Yaşar Özay Şimdi çalışma zamanı!
HABERİ PAYLAŞ

Şimdi çalışma zamanı!

Haberin Devamı

Üniversiteye yerleşme maratonunun ilk basamağı olan YGS tamamlandı. Sonuçtan kimi öğrenci mutlu olurken, kimi de mutsuz. Şimdi yapılacak şey herşeyi geride bırakmak. Sınavı başarısız geçenlerin bu olaya takılıp umutsuzluğa düşmelerinin kendilerine hiçbir faydası yok. YGS sınavına ‘oldu bitti’ gibi bakmak gerek. Çalışma azminizi kaybetmeden önünüzdeki sınava odaklanmak zorundasınız.

Yüzde 40 yanlışı

YGS’de elde edilen netlerin LYS puanları içerisindeki ağırlığı yüzde 40 (DİL puanları hariç). Yani toplam puan içinde LYS’ler yüzde 60 etkiye sahip. Bu durum LYS’yi daha ayırt edici bir sınav haline getiriyor. Bu nedenle YGS’de alınan olumsuz sonuçları derleyip toparlama imkânı her zaman mümkün. Dolayısıyla asıl önemli olanın bundan sonraki sınavlar olduğunu söylersek yanlış bir şey söylememiş oluruz.

[[HAFTAYA]]

Öğrencilerin ve eğitimcilerin bir kısmı, ‘YGS’de alınan puanların yüzde 40’ı LYS puanlarına eklenecek’ şeklinde bir bilgiye sahip. Hayır, böyle bir şey söz konusu değil. Örneklendirecek olursak MF-4 puan türünde YGS’deki testlerden Türkçe yüzde 11, Temel Matematik yüzde 14, Sosyal Bilimler yüzde 6, Fen Bilimleri yüzde 9 etkiye sahip. Bu rakamları topladığımızda MF-4 puanında YGS’nin ağırlığı yüzde 40 oluyor.

Yoksa tutup da YGS sayısal puanların (YGS-1 ve YGS-2) yüzde 40’ı alınıp eklenmiyor. Şunu söylemek istiyorum her şey bitmedi. Klasik futbol deyimiyle ‘önümüzdeki maçlara bakacağız’. Sizin önünüzde uzun bir süre var. Kendinize bir plan yaparak bol bol soru çözmeniz gerekiyor. Uzmanlar bu süre içersinde 18 bin sorunun çözülmesini öneriyorlar.

Peki, şimdi ne yapmalı?


Şimdi sınavlara hazırlanan öğrencilere birkaç kısa önerim olacak. Sınavlarda öğrenciler en fazla dikkatsizlik yüzünden hata yapıyorlar. Bu hatanın başında matematik soruları geliyor. Bunun için sorulardaki altı çizili kelimeleri okurken daha dikkatli olun. Şekil çizimi gerektiren soruları mutlaka çizim yaparak çözün. İşlemleri zihinden değil yazarak yapın. Öncüllü sorulara daha fazla dikkat edin. Şimdiden ikinci sınav için ter dökmeye hazırlanan öğrencilere başarılar diliyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder