Ekonomi Sigortada unutulan paralar sahiplerini bekliyor

Sigortada unutulan paralar sahiplerini bekliyor

Paylaş
Sigortada unutulan paralar sahiplerini bekliyor

Sigorta ve emeklilik şirketlerinde 42 milyon TL unutan 125 bin 885 kişi, hakkı olan parasını 15 Haziran’a kadar tahsil etmezse, bu tutar Güvence Hesabı’na gelir olarak devredilecek

Sigorta ve emeklilik şirketlerinde herhangi bir kaza sonrası hak kazandığı tazminatları ya da hasar alacağını, hayat poliçesinde biriken parasını unutanların sayısı 125 bin 885’i buldu. 125 bin vatandaş içeride yaklaşık 42 milyon 100 bin TL unuttu. Eğer bu paralar, 15 Haziran 2017 tarihine kadar sigortalılar tarafından aranmaz ve tahsil edilmezse, 31 Haziran’da sigorta şirketleri tarafından Güvence Hesabı’na devredilecek ve gelir olarak kaydedilecek.

İNTERNETTEN ÖĞRENEBİLİRSİNİZ


Sigorta şirketlerinde paralarını unutan sigortalılar ya da hak sahiplerinin listesi her yıl şubat ayının ilk iş günü açıklanıyor. Güvence Hesabı, bu tutarlara ilişkin olarak kendi internet sitesinde “Hak Sahiplerince Aranmayan Paralar” başlığı altında tüm şirketleri içerecek şekilde, mayıs ayının sonuna kadar geçerli bir sorgulama ekranı oluşturuyor. Bu süreçte hak sahipleri ilgili sigorta veya emeklilik şirketinin internet sitesi üzerinden de sorgulama yapabiliyor. Hak sahipleri, sorgulama işlemlerini ekrandaki TC kimlik no veya vergi no bilgileri ya da ad, soy ad, doğum tarihi bilgilerini doldurarak gerçekleştirebiliyor.

ALACAĞINIZ VARSA SİGORTACINIZI ARAYIN


Sorgulama sonucunda alacağınızın çıkması durumunda ilgili sigorta şirketi ile temasa geçmeniz gerekiyor. Hak sahipleri tarafından 15 Haziran’a kadar aranan paralar hak sahiplerine ödeniyor. Haziran sonunda da hak sahiplerince aranmayan paralar sigorta şirketleri tarafından Güvence Hesabı’na veya özel kanun hükümleri dahilinde sigorta faaliyetinde bulunan kuruluşlara devrediliyor.


UNUTKANLAR KONTROL ETSİN!

Güvence Hesabı Müdürü Abdülkadir Küçük: Bu sene 125 bin 885 kişi, sigorta ve emeklilik şirketlerinde 42 milyon 99 bin 911 TL unuttu. Aranmayan paralara ilişkin listeler her şirketin kendi sitesinde yayımlanıyor. Tüm şirketlerin hak sahibine ulaştıramadığı paralara ilişkin sorgulamalar ise Güvence Hesabı sitesinde de yayınlanıyor. Parasını aramak isteyenler bu sitelere girip paralarını kontrol edebilirler. Geçmiş yıllarda aranmayan ve Güvence Hesabı’na devredilen paraların tutarı 69 milyon 898 bin TL’yi buldu. 2014 yılında 16 milyon 464 bin TL, 2015’te 24 milyon 655 bin TL, 2016’da ise 28 milyon 778 bin TL Güvence Hesabı’na gelir olarak kaydedildi.

Haberin Devamı