Gündem Silivri'den 'hücre' açıklaması

Silivri'den 'hücre' açıklaması

Paylaş
Silivri'den 'hücre' açıklaması

Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı, Ergenekon tutuklularının "hücre" ve "ısınma sorunu" iddialarına yazılı bir açıklamayla cevap verdi

Açıklamada şöyle denildi:"Bir süredir bazı basın yayın organlarında, Silivri Ceza İnfaz Kurumunda tutuklu olarak bulunan Mustafa Balbay ile Tuncay Özkan'ın ayrı hücrelere konularak tecrite tabi tutuldukları, nakledildikleri cezaevinin inşaat halinde olduğu ve yeterince ısıtılmadığı şeklinde gerçeği yansıtmayan iddialara yer verilmektedir. Cezaevlerinde nakil ve yerleştirme işlemleri, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un 9 ve 113. maddelerine göre yapılmaktadır. 9. maddeye göre örgütlü suçlardan mahkum olanlar ve tutuklu yargılananlar yüksek güvenlikli kapalı ceza infaz kurumlarında barındırılırlar. Aynı kanun 113. maddesinde ise “Tutuklular, maddi olanaklar elverdiğince suç türlerine ve taşıdıkları güvenlik riskine göre ayrı odalarda barındırılırlar. Aralarında husumet bulunanlar ile iştirak halinde suç işlemiş olanlar aynı odalarda barındırılmazlar ve birbirleri ile temas etmelerini engelleyecek tedbirler alınır.' hükmü yer almaktadır. Bu hükümler çerçevesinde, kamuoyunda Ergenekon adıyla bilinen soruşturma kapsamında tutuklananlar ilk olarak Kocaeli, Tekirdağ ve Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumlarına yerleştirilmişlerdir. Daha sonra duruşmaların başlaması üzerine bu davadan tutuklu bulunanlar mahkeme kararıyla Silivri kampüsünde bulunan ceza infaz kurumlarına nakledilmişlerdir"

Haberin Devamı

"TUTUKLULARIN TECRİT EDİLDİĞİ İDDİALARI DOĞRU DEĞİLDİR"

"Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampüsünde inşaatları devam ettiği için daha önce açılamayan 1 ve 2 Nolu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumları, inşaatların tamamlanmasının ardından faaliyete alınmıştır. Hükümlü ve tutukluların nakil işlemleri ve hangi odalarda kalacakları Başsavcılığımız ile cezaevi idare ve gözlem kurulu tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu çerçevede Başsavcılığımızca Silivri kampüsündeki diğer cezaevleri ile Metris Ceza İnfaz Kurumundan Silivri'de yeni açılan cezaevlerine hükümlü ve tutuklu nakilleri yapılmaktadır. Silivri'deki diğer cezaevlerinden yeni açılan 1 ve 2 No'lu L Tipi Cezaevlerine şimdiye kadar 611 hükümlü ve tutuklu sevk edilmiştir. Silivri'de örgütlü suçlardan hükümlü ve tutuklu olanların yerleştirildiği bir kişilik odalar, içinde banyo ve tuvaleti de bulunan 11,04 metrekareden oluşmakta ve beşli oda ünitesi içinde yer almaktadır. Bu üniteler, odaların açıldığı 23 metrekarelik koridor, 12 metrekare ortak yaşam alanı ve 65 metrekarelik havalandırmadan oluşmaktadır. Bu ünitelerde yer alan odaların hücre olarak nitelendirilmesi ve tutukluların tecrit edildiği iddiaları doğru değildir"

Haberin Devamı

''KONUNUN DEĞERLENDİRİLMESİNE DEVAM EDİLMEKTEDİR"

"Bu nakil ve yerleştirme işlemleri ceza infaz mevzuatı çerçevesinde gerçekleştirilmekte olup adı geçen tutuklulara yönelik farklı bir uygulama söz konusu değildir. Tutuklular Tuncay Özkan ve Mustafa Balbay, cezaevi idaresine verdikleri dilekçede birbirleri dışında aynı suçtan yargılananlar da dahil kimseyle birlikte aynı ünitede kalmak istemediklerini bildirmişlerdir. Yerleştirme yapılırken iddianamede tutuklulara isnat edilen suçlar ve mevzuatta yer verilen diğer hususlar göz önünde bulundurulmuştur. Tüm tutuklular havalandırma, ziyaret, telefon, revir ve ailelerine bilgi verilme gibi haklardan yararlandırılmaktadır. Ceza İnfaz Kurumu İdaresi tarafından yapılan tüm işlem ve faaliyetlerin Kanun, Tüzük, Yönetmelik ve genelgelere aykırı olup olmadığı İnfaz Hakimliği kanunun 5. maddesi uyarınca infaz hâkimliğinin denetimine açıktır. Bu kapsamda tutuklu Mustafa Balbay kendisi hakkında yapılan işlem ve faaliyetlerle ilgili olarak, Silivri İnfaz Hâkimliğine Avukatları aracılığıyla müracaatta bulunmuş olup, halen ilgili mahkeme tarafından konunun değerlendirilmesine devam edilmektedir. Ayrıca cezaevlerinin inşaat halinde olduğu ve yeterince ısıtılmadığı iddiaları da gerçeği yansıtmamakla birlikte hükümlü ve tutukluların şikayet ve talepleri dikkate alınarak gerekli tedbirler alınmaktadır. "

Haberin Devamı

DHA