Gündem Silikozis hastalarına maaş bağlanacak

Silikozis hastalarına maaş bağlanacak

Paylaş
Silikozis hastalarına maaş bağlanacak

32 yaşındaki Yılmaz Dımbır'ın, SGK'ya karşı başlattığı hukuk mücadelesini kazanması sonucunda emekli maaşı bağlanması, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nı harekete geçirdi

Zonguldak’ın Çaycuma İlçesi’ne bağlı Yazı Köyü’nde oturan Yılmaz Dımbır, 1995’in Kasım ayında iş bulabilmek için gittiği İstanbul’da, Kadir ve Hacı Osman Urtaç’a ait kot taşlama atölyesinde işe başladı.

Aradaki askerlik süresi hariç 7 yıl burada sigortasız çalışan Dımbır’a, 2004’te gittiği İstanbul Süreyyapaşa Kalp ve Damar Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ‘silikozis’ hastalığı teşhisi konuldu.

İşi bırakıp memleketi Zonguldak’a dönen evli ve 2 çocuk babası Yılmaz Dımbır, avukat Ali Osman Odabaş aracılığıyla, sigortasız çalıştığı günlerin sigortalı saydırılması ve meslek hastalığının SGK’ca kabul edilip sosyal güvence altına alınması amacıyla, 2005 Şubat ayında Bakırköy 2'nci İş Mahkemesi’nde dava açtı.

Mahkeme Dımbır’ı haklı bulurken, SGK da mahkeme kararı ve hastalığa ilişkin hastane raporları doğrultusunda 565 lira iş göremezlik maaşı bağladı.

TÜMÜNE EMEKLİ MAAŞI BAĞLANACAK

Türkiye’de ilk kez alınan bu karar ile sektörde çalışan yaklaşık 15 bin kişiye örnek olan Yılmaz Dımbır’ın hukuk mücadelesi gazete ve televizyonlarda yer alınca, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı harekete geçti.

Geçen hafta perşembe günü TBMM’de açıklama yapan Bakan Ömer Dinçer, kot taşlama işinde ve tozlu madenlerde çalışanlardan ‘silikozis’ hastalığına yakalananlara emeklilik maaşı bağlayacaklarını söyledi.

Bu konudaki düzenlemenin önümüzdeki günlerde TBMM'ye gönderilecek tasarının içine konulacağını belirten Bakan Dinçer, “Silikozis hastaları sosyal güvenlik kapsamına alındı.

Yasal düzenleme derhal yapılacak. Önce, kaç kişinin bu kapsamda olduğu tesbiti yapıldı. Şimdilik bin 100 civarında olduğu saptandı. Tüm hastanelerde tedavi gören kişiler esas alındı. Hastalıkları maaş bağlanması için yeterli olacak” dedi.

İSTANBUL'DA 60 KOT TAŞLAMA ATÖLYESİ VAR

İstanbul’da hâlâ 60 civarında bu şekilde çalışan kot taşlama atölyesi olduğunu ileri süren Yılmaz Dımbır sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu kot taşlama işini Türkiye’ye kim getirdi? Bunlar belli.

Ama kendilerini korumasını biliyor. Bunlara hiçbirşey yapılmıyor. Buralarda çalışanlar dışarıdan gelen göçmenler, ya da doğudan gelen paraya ihtiyacı olanlar.

Bile bile çalışanlar da var. Benim arkadaşlarımın hepsi hasta durumda. Beraber çalıştığım 3 arkadaşım bu hastalıktan öldü. Doktor aileme benim için, ‘3 gün yaşamaz’ dedi.

Ben nereden bileyim o tozun beni bu hale getireceğini. Şimdi çantayla para getirseler bırak çalışmayı, yanından bile geçmem o işin. Ama iş işten geçti artık. Yapacak bir şey yok.”

‘ÖLENLERİN HAK SAHİPLERİNİ DE KAPSAMALI’

Bakanlığın bu konuda harekete geçmesinde Yılmaz Dımbır ile birlikte verdikleri hukuk mücadelesinin etkili olduğuna inandığını belirten avukat Ali Osman Odabaş şunları söyledi:

“Yaklaşık 15 bin civarında kişiyi iligilendiren bir konu. Biz uzun bir mücadele verdik bunun için. Bu düzenleme ile hastalıklarını raporla tespit ettiren işçiler böyle bir güvence şemsiyesinin altına girecekler.

Son derece mutluyuz. Ancak, bu hastalık öldürücü bir hastalık olduğu için bugüne kadar bu güvenceden yararlanamadan yaşamını yitiren çok sayıda kot taşlama işçisi var.

Onların hak sahipleri, eş ve çocuklarının da çıkacak olan yasadan yararlandırılmaları gerektiğini düşünüyoruz. İnşallah öyle bir düzenleme yapılır.”

Ersin ERCAN-Gürkay GÜNDOĞAN/ZONGULDAK (DHA)