Ekonomi Sigortalı KOBİ üretimde zaman kaybetmiyor

Sigortalı KOBİ üretimde zaman kaybetmiyor

Paylaş
Sigortalı KOBİ üretimde zaman kaybetmiyor

KOBİ’lerin en korktuğu risklerin başında yangın, toplumsal kargaşa, doğal afetler gibi sorunlar geliyor. Sigorta şirketleri ise KOBİ’lerin tüm risklerine tek poliçede teminat veriyor

Türkiye ekonomisinin lokomotifi olarak adlandırılan küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ) iş sürecinin sekteye uğramadan devam etmesini, işsizliğin azaltılmasını sağlıyor. Ekonominin can damarı olan KOBİ’leri ise kazalardan korumak sigortacılara düşüyor. Sigorta şirketleri KOBİ’leri piyasaya sundukları paket sigorta ürünleriyle korumaya alıyor. Birçok işletme, ekmek teknelerinin beklenmeyen bir felaket sonucu yok olmaması için sigortalıyorken, birçok şirket de KOBİ’lere özel sigorta ürünü olduğundan habersiz üretime devam ediyor.

Yıllar süren çabalar sonucu oluşan birikimlerin bir anda yok olmaması, üretime ara verilmesi nedeniyle pazarın kaybedilmemesi, yaratılan markanın itibar kaybına uğramaması için işletmeler, KOBİ paket poliçeleriyle kendilerini korumaya almalı. Çünkü KOBİ’ler, iş yerinde meydana gelebilecek aksaklık ve hasarların teminat altına alınmasıyla olası bir hasarın ardından sigortacıların sunduğu olanaklar sayesinde yeniden faaliyete dönebiliyor.

Bu teminatları almayı sakın unutmayın

KOBİ paket sigortalarında yangın, yıldırım, infilak, yer kayması, deprem, fırtına, kar ağırlığı, sel, su baskını, dahili su, kara, hava, deniz taşıtları çarpması, hırsızlık, kira kaybı, grev, lokavt, kargaşalık, halk hareketleri, terör, hırsızlık, nakit para ve kıymetli evrak hırsızlığı gibi teminatlar veriliyor. Hukuksal koruma teminatı ile taraf olduğunuz hukuksal anlaşmazlıklara, emniyeti suistimal teminatı ile çalışanlarınızın iş yerindeki suistimallerine karşı güvence sağlanıyor. KOBİ’ler tarafından artan bilinç nedeniyle son zamanlarda en çok iş durması (mesela yangın hasarı sonucu iş yerinin çalışamaması durumunda) ve kar kaybı teminatlarının varlığı sorgulanıyor, işletmeler mutlaka bu teminatların da poliçede yer almasını istiyor. KOBİ paket poliçelerinde bina kıymeti, dekorasyonlar, makineler, demirbaşlar, elektronik cihazlar gibi kıymetlerin yanında; kişiye ait emtia, üçüncü şahıslara ait emtia, cam ve reklam panosu/totemler, işletmelerde bulunan nakit para ve kıymetli evrak ile çalışanlara ait özel eşyalar da güvence altına alınabiliyor.

Poliçenizi mutlaka okuyun

KOBİ sigortalarında fiyatlar işletmelerin faaliyet gösterdiği alana göre farklılaşabiliyor. İşletmelerin poliçesini hemen rafa kaldırmaması, dikkatlice okuması öneriliyor.

İşletme risk taşıyorsa sigorta bekletiliyor

Sigortacı bir işletmeyi sigortalamadan önce gerekli analizleri yapıyor ve işletmenin sigortalanmaya uygun olup olmadığına karar veriyor. Mesela olası bir yangın riski için “Yangın tüpleri mevcut mu? Yangın dolabı var mı? Sprinkler sistemi var mı? İş kolu ile uyumlu mu?” gibi soruların cevapları aranıyor. Hırsızlık konusunda ise hırsızlık önlemlerinin yeterli olup olmadığı sorgulanıyor. Bu çalışmaların ardından işletme sigortalanabilecek özelliklere sahipse zaman geçirmeden poliçe tanzim ediliyor. Eğer işletme risk taşıyorsa sigorta poliçesi hemen düzenlenmiyor. Öncelikle işletmenin gerekli önlemleri alması bekleniyor.

Haberin Devamı