Fatih Öztürk Sınavsız sisteme doğru...
HABERİ PAYLAŞ

Sınavsız sisteme doğru...

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, geçen hafta özellikle öğrenci ve ailelerini mutlu eden sistem değişimini kamuoyuyla paylaştı. Üç yıl önce uygulamaya konan SBS kaldırıldı. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun açıkladığı bu değişim önemli ve milyonları etkileyen bir karardır. Bana göre ana amaçlardan biri dershane rantını sona erdirmektir ama dershaneler Türk eğitim sisteminde her zaman olmuştur ve bundan sonra da olmayı devam edecektir. Ayrıca dershaneye gitmek isteğe bağlı bir durumdur. Türkiye’de legal olarak çalışan 4 bine yakın dershane öğrencilere eğitim hizmeti veriyor. Bu dershanelerde 100 binin üzerinde öğretmen, yardımcı personel olmak üzere eleman istihdam ediliyor. Hatırlayın kamu kurumlarının açtığı 50-60 kişilik eleman alımı sınavlarına binlerce kişi başvuruyor. Bu dershanelerde çalışan 100 bin kişinin işsiz kalması kaos yaratacaktır. Dershane sistemi Amerika, Japonya gibi gelişmiş ülkelerde de var. Öğrenci, destek almak istediği sürece sınav ister tek, ister üç yıl üst üste olsun dershanelere gidecektir.

Haberin Devamı

Üç yıl önce SBS sistemi getirilirken ilköğretim öğrencilerinin öğrendiklerini üç aşamalı bir sınavla ölçmek hedefleniyordu. Bu sınav aynı zamanda öğretmenlerin yeterliliklerini, okulların eğitim konusundaki verimliliklerini, başarı düzeyini de ölçerek genelde sistemin öğrenciye ne öğretip öğretmediğini göstermesi açısından önemliydi. Henüz daha sağmal sistemin ne öğretip ne öğretmediğinin sonuçları alınmadan sistemde başa dönüldü. Şimdi ilköğretim öğrencileri tüm bildiklerini tek sınavda gösterecek.

Eğitim uzmanlarının görüşlerini yan sütunda okuyacaksınız. Uzmanlar 'İlköğretim döneminde zaten sınıfta kalmak yok. SBS kaldırılarak öğrencilerin daha rahat bir ilköğretim dönemi geçirmelerinin önü açıldı. Sınav yok, stres yok, başarı isteği yok, ölçme yok… Bu durumda öğrenciler akademik olarak neden başarılı olmaya çalışsın ki? Ayrıca okul başarı puanının önümüzdeki dönemde yüzde 30’luk bir paya sahip olacak olması nedeniyle çalışan öğrenci çalışmayanla arasında fark kalmadığını görerek çalışma isteğini kaybedecektir' görüşündeler.

Haberin Devamı

Bakanlığın sınavsız bir sistem özlemi var. Ancak, okullar arasında bu kadar açık ara varken, öğrenciler hangi kritere göre sıralanıp, yerleştirilecek? Galiba bu konuyu, yazın sıcağında daha çok konuşacağız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder