Tamer Heper Sigorta mecburi değil
HABERİ PAYLAŞ

Sigorta mecburi değil

Haberin Devamı

Bir bankadan 27 bin TL kredi kullandım. Banka bana hayat sigortası yaptı ve peşinen 1561 TL kesti. Poliçeyi bile bana vermedi. Bankanın kestiği bu fahiş para yasal mıdır? ● M. C.

Doğrusu ilk bakışta bile 27 bin TL’lik bir kredi için 1561 TL peşin kesilme kaydı ile hayat sigortası yaptırılması kabul edilebilir bir husus değildir. İhtiyaç sahibi vatandaşın aldığı kredi 27 bin TL. Bu çok cüzi bir kredidir. Ancak bilinmesi gerekir ki bu 27 bin TL vatandaşa net olarak ödenmez. Yukarıda şikayetçi olduğu gibi bir hayat sigortası poliçesi düzenlenir, sigorta poliçe bedeli kesildiği gibi ilk taksit de kesilerek geri kalan para vatandaşa verilir. Bazı bankalar bu kesintilere başka maddeler de ekleyerek farklı farklı kesintiler yapar. Yani ödenen kredi kuşa döner. Artık aldığı para ihtiyaç sahibinin işini görür mü görmez mi o meçhul.
Bankaların haksız yaptığı kesintiler sonradan dava açılarak geri alınabilir. Ancak hayat sigorta poliçe bedeli konusunda ‘geri alınabilir’ diye net bir yanıt veremem. Zira açılan davalarda ‘hayat sigortası poliçesi bir yıl müddetle hüküm ifade edeceğinden ve borçlu için de bir miktar teminat şartı taşıdığından’ iadesine gerek görülmeme kararları verilmektedir. Ancak bilinmesi gereken husus şudur ki kredi kullanırken sigorta mecburi değildir, tüketicinin isteğine bağlıdır, bu bir. İkincisi poliçe bir yıllık yapılır, ikinci yıl banka tüketicinin talebi olmadan kendiliğinden yenileme yapamaz. Ancak tatbikatta yapıldığı görülmektedir. Vatandaş bunu bilerek kredi kullanmalıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder