Gündem Sincar nerede? Neden önemli? PKK Sincar'dan çekildi mi?

Sincar nerede? Neden önemli? PKK Sincar'dan çekildi mi?

Paylaş
Sincar nerede? Neden önemli? PKK Sincar'dan çekildi mi?

Son dakika haberine göre, terör örgütü PKK'nın Irak'ın Sincar bölgesinden çekileceği açıklandı. Bazı otoriteler "PKK, TSK’nın muhtemel Sincar operasyonunu durdurmak için bölgeyi terk ettikleri yalanını ortaya attı." iddiasıyla Sincar tekrar gündeme geldi. Peki Sincar nerede? Sincar neden bu kadar önemli? PKK gerçekten Sincar'dan çekiliyor mu? Cumhurbaşkanı Erdoğan,  Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde Hakim ve Cumhuriyet Savcıları Kura Töreni'nde yaptığı konuşmada yeni hedefin Sincar olduğunun sinyalini verdi ve "Bir gece ansızın Sincar'a gireriz, oradaki PKK'lıları da temizleriz. İş çok uzarsa bir Zeytin Dalı da orada olur" dedi. Bu gelişmeyle birlikte Sİncar'ın nerede olduğu ve haritası merak konusu oldu.

Mehmetçik ve Özgür Suriye Ordusu tarafından bozguna uğrayan, operasyonun son ayağında Afrin’deki silahlarını bırakıp kaçmak zorunda kalan PKK/YPG, şimdi de Sincar derdine düştü. Dün edinilen bilgilere göre PKK Sincar'dan çekildiği iddia edildi.

Terör örgütü, TSK’nın “İkinci Kandil” diye nitelendirilen Sincar’a operasyonu gündeme gelince kıvranmaya başladı.

Bölgeden çekildiğini duyuran örgüt, bir de yazılı açıklama yaptı. “KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, 3 Ağustos 2014 koşullarının ortadan kalktığı, Ezidilerin artık örgütlü bir toplum olduğu, Şengal ve çevresinde güvenliğin sağlandığı” belirtilerek bölgeyi boşalttıklarını açıkladı.

Ancak istihbarat kaynaklarına göre ise PKK Sincar'dan çekilmedi. Olası bir operasyonun varlığı örgütü korkuttu ve bu "çekliyoruz" yalanı ortaya atıldı.

PEKİ SİNCAR TÜRKİYE İÇİN NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?


Sincar, harita üzerindeki konumu nedeniyle Türkiye açısından önem arz ediyor. Son zamanlarda terör örgütü PKK'nın burada konuşlanmaya çaba göstermesi ve burayı yeni bir kandil haline getirmek istemesi, yeni bir gündemi ortaya çıkardı. Peki, Sincar neresidir? Sincar harita üzerinde nerede yer almaktadır? İşte, detaylı bilgiler...


SİNCAR NEREDE YER ALIYOR? NÜFUSU KAÇ?


Etrafının sıra dağlarla çevrili olmasından dolayı hem güvenlik hem de ticari açıdan avantajlı bir konumu olan Sincar, yaklaşık 3 bin 200 kilometrekarelik bir alana sahip.

Sincar'ın nüfusu 2014 öncesi verilerine göre de 350 ila 400 bin kişi civarında.

Terör örgütü DEAŞ'ın 2014'teki saldırısının ardından bölge nüfusunun 88 bine düştüğü tahmin ediliyor. Sincar nüfusunun yüzde 82'si Ezidi, yüzde 13'ü Müslüman-Kürt, yüzde 5'i ise Araplardan oluşuyor.

Arap ve Türkmenler tarafından Sincar, Kürtler tarafından ise Şengal olarak adlandırılan bölgede Arapça dışında Kürtçe'nin Kurmanci lehçesi konuşuluyor.

ABD'nin 2003 yılında Irak'ı işgal etmesinden sonra hazırlanan anayasanın 140. maddesinde yer verilen ihtilaflı bölgeler arasında bulunan Sincar'da, statüsünün belirlenmesi amacıyla 2007 yılında planlanan referandum yapılamadı.



Birleşmiş Milletlerin (BM) Sincar hakkında hazırladığı raporda, Ezidilerin 140. maddenin uygulanmasını ve IKBY'ye bağlanmak istediği belirtilirken, Kürtlerin de aynı talepte bulunduğu ama Arapların bu duruma karşı çıktığı ifade edildi.

DEAŞ'tan kurtarılan Ezidi yerleşim merkezlerin askeri ve siyasi olarak Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) Peşmergeleri ile PKK arasında bölünmüş olmasına rağmen KDP Sincar'da siyasi olarak en güçlü parti olarak biliniyor.

Dünya Ezidilerinin dini liderlerinden Mir Tahsin Said Beg, Sincar'ın önde gelen isimlerinden biri olarak tanınıyor. Irak'taki Ezidilerin IKBY'ye dahil olması gerektiğini ifade eden Mir Tahsin Said Beg, PKK'nın Sincar'ı boşaltmasının da halk için elzem olduğunu savunuyor.


SİNCAR NEDEN KRİTİK BÖLGEDE?


DEAŞ'ın 3 Ağustos 2014'te Ezidilerin çoğunlukta yaşadığı Musul'un Sincar ilçesini ele geçirmesini bahane ederek Kandil ve Suriye'den gönderdiği militanlar vasıtasıyla bölgeye yerleşen PKK, ilçenin jeostratejik avantajından da yararlanarak, Kandil'e alternatif ikinci bir üs oluşturmayı hedefledi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Peşmerge güçlerinin DEAŞ ile mücadelede başarısız kalmasından da yararlanan terör örgütü PKK, "Ezidilere yardım etme" bahanesiyle bölgeye yerleşme imkanı buldu.

Peşmerge güçleri tarafından 14 Kasım 2015'te Sincar'ın DEAŞ'tan tamamen kurtarılmasına rağmen PKK ilçeden geri çekilmek yerine kamplarını genişletip elinde tuttuğu bölgelerde tüneller kazmaya başladı.



IKBY Başkanı Mesud Barzani ve Ezidilerin önde gelen isimlerinin tüm çağrılarına rağmen PKK ve ona bağlı yerel militanlar Sincar Dağı başta olmak üzere diğer bölgelerde varlıklarını sürdürmeye devam etti.

Barzani ve Ezidilerin geri çekilme çağrısına kulak asmayan PKK'nın, 3 Mart'ta Sincar'ın Hanesur köyüne geçmek isteyen Suriyeli Peşmergelere saldırmasıyla patlak veren çatışma da ilçedeki gerginliğin artmasına sebep oldu.