Gündem 'Sınav iptal edilmeli'

'Sınav iptal edilmeli'

Paylaş
'Sınav iptal edilmeli'

ODTÜ Kriptoloji Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ersan Akyıldız, YGS'nin iptal edilmesi gerektiğini söyledi

YGS’de yaşanan şifre iddialarına her gün yeni açıklama yapılırken, ÖSYM Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ensar Gül’ün, “Meteksan’da kitapçıklar basılırken, maalesef insan hatası yüzünden programın bir kısmı eksik çalışmış ve sistemhep aynı kalıp üzerinden kitapçık basmış; biz de yeni fark ettik şablon oluşmuş” açıklaması, sınavın kaderini yeni bir aşamaya getirdi.

"SİSTEM HATALI"

ODTÜ Kriptoloji Bölümü Ana BilimDalı Başkanı Prof. Dr. Ersan Akyıldız “Şifreleme olduğu ortaya çıktı. Bu sistemin ürettiği bir yanlış, sınav iptali olmasın için yeterliydi” sözleriyle bu bilgiler ortaya çıkmasa bile sınavın iptal edilmesi gerektiğini savundu.

Prof. Gül’ün de kabul ettiği “Z5Medyan” veya “Beşli Tekrar”, “Çember çevirme” olarak da isimlendirilen şablon uygulandığında doğru yanıtlara ulaşılması “sınavın iptali için iki neden de hazır” söylemlerini güçlendirdi.

ÖSYM'DEN İTİRAF: ŞABLON VAR

Prof. Dr. Ersan Akyıldız ÖSYM’nin açıklaması sonrasında yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Basına verilen kitapçıkta şifreleme olduğu ortaya çıktı. Sonuçta bu kitapçığı bu sistem üretti.

Bu sistemin ürettiği bir yanlış, sınav iptali olmasın için yeterliydi. Şimdi yenileri ekleniyor. İddia edilen şablon kopya ise blok kripto şifreleme konusu içine girer. 1 milyon 700 bin kitapcıktan kriptoloji adına bir çok veri çıkarabilirsiniz.

Kriptoloji alanına giren tek bir şifreleme veya şablonun var olması her şeyi kanıtlamaya yeter. Sistem böyle bir çıktı verdiyse bozuktur.”

Kriptoloji nedir:
Gizli yazılar, şifreli belgeler bilimi veya incelemesi.