Gündem Sinemacılar sorunları için yürüdü

Sinemacılar sorunları için yürüdü

Paylaş
Sinemacılar sorunları için yürüdü

Sinema emekçileri sorunlarını dile getirmek için Taksim'de bir yürüyüş gerçekleştirdi

Sorunlarını dile getiren sinemacılar, "sinema setlerinde ölmek istemiyoruz, sinema işçileri köle değildir" şeklinde sloganlar atarak, setlerde hayatını kaybetmiş arkadaşlarını andılar.

Eylemde söz alan Ruhşan Çimen şöyle konuştu : Bir yıl önce bugün, Sinema-TV emekçileri Zehra Sezgin ve Tülay Ergeldi’yi elim bir kaza sonucunda kaybettik. Aynı kazada, kamyonu kullanan set kuaförü Deniz Altuntaş ise yaralanmıştı.

Ağır çalışma koşulları ve aşırı yorgunluğun getirdiği dikkatsizlik sonucu oluşan bu kaza, aslında bir trafik kazası olmaktan öte, Sinema-TV sektöründe yaşanan ve yaşanacak olan ağır travmanın bir göstergesi-habercisiydi.

Çalıştığı dizinin setinde kalp krizi geçiren yardımcı yönetmen Abdullah Baykal hastaneye götürülürken yolda yaşamını yitirdi.Sinema oyuncusu, Yaman Tarcan intihar etti; bir iddiaya göre uzun zamandır işsizdi ve ödeyemediği birikmiş borçları vardı.

Sektörde figüranlık yaparak çalışan, Fatma Elif Develi’nin kalbi, ağır çalışılan bir günün akşamında, sette durdu. Bir ay komada kalan arkadaşımız bugün eşini ve çocuklarını tanımıyor, hiç bir şey hatırlamıyor" şeklinde, sinema-TV sektöründeki ağır çalışma koşullarını ve bunların doğurduğu sonuçları dile getirdi.

Aynı zamanda bir çok çalışanın sigortatız olduğunu vurgulayan Çimen, Maliye Bakanlığına, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ve RTÜK'e sesleniyoruz diyerek, "21. Yüzyıl Türkiye'sinde insanlık dışı koşullarda çalışıyoruz. Artık bu duruma ilgisiz kalmayın! Yoksa bizleri daha fazla kaza, daha fazla ölüm bekliyor" şeklinde konuştu.

Yapılan basın açıklamasından sonra, SİNE-SEN üyeleri Taksim meydanına doğru yürüyerek eylemlerine son verdiler.

Kubilay AYDIN/DHA