Ekonomi Şimşek: SP ile CHP yarışmaya başlamış

Şimşek: SP ile CHP yarışmaya başlamış

Paylaş
Şimşek: SP ile CHP yarışmaya başlamış

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Saadet Partisi ile CHP yarışmaya başlamış. Saadet Partisi de (Geldiğimizde işçi ve memura yüzde 50 zam yapacağız) demiş. İlginç bir şey tabii..." dedi.

Bakan Şimşek, "5. Bölgesel Kamu Alımları Konferansı" sonrasında soruları yanıtladı.
Şimşek, seçimlerin maliyetine ilişkin bir soru üzerine, Türkiye ekonomisine çok ciddi bir maliyetinin olmayacağını, zaten siyasi partilere yapılacak yardımların bütçede öngörüldüğünü, Yüksek Seçim Kurulunun ihtiyacı olan mal ve hizmetlerin edinilmesine ilişkin kaynakların da bütçeye konulduğunu anlattı.

Haberin Devamı

Seçim ekonomisi yapmadıklarını ifade eden Şimşek, "Bütçede de rakamlar ortada... Bütçede de seçim ekonomisine ilişkin en ufak bir işaret yok. Tam aksine son 10 yılların en iyi performansını gösteriyoruz" dedi.

Şimşek, mart ayında bütçe açığı olacağını, bunun normal olduğunu kaydederek, "Çünkü biz 2011 yılı için bütçemizi yaparken bütün yıl için 33,5 milyar liralık bir açık öngördük. Yılın ilk iki ayında fazla vermemiz yılın tamamında fazla vereceğimiz anlamına gelmiyor, ama şu bir gerçek biz bütçe hedeflerimizi tutturacağız. Seçim ekonomisi hiçbir şekilde gündemimizde değil. Dolayısıyla seçimlerin Türkiye ekonomisine bu anlamda bir yansıması olmayacak" diye konuştu.

-İŞÇİ VE MEMURA YÜZDE 50 ZAM-

Haberin Devamı

CHP’nin her gittiği yerde "bol keseden vaatlerde bulunduğunu" dile getiren Şimşek, şunları söyledi:
"Gittikleri her yerde yeni bir vaat, yeni bir taahhüt... Tabii biraz da kredibilite meselesi... Çünkü gittiğiniz her kesime gülücükler, seçim öncesinde içi boş vaatlerde bulunursanız başkaları da yarışa girebilir. Ama biz AK Parti Hükümeti olarak, AK Parti olarak ne vatandaşı kandıran olacağız ne de kandırılan olacağız. Dün Saadet Partisi ile CHP yarışmaya başlamışlar. Saadet Partisi de biz geldiğimizde işçi ve memura yüzde 50 zam yapacağız demiş. Bu ilginç bir şey tabii. Bu ülkenin istikrarı her şeyden önemlidir. Belki kaynak koysalar bir miktar kredibilitesi olur."

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, leasing sektöründeki çalışmaları hatırlatılarak sorulan "Yüzde 18 olan vergi oranının düşürülmesi söz konusu olabilir mi?" sorusu üzerine şu bilgiyi verdi:

"Leasing uygulamalarına ilişkin KDV oranları geçmişte değiştirildi, istismarı engellemek için yeniden düzenlendi. Biz tekrar bir istismar kapısı açmayacağız onu açık bir şekilde ifade etmek istiyorum. Ama KOBİ’lerimizin özellikle yatırım amaçlı bazı makine teçhizat edinimlerini leasing yoluyla yapılmasına imkan sağlanması, ama bu yapılırken geçmişte karşı karşıya kaldığımız istismarın engellenmesine yönelik çalışmalar yapılıyor. Burada temel ilke sadece ve sadece yatırım malları için, yatırım amaçlı makine ve teçhizat için bir uygulama söz konusu olabilir. KOBİ’ler çerçevesinde arkadaşlar çalışıyorlar. Ama bunun tekrar bir istismara dönmesini engelleyecek iyi mekanizmaların geliştirilmesi lazım."
Yapılacak düzenlemenin sınırlı olacağını belirten Şimşek, yüzde 18’lik vergi oranında değişimin söz konusu olabileceğini bildirerek, "Çok sınırlı ölçüde olabilir, ama eğer biz istismarı engelleyecek mekanizmaları geliştirebilirsek" dedi.

Haberin Devamı

Şimşek, TBMM’ye sunulan Kanun Hükmünde Kararname çıkarma yetkisi içeren kararname ile ekonomide nasıl bir yapılandırma planlandığı sorusuna "Böyle bir çalışma söz konusu... Amaç kamu hizmetlerinin daha verimli, daha etkin bir şekilde vatandaşımıza sunmak. Kamuda idari reform hakikaten bir ihtiyaçtır. Detayları için çok erken. Çünkü henüz bu konular çalışılıyor" karşılığını verdi.