Gündem Şimdilik kurtuldu

Şimdilik kurtuldu

Paylaş
Şimdilik kurtuldu

Rize Fındıklı'daki doğa harikası Çağlayan Vadisi'nin üzerine 3 hidroelektrik santrali kurulmasına bölge halkı karşı çıkınca mahkeme santral projelerini şimdilik durdurdu

HALK DERELERİNİ KORUYOR

Haberin Devamı

Devlet, Rize’nin Fındıklı ilçesindeki doğa harikası Çağlayan Vadisi’ndeki Abu Deresi’ne, Hidroelektrik Santrali (HES) yapılmasına onay vermişti. Bölge halkı, Çağlayan Vadisi’nde doğa ve çevreyi katledeceği gerekçesiyle HES’e karşı çıkmıştı. Bölge halkının açtığı davada mahkeme, vadiyi 2008’de 1’inci derece SİT alanı ilan ederek korumaya almıştı.

Çağlayan Vadisi’nde HES yapımı lisansı alan Ayen ve Başkent Enerji firmaları da kararın iptali için Rize İdare Mahkemesi’ne dava açmıştı. Mahkeme, enerji şirketlerinin talebini reddetti. Çağlayan Vadisi doğal SİT alanı özelliğini korudu.

>> Göller bölgesinde susuzluk alarmı

KARAR EMSAL OLACAK

Çağlayan Vadisi üzerindeki Paşalar HES projesi’nin çevre üzerindeki etkilerini içeren ÇED projesini, Çevre ve Orman Bakanlığı onaylamıştı. Mahkeme, Paşalar santralinin çevreyi olumsuz etkileceği gerekçesiyle ÇED raporunu iptal etti.

Haberin Devamı

Her iki mahkeme kararıyla dereleri, bitki örtüsü ve canlılarıyla eşsiz güzellikteki Çağlayan Vadisi HES’lerin vereceği zarardan şimdilik kurtuldu. Çevreciler mahkemenin kararının halen Türkiye’de yapılmak istenen 1601 HES projesine de emsal teşkil edeceğini savunuyor.

Muhammet KAÇAR- Tamer KARATAŞ/DHA