Ekrem Sarısu Sigorta süresi durdurulan Bağ-Kur'lular da aftan yararlanacak
HABERİ PAYLAŞ

Sigorta süresi durdurulan Bağ-Kur'lular da aftan yararlanacak

Soru: 1 Nisan 1957 doğumluyum. 1 Temmuz 1994’te tarım Bağ-Kur’lu oldum. Şubat ayında yapılacak olan geriye dönük ödemelerden faydalanabilir miyiz? Nurettin ÇAKAR Cevap: Sorunuzdan, af kanununun yürürlüğe girmesiyle birlikte geriye dönük olarak borçlanma hakkı beklediğiniz anlaşılıyor. Öncelikle af kanununun geriye dönük borçlanma hakkı getirmediğini belirtelim. Sigorta başlangıç tarihiniz olan 1 Temmuz 1994’ten öncesi için borçlanma yapamazsınız. Ancak, 1 Ekim 2008 itibarıyla 5 yıldan fazla prim borcu olanların sigortaları durdurularak prim borçları silindi. Durdurulan süreler sigorta süresi olarak dikkate alınmıyor.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Af kanunu sigorta süresi doldurularak prim borcu silinenlere, prim borçlarını af kanunu kapsamında ödeme imkânı getiriyor. Muhtemelen sizin de sigorta süreniz durduruldu ve prim borcunuz silindi. Prim borcunuzu aftan yararlanarak ödemek için kanun yürürlüğe girdikten sonra 2 ay içinde yazılı olarak başvuru yapın. Prim borcunuzun aslı ile prim borcunuzun ödeme tarihinden itibaren af kanunun yayımlandığı tarihe kadar enflasyon oranında hesaplanacak olan gecikme zammını, kanun yayımlandıktan sonra 5 ay içinde ödemeniz halinde, borcunuza işletilen gecikme cezası ve gecikme zammı borcunuzun tamamı silinecektir.

Staj başlangıç sayılmıyor

Soru: 1977 doğumluyum. Askerden önce sigorta numarasını aldım. Okul dönemi staj yaptığım numaramla sigortam devam ediyor. 1995’te staja başladım. Şubat 1999’da işe başladım. Ne zaman emekli olabilirim? 3916 prim gün primim var. Ali KANDİL Cevap: Staj döneminde yapılan sigortada kişileri emekli eden uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenmediğinden, emeklilik açısından başlangıç sayılmıyor. Ancak, bu dönemde alınan sigorta kartı ve sicil numarası emekli olana kadar kullanılması yanılgıya yol açıyor. Staj döneminde kısa vadeli sigorta kollarına prim ödenerek, stajyer iş kazası ve meslek hastalığı risklerine karşı sigortalanmış oluyor. Emeklilik açısından Şubat 1999 başlangıcınız dikkate alınacak. Buna göre; 25 yıl sigorta, 5975 gün prim ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. 2059 gün daha prim ödeyerek, priminizi 5975 güne tamamlamanız şartıyla, 2035’te 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Başlangıçtan önceki doğum için borçlanma yok

Soru: 28 Temmuz 1966 doğumluyum. 1 Temmuz 2006’da SSK’lı oldum. 2 çocuk annesiyim. Ne zaman emekli olabilirim? Doğum borçlanması yapabilir miyim? Tuğçe AKGÜL Cevap: Emekli olmak için 7000 gün prim ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. Toplam ödemenizi 7000 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Yasada açık hüküm olmasa da Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sigorta başlangıç tarihinden önceki doğumlar için borçlanma izni vermiyor. Doğum borçlanması yapmak için sigorta başlangıç tarihinden sonra doğum yapmış ve doğum sonrasındaki iki yıl süresince prim ödememiş olmanız gerekiyor. Sigorta başlangıç tarihinden önce doğum yaptığınız anlaşılıyor. Başlangıçtan önce doğum yapmışsanız SGK borçlanma yaptırmaz. Borçlanma için iş mahkemesine dava açıp kazanmanız gerekiyor.

Haberin Devamı

10 yıldan sonra kıdem tazminatı istenemez

Soru: Özel sektörde sigortalı olarak çalışan bir işçi emeklilik dışında kıdem tazminatını alabilir mi? Belli bir yılı geçtikten sonra yıpranma kıdem tazminatı talep edebilir mi? Levent AVCI Cevap: Özel sektörde çalışan biri emeklilik dışında askere giderken kıdem tazminatını alabilir. Ayrıca 15 yıl sigorta ve 3600 gün primi varsa, kıdem tazminatını alarak işinden ayrılabilir. Bunların dışında işveren tarafından haksız bir nedenle işine son verilmesi veya kendi tarafından haklı bir nedenle iş akdini feshederek işinden ayrılması halinde kıdem tazminatı alabilir. 10 yıl geçtikten sonra zamanaşımına uğrayacağından, kıdem tazminatı alma hakkı olsa bile 10 yıldan sonra kıdem tazminatı alamaz.

100 gün askerlik borçlanması yapmanız yeterli

Soru: 1 Haziran 1963 doğumluyum. 1 Mart 1987’de sigortalı oldum. 5500 gün prim ödedim. Askerliğimi borçlanırsam ne zaman emekli olurum? Sefa UĞURLU Cevap: 25 yıl sigorta, 5375 gün prim ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 1 Haziran 2013’te emekli olabilirsiniz. Şayet askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yapmışsanız (sorudan öyle anlaşılıyor), askerlik sürenizin 100 gününü borçlanmanız halinde, başlangıç tarihiniz 100 gün geri gider ve 5300 gün prim ve 49 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, 1 Haziran 2012’de emekli olabilirsiniz.

15 tam yıl prim ödeyip 60 yaşı doldurmalısınız

Soru: 1960 doğumluyum. Mayıs 2001’den beri Bağ-Kur’luyum. Hiç boşluğum yok. Ne zaman emekli olurum? Yaştan dolayı emekli olursam kaç yaşında emekli olabilirim? Akğül KESKİN Cevap: Yaş haddinden emekli olmak için 15 tam yıl prim ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. Mayıs 2016’ya kadar ara vermeden prim ödeyerek, toplam ödemenizi 15 yıla tamamlamanız şartıyla, 2020’de 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Borçlanma başlagıç tarihinizi 540 gün geriye götürür

Soru: 10 Nisan 1964 doğumluyum. 26 Nisan 1989’dan beri SSK’lı olarak çalışıyorum. Askerden önce sigortam yoktu. Askerliğimi borçlanıp yatırdım. Askere gidiş tarihim 7 Mart 1986, geliş tarihim 8 Eylül 1987’dir. Askerlik süresi 540 gün. Askerlik borçlanması SSK başlangıç tarihini ne kadar geri çeker? Veya hiç çekmez mi? Kaç yaşında emekli olabilirim? Oğuz YÖNEL Cevap: Sigorta başlangıç tarihinden önce yapılan askerlik sürelerinin borçlanılması, sigorta başlangıç tarihini askerlik süresi kadar geri çeker. Askerlik borçlanmasıyla başlangıç tarihiniz 540 gün geri giderek 26 Ekim 1987 olmaktadır. Bu tarihe göre 25 yıl sigorta, 5375 gün prim ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de 10 Nisan 2014’te emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder