Hakan Çelik Şimdi boş laf değil büyüme zamanı
HABERİ PAYLAŞ

Şimdi boş laf değil büyüme zamanı

Haberin Devamı

Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin hükümet ve devlet başkanlarını bir araya getiren G20 zirvesindeyiz. Çin’in Hangzhou şehrindeki zirvede üç gün boyunca Türkiye’yi temsil eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın temaslarını izledik. Erdoğan ve beraberindeki heyet bugün yurda dönmüş olacak. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak kendi alanlarıyla ilgili önemli görüşmeler yaptı. Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dr. Mehdi Eker de burada. Erdoğan, şu ana kadar Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD Başkanı Barack Obama ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile çok önemli görüşmeler yaptı.

PUTİN İLE BÜYÜK HAMLE

Son bir ayda ikinci kez bir araya gelen Putin-Erdoğan iki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirme yönünde çok büyük hamle yapmış oldu. Zira buluşmanın olduğu gün Rusya’dan Türkiye’ye charter seferleri de başladı. Erdoğan’ın Çin’de olduğu sırada Türk Silahlı Kuvvetleri’nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) da önemli kazanımlar elde etti. Terör örgütü IŞİD’in Türkiye sınırı ile bağlantısı fiilen kesildi. Suriye cephesine ikinci noktadan giren TSK bir taraftan da terör koridorunu ortadan kaldırmayı hedefliyor. Erdoğan’ın Obama ile görüşmesi de genel çerçevede bakıldığında olumlu. Ancak görev süresinin bitimine az bir zaman kalan ABD Başkanı’nın Ankara’nın beklentilerine ne kadar yanıt verebileceğini izlememiz gerekiyor.

YATIRIM ÇAĞRISI

Çin’de gerçekleştirilen ikili temasların ana konusunu enerji ve ulaştırma projeleri oluşturuyor. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Çin Uluslararası Radyosu’nun (CRI) sorularını yanıtlarken “Çin ile ticarette biz büyük açık veriyoruz. Bunu ortadan kaldırmaya yönelik en önemli hususlardan biri, Çin’in Türkiye’yi yatırım üssü olarak kullanması. Çin, Türkiye’yi Orta Asya, Ortadoğu, Afrika ve Avrupa’ya yönelik üretim üssü olarak kullanabilir” değerlendirmesini yaptı.

KALICI İŞBİRLİKLERİ

Bakan Şimşek haklı. Nitekim Hyundai gibi Güney Kore markaları bunu yapıyor. Japon Toyota’nın son yatırımı da çok önemli. Şirket CHR adını verdiği etkileyici tasarıma sahip SUV aracını sadece Türkiye’de üretecek. Neden bir Çin devi de benzer adımı atmasın? Şimşek’in altını çizdiği gibi Ortadoğu coğrafyasındaki sıkıntılara, içerideki art arda yaşanan seçimlere rağmen Türkiye yüzde 5.2 ile OECD ülkeleri arasında en yüksek büyümeyi sağlayabildi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay geniş kesimleri temsilen G20’deydi. Türkiye’nin en büyük ve en güçlü meslek örgütü durumundaki TOBB uluslararası ölçekte kalıcı işbirliklerine imza atıyor. Rifat Hisarcıklıoğlu ve ekibi geçen sene Antalya’da B20 (Business 20) toplantılarını başarıyla organize etmişti.

YOKSULLUK,EŞİTSİZLİK

TOBB; Çin’den Amerika’ya, Avrupa Birliği’nden Ortadoğu’ya kadar bütün dünyada çok etkin bir girişimci-uzman ağı oluşturmuş. Fakat Türkiye’nin bu ticaret ağını besleyecek üretim modeline hızla geçmesi şart. Bugünkü üretim düzeyiyle uluslararası rekabette öne geçmek kolay değil. Hisarcıklıoğlu’nun “Zenginin daha zengin, fakirin daha fakir olduğu bir dünyada huzurlu toplum olamayacağımızı herkes anladı” sözü önemli. Zira bu kadar adaletsizliğin olduğu bir ortamda barıştan söz etmek de güç. Terör eylemleri ve onları besleyen ideolojiler yoksulluk ve eşitsizliklerden fayda sağlıyor. Çin Cumhurbaşkanı Şi Jinping’in zirvenin açılışında dünya liderlerini “boş laflardan” uzak durup ekonomik büyümenin hızlandırılmasına odaklanmaya çağırması Hisarcıklıoğlu’nun vizyonuyla örtüşüyor. Bunun için ekonomik atılımlar kapsayıcı olmalı. Meclisler daha çok çalışmalı, düzenlemeler hızla geçmeli. Sendikalar ve işverenler daha yakın olmalı.

SABANCI'NIN SÖZLERİ

Ali Sabancı G20 çerçevesindeki görüşmeler için Çin’e gelen iş dünyası temsilcileri arasındaydı. Sabancı, dünya devi Çin şirketi Ali Baba CEO’su Jack Ma ile bir araya geldi. Ayrıca Arjantin’den İşveren Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Daniel Fuenes de Rioja, Suudi Arabistan’dan Khaled Ali Reza ve oğulları, Gürcistan Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Jemal Inaisvili ile bir araya geldi. Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı da olan Ali Sabancı, AVM’lerden perakende sektörüne kadar bir dizi alanda yeni yatırım imkânları araştırıyor. Ali Sabancı’yla sohbet ettik, “Türkiye’nin yaşadığı sorunları dünyaya anlatmamız lazım, daha çok çaba göstermeliyiz. Bu ağır sorumluluğu sadece devletin, hükümetin omuzlarına yükleyemeyiz” değerlendirmesinde bulundu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder