Gündem Silahlanma yasası

Silahlanma yasası

Paylaş
Silahlanma yasası

Kamuoyunda büyük eleştiri alan Silah Kanunu Tasarısı, üzerinde yapılan değişiklerle yeniden Meclis'e geliyor

VEKİLLERDEN İSTEK GELDİ

Meclis Komisyonu’nda görüşülen Silah Kanunu Tasarısı, silah ruhsatı almayı kolaylaştıran yeni düzenlemeler getirdiği için büyük eleştiri almıştı. Eleştiriler üzerine yeniden düzenlenen tasarı, bu hafta TBMM İçişleri Komisyonu’nda görüşülecek.

Kimi belediye başkanları ve bazı milletvekillerinin yürüttüğü kulis faaliyetleri sonucunda yapılan değişiklik sayesinde, geçmişte silah ruhsatı olduğu halde, aldığı cezalar nedeniyle ruhsat alma hakkını kaybedenlerin yüzünü güldürecek düzenlemeler de getirildi.

Tasarıya perşembe günü yapılacak görüşmelerde nihai şekli verilecek.

HAPİS CEZASI SINIRI

Buna göre bir yıl ve üzeri hapis cezası alanlara silah ruhsatı verilmeyecek. Ancak “halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla alenen tehditte bulunmak”, “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak”, “tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurmak” suçlarından hüküm giymiş olanlar ile vergi kaçıranlar belirli koşullar altında valiliklerde oluşturulacak komisyon aracılığıyla silah ruhsatı alabilecek.

“Hayatlarının ciddi tehlike içinde bulunduğu hususunda somut vakaların varlığı halinde” bu kişilere de silah verilecek. Uyuşturucu kullanan ve bulunduranlarla çocuk tacizcileri, ihaleye fesat karıştıranlar, rüşvet ve zimmet suçlarından mahkum olanlar asla silah ruhsatı alamayacak.

Yurtdışında görev yapmış olan gümrük muhafaza memuruna da diplomat, emniyet ve MİT mensuplarına tanınmış olan, memuriyetleri boyunca bir kez olmak üzere tek silah ithal edebilme yetkisi tanındı.

RUHSATTA YAŞ DÜŞMEDİ

Eski Silah Kanunu’nda 21 olan silah ruhsatı alabilme yaş sınırının 25’e çıkması bekleniyordu. Ancak yeni tasarıda yas sınırı 21 olarak aynen yer aldı. Yeni tasarıda av tüfeğinde 21 olan yaş sınırı, 18’e çekildi. Bu durumda suç örgütlerinin sıkça kullandığı pompalı tüfekleri, av tüfeği kapsamında olması nedeniyle 18 yaşını geçenler rahatça alabilecek.

Ellerinde izinsiz olarak av tüfeği bulunanlar, yasanın yürürlüğe girmesinden itibaren 1 yıl içinde başvuru yaparak ruhsat alabilecek. 15 fişekten fazla olan şarjör taşınamayacak. Bir kişinin en fazla 5 silahı bulunabilecek.

Kurusıkı silahların reklamı yapılamayacak. Kurusıkı ve havalı silahlar, mülki amirliğe bildirilmezse cezai işlem yapılacak. Kurusıkıdan ateşli silah imal edilmişse, bunu yapan kişiye 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası verilecek.

DÜĞÜNDE SİLAH YASAK

Bar, pavyon, gazino gibi alkollü içki tüketiminin yapıldığı eğlence yerleri ile düğün törenlerinin yapıldığı kapalı mekanlar, silahla girilmesi yasak yerler arasına alınıyor.

Açık alanda olsa bile düğün ve diğer eğlence ortamında silahla ateş edenlere, TCK’nın “Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması” suçunu düzenleyen 170. maddesi çerçevesinde 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Meclis’e ise sadece görevi nedeniyle silah taşıma yetkisi olanlar silahla girebilecek.

HAVAİ FİŞEĞE CEZA

Havai fişek gibi üretilmesi veya bulundurulması suç oluşturmayan yaralayıcı aletleri, yanıcı ve parlayıcı maddeleri, sırf saldırıda kullanmak amacıyla bulunduran kişiye de 3 aya kadar hapis veya adli para cezası verilecek.

MİT VE POLİSE A'SKERİ SİLAH' YOK

Tasarının MİT ve Emniyet’e yurt dışından doğrudan askeri silah ithal edebilmesine imkan veren maddesi, Genelkurmay Başkanlığı’nın itirazı üzerine kaldırıldı. Bu kurumlar artık “kendi mevzuatları” çerçevesinde, yine bugün olduğu gibi Makina Kimya Endüstrisi aracılığıyla yurtdışından istedikleri silahları alacak. Tasarının yeri şeklinde muvazzaf subaylara, bireysel silahları için valiliklerden ruhsat alma zorunluluğundan vazgeçilerek bugün olduğu gibi bağlı bulundukları kuvvet komutanlıklarından silah taşıma belgelerini almaları uygulamasına dönüldü.

YILDA 3 BİN KİŞİ ÖLÜYOR

Umut Vakfı’nın 2009 verilerine göre, Türkiye’de yılda yaklaşık 3 bin kişi ateşli silahlarla ölüyor, 700 kişi de yaralanıyor. Cinayetlerin yüzde 60’ında ateşli silah kullanılıyor. Her 10 kişiden birinde ve her üç evden birinde ateşli silah mevcut. Evde silah bulunması ev halkından birinin cinayet, intihar, kaza gibi nedenlerle ölmesi riskini yüzde 41 arttırıyor. Tartışma, kıskançlık, namus gibi önceden tasarlanmamış olaylarda silah kullanımı yüzde 90.

2