Ekonomi Şimşek çaktı fiyat çıktı

Şimşek çaktı fiyat çıktı

Paylaş
Şimşek çaktı fiyat çıktı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yüzde 32'lik vergi artışını belirli markalarına yansıtmayan sigara firmalarına sert çıktı

VERGİ YÜZDE 32 ARTTI

Haberin Devamı

Hükümetin yılbaşında sigara vergisini yüzde 32 artırması, fiyatlarda yüksek zamlara neden olmuştu. Vergi artışını ilk gün fiyatlarına yansıtan şirketlerden Philip Morris Sabancı (Philsa) en çok satan markasında, British American Tobacco (BAT) da iki markasında bu zammı geri çekmişti. Philsa’nın ürünü 7 liradan 5.50 liraya, BAT’ninkiler 4.5 liradan 3.5’e indi. Philsa, devletin vergi gelirini de azaltan bu tavrın ardından, hükümete vergileri indirme ve görüşme çağrısında bulundu.

UYMAK ZORUNDA KALIRLAR

BAT önceki gece indirimli fiyatlarını tekrar yükselttiğini açıkladı. Philsa’nın indirimli fiyatına hükümet kanadından ilk ve tek tepki ise dün geldi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek firmaya rest çekerek şöyle konuştu: “Çok açık bir şekilde söylüyorum. Bizim yaptığımız düzenlemelere uymak zorundalar. Uymazlarsa biz alternatif yollar geliştiririz, uymak zorunda kalırlar. Bizim bir gelir hedefimiz var, o gelir hedefini yakalayacağız. Bu hedefin tutturulması için gerekli adımlar atılacaktır.”

Haberin Devamı

SİSTEMİ DEĞİŞTİRİRİZ

Şimşek ayrıca, “Uyum konusunda sorun yaratıyorlarsa sistemi değiştiririz” açıklamasında bulundu ve gerekirse maktu (sabit) vergiden vazgeçileceğini bildirdi. Şimşek’in bu sözleri, en çok satışı üst fiyat grubunda olan ve bu nedenle maktu sistemi savunan Philsa’ya dönüktü. Şimşek’in açıklamasından sonra Philsa, en çok satan markasının fiyatını yeniden 7 liraya çıkardığını açıkladı. Ancak firmalar, vergi konusunda hükümetle anlaşıp anlaşmadıkları konusunda bilgi vermekten kaçındı.

Gülşah KARADAĞ