Ekonomi Şimşek: Halkbank arzını başarıyla tamamladık

Şimşek: Halkbank arzını başarıyla tamamladık

Paylaş
Şimşek: Halkbank arzını başarıyla tamamladık

Şimşek: Halkbank arzını başarıyla tamamladık

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Halk Bankası’nın hisselerinin yüzde 23,92’sinin halka arz edilmesi ile ilgili, "Cumhuriyet tarihinin en küçük iskonto oranıyla bu halka arzı tamamladık. Yani 15 lira 10 kuruştan tamamladık" dedi.

Haberin Devamı

Şimşek, "Halk Bankası’nın halka arzı" başta olmak üzere, özelleştirmeler konusunda düzenlediği basın toplantısında Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve Halk Bankası’nın çabalarıyla Halk Bankası’nın hisselerinin bir bölümünün halka arz işleminin başarıyla gerçekleştirildiğini söyledi.

Özelleştirme için öngördükleri hisse oranının yüzde 20,8 olduğunu, ancak talebin yoğun olması halinde ilave satış yapılabileceğini açıkladıklarını hatırlatan Şimşek, "Bu başarıda ulusal ve uluslararası yatırımcıların ülkemize güveni büyük rol oynadı. Tabii ki Halk Bankamız Türkiye’nin en güzide, en başarılı, en karlı, en köklü bankalarından bir tanesi" diye konuştu..

Bankanın son dönemlerde varlık kalitesi ve karlılık açısından önemli bir performans gösterdiğini kaydeden Şimşek, halka arzın zamanlamasının da çok iyi olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

-Hisselerin yüzde 20’si yurt içine yüzde 80’i yurt dışına-

Talep toplama işlemini 16 Kasım Cuma günü bittiğini anımsatan Şimşek, halka arz edilen hisselerin yüzde 10’unun 30 bin yurt içi bireysel yatırımcıya, yüzde 10’unun 170 yurt içi kurumsal yatırımcıya, yüzde 80’inin de uluslararası kurumsal yatırımcılara tahsis edildiğini bildirdi.

Halka arz edilen hisselerin yabancı yatırımcılardan yoğun ilgi gördüğünü belirten Şimşek, şunları söyledi:

"İlk defa, Uzak Doğu’dan büyük ölçekte Türkiye’ye yatırımcı çekme imkanımız oldu. Hatırlarsanız, bu yaz Türkiye’yi tanıtmak için Singapur’da, Hong Kong’da bir road-show’a çıkmıştım. Orada da hakikaten yatırımcıların büyük ilgisi ile karşılaşmıştım. Bu halka arzda da bunu gördük. Bazı kurumlar isimlerinin açıklanmasını istemiyor ama yüzde 5’i aşanlar mevzuatımız gereği kamuoyu ile paylaşılacak. O nedenle yatırımcı anlamında da oldukça başarılı bir halka arz oldu."

Halka arz için fiyat aralığını 13,8 lira ile 15,9 lira arasında tespit ettiklerini hatırlatan Şimşek, halka arza ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararının çıktığı gün, Halk Bankası’nın hisselerinin 15,25 liradan işlem gördüğünü dile getirdi.

-"Neredeyse iskonto yapmadık"-

Haberin Devamı

ABD’deki seçimlerin ardından piyasaların sürekli aşağı yönlü seyrettiğine dikkati çeken Şimşek, "Buna rağmen Cumhuriyet tarihinin en küçük iskonto oranıyla bu halka arzı tamamladık. Yani 15 lira 10 kuruştan tamamladık. Cuma günü (16 Kasım) işlem görmedi. Cuma günü bile Türk bankacılık sektörü ortalama yüzde 3 civarında değer kaybetti. Bunu da dikkate alırsanız aslında doğru dürüst bir iskonto yok" dedi.

Hisselere 11 milyar liralık bir talep geldiğini anlatan Şimşek, 4,5 milyar liralık bir gelirin söz konusu olduğunu ifade etti.

Halka arzın başarıyla gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Şimşek, ek satış dahil Halk Bankası’nın toplam sermayesinin yüzde 23,92’sine karşılık gelen payların halka arz edildiğini belirterek, "Böylece halka açıklık oranı yüzde 48,9’a ulaşmıştır" diye konuştu.

Ek satış yapılıp yapılmamasına ilişkin kararın talebe göre belirlendiğini dile getiren Şimşek, ek satış hakkının kullanılması sonucu elde edilen fonun 30 gün süre ile fiyat istikrarı işlemlerinde kullanılabileceğini kaydetti.

Haberin Devamı

Şimşek, bireysel yatırımcıların paylarını yarın, kurumsal yatırımcıların da çarşamba günü teslim alacaklarına işaret ederek, hisselerin çarşamba günü borsada tekrar işlem görmeye başlayacağını bildirdi.

-"Halkbank’ın blok satışı şu anda gündemde değil"

Mehmet Şimşek, basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bakan Şimşek, özelleştirme gelirlerinin bütçeye yansımasıyla ilgili soruyu yanıtlarken, özelleştirmelerin bütçe finansmanına olumlu yansımasının olduğunu, ancak bütçede arızi gelirlerden çok yapısal, kalıcı düzenlemelere önem verdiklerini söyledi.

Türkiye’nin eğitimde, altyapıda büyük ihtiyaçları bulunduğunu anlatan Şimşek, "Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması çok ciddi yatırım gerektiriyor. Bu, ülkemizin hak ettiği ve olması gereken bir şey. Çünkü birden bire Türkiye dünya ile arayı kapatmış olacak. Bu nedenle bütçeyle ilgili bizim değerlendirmelerimizde bu türden kalemler ve gelirler önemli olmakla birlikte biz daha çok yapısal boyutuna bakacağız" dedi.

Haberin Devamı

Bakan Şimşek, bir soru üzerine Halkbank’ın blok satışının şu anda gündemde olmadığını ama orta ve uzun vadede yapılabileceğini söyledi. Zaten yüzde 51’inin Hazine’de tutulmasının bir sebebinin de bu olduğunu belirten Şimşek, "Çünkü kontrol hissesinin satışı bir primle oluyor. Dolayısıyla o tutuldu. Yani ileride, önümüzdeki yıllarda bu husus değerlendirilebilir, piyasa şartlarına göre, talebe göre tabi ki gündeme gelebilir" diye konuştu.
Halkbank’ın halka arzında hangi bölgelerden ne kadar talep geldiğine ilişkin soru üzerine de Bakan Şimşek, İngiltere’den yüzde 55, ABD’den yüzde 20, Singapur’dan yüzde 9, diğer bazı Avrupa ülkelerinden de yüzde 3 civarı talep geldiğini ifade etti.

-Akdeniz Elektrik Dağıtım’ın özelleştirilmesi-

Akdeniz Elektrik Dağıtım’ın özelleştirilmesi ihalesinde fiyatın bir önceki ihaleye göre yüzde 50 düşük olduğu yönünde eleştirileri hatırlatan Bakan Şimşek, şöyle konuştu:

"Burada birkaç husus var. Biz bunların belirli süre için işletme hakkını veriyoruz. Şimdi aradan 2-3 yıl geçmiş dolayısıyla bunlara denk gelen bir pay söz konusu. Birinci husus, bu süre kısalmış. İkinci olarak o dönemde yapılan özelleştirmelere çok yoğun talep geldi ama sonradan hemen hemen hiç bir tanesi parayı ödeyemedi veya ödemedi. Onu da dikkate almak lazım. Demek ki hesaplar doğru yapılsaydı o zaman o devirler en azından bazı şirketler açısından tamamlanırdı. Türkiye’nin en büyük grupları bu dönemde teminatlarını yaktılar. O dönemde 300 milyon dolar civarında biz teminatı nakde çevirdik."