Opr. Dr. Hande Akbaş Şikayet çoksa myom olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Şikayet çoksa myom olabilir

Haberin Devamı

Rahmin iyi huylu urları olan myomlar kadınlarda sık görülüyor. Bulundukları yere göre aşırı kanama, sık idrara çıkma, cinsel ilişkide ağrı ve kabızlık gibi şikayetlere neden oluyor. Bu tür sıkıntılar yaşatıyorsa myom alınabilir...

Kist yüzünden kanamaları oluyor

10 yıllık evli erkeğim. Eşimle cinsel hayatımız yolunda gidiyordu ama sorunlar başladı. Eşimin rahminde 2 kitle var ve zaman zaman kanamaları oluyor. Bu yüzden canının yandığını söylüyor. Acaba bu nasıl tedavi edilebilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, eşinizin rahminde kitle olarak bahsettiğiniz yapılar muhtemelen myom denilen rahmin iyi huylu urlarıdır. Bulundukları lokalizasyona göre aşırı kanama, kabızlık, sık idrara çıkma ya da ilişkide ağrıya neden olabilir. Hastanın bu tür şikayetleri olduğunda genellikle alınmasını öneririz. Ancak yine de muayene edip görmeden net bir yorum yapabilmek ne yazık ki mümkün olmayacaktır.

Hamile miyim?

3 senedir spiral ile korunuyoruz. Bu ayki adetimin tam günü ama kan yerine kahverengi leke geliyor. Bir de adet kanamasına göre daha az. Acaba hamile olabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, düzenli olarak jinekolojik muayenenizi oluyorsanız ve spiralinizin doğru yerde olduğuna bakılmışsa endişelenecek bir durum yoktur. Ancak nadiren spiral yerinde olsa bile sizi dış gebelikten korumadığı için eğer tam adetiniz başlamamışsa, kanda gebelik hormonu baktırarak emin olun. Bu hormon yüksek gelmişse dış gebelik riski olabileceğinden lütfen hemen bir doktora başvurun.

Kireçlenme başladı

54 yaşındayım ve her normal kadın gibi adet görüyorum. Bu durumun ne kadar sağlıklı olduğunu bilmiyorum ama hiçbir şikayetim yok. Son zamanlarda bende kireçlenme başladı. Bende kemik erimesi olup olmadığını nasıl anlarım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, Türkiye’de menopoz yaşı ortalama 51-52 dir. Sizin 54 yaşına kadar halen düzenli adet görmeniz kemiklerinizde erimenin de daha geç olacağını gösteriyor. Çünkü vücudunuzda bulunan östrojen hormonu halen sizi korumaktadır. Kireçlenme bunlardan ayrı bir durum. Kilo, mesleğiniz, bu zamana kadar eklemleri zorlayacak neler yaptığınız başlıca etkenlerdir. Kemik erimesi kemik yoğunluğu ölçümüyle yapılır. Ama genellikle menopoza girmiş kadınlarda tercih ettiğimiz bir tetkiktir. Sizin bir düre daha bekleyebileceğiniz kanaatindeyim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder