Memet Özer Şimdi kuzu zamanı...
HABERİ PAYLAŞ

Şimdi kuzu zamanı...

Türk mutfak kültüründe özel bir öneme sahiptir kuzu eti. Tüm Anadolu ve İstanbul mutfağında oldukça sık tüketilir. Ancak son yıllarda dana etinin mutfak kültürümüze girmesi ile biraz önemini kaybetti sanki. Özellikle kebap kültürünün vazgeçilmez bir parçasıdır. Özellikle büyükbaş hayvanlara nazaran, uzmanlar tarafından sağlık için de önerilir.

Ancak gerek okuyucularım gerekse de televizyondaki izleyicilerim tarafından bazen koyun etinin koktuğu ile ilgili şikayetler de duymuyor değilim. Ama bu mevsimin kuzusu kokmaz ve çok lezzetlidir. Özellikle kokuya hassas olanlar kıvırcık cinsi ve erkek olanı tercih edebilirler. Ya da kekik, defne yaprağı, biberiye gibi baharatlar kullanarak koku problemini çözebilirler. Artık tarif zamanı diyor, hepinize bol lezzetli bir hafta diliyorum. Afiyet olsun...

Haberin Devamı

BAHARATLI KUZU KORİ

MALZEMELER

500 gr kuzu kuşbaşı (but tarafından ya da kuzu pirzola daha lezzetli olur)

1 adet iri soğan (yemeklik)

3 diş sarımsak (ince kıyılmış)

1 kaşık un

1 bardak kıyılmış ıspanak

1 bardak et suyu (ya da tavuk suyu)

1 kaşık toz kırmızı biber (tatlı)

1 tatlı kaşığı pul biber

1 çay kaşığı tarçın

1 çay kaşığı kimyon

1 tatlı kaşığı toz köri

1 adet kesme şeker

1 adet defne yaprağı

2 kaşık zeytinyağı

1 kaşık tereyağı

tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI Tencerenizi ısıtın, etlerinizin üzerine tuz ve karabiber serpin. Zeytinyağını tencereye alıp etleri yüksek ateşte güzel bir kahverengi olana dek kavurup, bir tabağa alın. Tencerenin altını kısın, tereyağı ve soğanı ekleyin. Üzerine, tuz, karabiber, şeker ve diğer baharatları serpin. 3 dakika kavurun. Sarımsakları ekleyip 2 dakika daha kavurun. Un serpin. Un kokusu çıkıncaya kadar az kavurun. Soğuk et suyunu ekleyip, iyice karıştırın. Defne yaprağını ekleyin. Kaynama noktasına gelinceye kadar pişirin. Sosunuz çok koyu olursa sıcak su ilave edebilirsiniz. Etleri tencereye alıp kısık ateşte üstü kapalı, etler yumuşayıncaya kadar pişirin. Tüm karışımı bir fırın kabına alın. Ispanakları ekleyip, önceden 190 derecede ısıtılmış fırında pişirin. Limon kabuğu rendelenmiş beyaz pilavla servis yapın.

Haberin Devamı

NANE PESTOLU KUZU BURGER

MALZEMELER

500 gr orta yağlı kuzu kıyma (tek ve iri çekim, döş ve but tarafı karışık)

1/4 adet kuru soğan (rendelenmiş, suyu sıkılmış)

1 diş sarımsak rendesi

1 adet kapya biber (çok ince kıyılmış)

1 kaşık pul biber

1 tatlı kaşığı kekik

tuz, karabiber

NANE PESTO

1 bardak taze nane yaprağı

1 fincan fesleğen yaprağı

1 fincan çam fıstığı

1 fincan parmesan rendesi

1 diş sarımsak

1 çay kaşığı limon suyu

1 çay bardağı zeytinyağı

İLAVE MALZEME

1 adet kırmızı soğan (halka şeklinde)

1 adet domates

hamburger ekmeği

HAZIRLANIŞI Hamburger ekmeklerinizi fırında ısıtın. Sos malzemesini mutfak robotunda püre haline getirin. Köfte harcınızı yoğurun. Yaklaşık 160 gram büyüklüğünde köfteler hazırlayın. Önceden ısıttığınız tavada arkalı önlü pişirin. Ekmeğinizin altına kalınca sos sürün. Üstüne köfteleri yerleştirin, domates ve soğan dilimlerini ekleyerek servis yapın.

KUZU VE PATLICAN SOSLU MAKARNA

MALZEMELER

1 paket makarna (kalem cinsi ya da istediğiniz bir çeşit)

Haberin Devamı

300 gr kuzu kuşbaşı (yağsız)

2 adet patlıcan (küpler halinde, tuzlu suda bekletilmiş)

3 adet domates rendesi

1 adet soğan (yemeklik)

2 diş sarımsak rendesi

1 adet havuç (küpler halinde)

1 kaşık domates salçası

3 adet çarliston biber (halka şeklinde)

1 bardak tavuk suyu

3 sap taze kekik

2 kaşık zeytinyağı

2 kaşık krema

2 adet kesme şeker

sıvı yağ (patlıcanları kızartmak için)

parmesan rendesi

kıyılmış maydanoz

tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI Bir tencereyi kızdırın, etlerinizi tuz ve karabiber serperek, altın rengi olana dek yüksek ateşte kavurup, kenara alın. Aynı tencereye soğanı ekleyin. Tuz, karabiber ve şeker ilave edip, kavurun. Havuçları ekleyin. Salça ve sarımsak da ilave edip kavurun. Domates rendesi, tavuk suyu, taze kekik ekleyip kaynama noktasına getirin. Etleri ilave edip kısık ateşte etler yumuşayıncaya kadar pişirin. Bu arada patlıcanları kurulayıp kızgın yağda kızartıp, bir kağıt havluya alın. Etli karışımınıza patlıcanları ve kremayı ekleyip bir taşım kaynatın. Makarnanızı pakette yazan dakika kadar haşlayıp süzün. Sosla buluşturun. Parmesan rendesi ve kıyılmış maydanozla servis yapın.

SEBZELİ KUZU İNCİK YAHNİ

MALZEMELER

4 adet kuzu incik

1 adet iri soğan irice yemeklik)

3 diş sarımsak (kıyılmış)

1 adet iri havuç (orta boy halkalar halinde)

2 adet patates (iri küpler halinde )

3 sap kereviz (iri halkalar halinde)

3 adet çarliston biber (iri halkalar halinde)

10 adet arpacık soğan

10 adet kiraz domates

1 bardak bezelye

1 kaşık domates salçası

1 kaşık un

1 bardak et suyu (ya da tavuk suyu)

3 kaşık zeytinyağı

1 kaşık tereyağı

2 adet defne yaprağı

1 adet kesme şeker

1 kaşık sirke

tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI Derin bir tencereyi ocağınızda ısıtın. Etlerinize tuz ve karabiber serpin. Tencereye zeytinyağını alıp etlerinizin her tarafına yüksek ateşte renk verin. Etleri kenara alıp tencerenin altını kısın. Tereyağını, soğanları ve şekeri ekleyin. Hafifçe kavurun. Daha sonra sırası ile, havuç, kereviz sapı, çarliston biber, sarımsak ekleyip biraz daha kavurun. Un serpin karıştırıp un kokusunun çıkmasını bekleyin. Salça ekleyip, 3 dakika daha kavurun. Sirke ilave edip çektirin. Et suyunu ekleyerek karıştırın. Kaynama noktasına gelmesini bekleyin. İncikleri ve defne yaprağını ekleyip, kısık ateşte incikler hafif yumuşayıncaya kadar yaklaşık 1 saat pişirin. Daha sonra patatesleri ekleyin. 10 dakika sonra bezelyeleri ekleyin. Ayrı bir tavada kiraz domatesleri, arpacık soğanları biraz tereyağı ile 5 dakika soteleyin. Karışımı tencereye ekleyip servis yapın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder