Ekonomi Sinagogu hayata döndüren telefon

Sinagogu hayata döndüren telefon

Paylaş
Sinagogu hayata döndüren telefon

Edirne'yi gezdiren rehberimiz, özenle restore edilmiş Büyük Sinagog'a geldiğimizde şöyle dedi: "1934 Trakya olaylarında Yahudi Cemaati kenti terk etti!"

ORAL ÇALIŞLAR

İşin aslı, Batı Trakya’da Yahudilere yönelik ırkçı şiddet eylemleri. Bugün hüzünle anılan olaylarda 15 bin Yahudi Trakya'dan sürüldü.

RESTORASYON ÖYKÜSÜ


Sinagogun yeniden ibadete açılmasında benim de küçük bir rolüm oldu: 2004 yılıydı. Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt'ın davetiyle Edirne'ydik. Yıkıntılar içindeki Büyük Sinagog’un önünden geçerken, Genel Müdüre, "Neden restore edilmiyor?" diye sordum. "Yahudi Cemaatiyle anlaşırsak olur" cevabını alınca, dönemin Yahudi Cemaati Başkanı Silvio Ovadya'yı aradım. Ovadya ile Beyazıt sözleştiler. Restorasyon süreci başladı.



GURUR DUYDUM


Geçmişi 1492'de İspanya'dan sürgün edilen Yahudilere kadar uzanan sinagogun salonu, 1200 kişi alıyor. 1905 yangınıyla kül olmuş, Padişah 2. Abdülhamit tarafından 1909'da yeniden yaptırılmış. Edirneliler, camileriyle, kiliseleriyle, sinagoglarıyla ve milyonlarca ziyaretçiyle gurur duyuyorlar. Belediye Başkanı Recep Gürkan'la sinagogun heybetli salonundaki sıralara oturduk. Ben de katkım nedeniyle gururlandım.





Haberin Devamı