Prof. Dr. Derin Kösebay Sık kullanmak doğru değil
HABERİ PAYLAŞ

Sık kullanmak doğru değil

Haberin Devamı

Hamileliği önlemek için ertesi gün hapı kullanmak çok zorda kalındığında uygulanacak bir yöntem. Korunmak için pek doğru bir yol değil. Çünkü bu ilaçları sık sık kullanmak adet düzeninizi bozabilir...

Sistit olmaya başladım


33 yaşındayım. 8 ay önce kürtaj oldum. Kürtajdan sonra sistit sık tekrarlamaya başladı. Doktor her ilişkiden sonra kullanmam için bir ilaç verdi. Bir de tüp bebek istiyorum. Yardımcı olabilir misiniz? CEVAP Sevgili okuyucumuz, yapılacak şey düşüğe bağlı genital organlardaki muhtemelen enfeksiyon gibi bozuklukların bir an önce düzeltilip gebe kalmanızı sağlamak lazım. Türkiye’de birçok tüp bebek merkezi var. Bunlardan başarılı birini seçip gerisini onlara bırakın. Çünkü yaş ilerliyor.

[[HAFTAYA]]

İlaç işe yarar mı?

27 yaşındayım. Geçen ay spiralimi çıkarttım. Yapılan testlerde hormonlarımın yüksek olduğu ortaya çıktı. Doktor doğum kontrol hapı verdi. Faydası olur mu? Hamile kalabilir miyim? Ne yapmalıyım? CEVAP Sevgili okuyucumuz, verilen, yumurtalıkların hormon yapımını düzenleyen ilaç. Doktorunuz kullanmanızı istemişse yararı olacaktır. Bahsettiğiniz hormon miktarının yüksek olması başka deyişle hormonal düzensizlik, bir şekilde tedavi edilmeli. İlacınızı kullandıktan sonra yumurtlamanın olup olmadığını ultrasonla değerlendirmek ve bebek olması için ek bir tedaviye gerek olup olmadığına bakmak lazım.

Beni gebelikten korur mu?


27 yaşındayım. 10 gün sonra tatile gideceğim. Ama adet dönemime denk gelecek. İlişkide prezervatif kullanmayı sevmiyoruz. Ertesi gün hapı kullanmayı düşünüyorum. Adetimi biraz geciktirmek için de ilaç almak istiyorum. Bunun için doktora gitmem şart mı? CEVAP Sevgili okuyucumuz, ertesi gün hapı adet gecikmesi yapmaz (İlacı kullandığınız adet gününe de bağlı olarak). Adetinizi geciktirmek istiyorsanız doktora başvurun ve gerekli ilaçla beraber tavsiyelerini de alın. Ertesi gün hapını sık kullanmak adet düzenini de bozabilir. Bence doğum kontrol hapını düşünün.

Nasıl kullanılır?


Korunmak için doğum kontrol hapı kullanacağız. Adetin bitiminde hap kullanırsam etkili olur mu? İlişkiye girmeden kaç gün önce almalıyım? CEVAP Sevgili okuyucumuz, doğum kontrol hapları adetin ilk günü kullanılmaya başlanırsa çok yüksek oranda koruyuculuğu vardır. Ertesi gün hapı şeklinde alınırsa 2-3 gün günde 2 tane almak da gebeliği önleyebilir. Ama doğru değildir. Adetin bitiminden iki gün sonra normalde gebelik şansı çok yüksek değilse de bu tarihlere göre korunma kesin olarak yeterli değildir. Doktor kontrolünden geçtikten sonra doğum kontrol haplarını kullanmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder