Derya Özel Sır bankası
HABERİ PAYLAŞ

Sır bankası

Haberin Devamı


Son zamanlarda çocuklarımızı neyden nasıl koruyacağımızı düşünerek çıldırmanın eşiğine geldik ya, hah işte tam bu noktada size bir önerim olacak; çocuğunuzla birlikte bir sır bankası kurun. Şimdi nedir bu sır bankası hemen açıklayayım. Normal şartlarda çocuğunuzun yapmaması gereken bir şeyi yaptığında kızıyorsunuz ya, o da bir dahaki sefere sizden bunu saklamak zorunda hissediyor kendini, işte birlikte sır bankası kurduğunuz zaman, ne siz ona yaptığını anlattığı şey için kızacaksınız, ne de o sizin kızacağınızı düşünerek yaşadığı, yaptığı, başına gelenleri sizden saklayacak.

Biz bunu evde uzun zamandır kızlarımla yapıyoruz. Ben banka oluyorum, onlarda da banka kasasının temsili bir anahtarı oluyor. Yanıma gelip “bankaya sır saklamaya geldim” diyor ve hayali bir anahtarla kasayı açıyor. Başlıyor anlatmaya. “Bugün ödevimi yapmadığım için öğretmenden eksi aldım. Dün sana yaptığımı söylemiştim ama canım hiç ödev yapmak istemiyordu ben de satranç oynadım, bu yüzden ertesi gün öğretmenden eksiyi aldım.” Çıkırt! Banka kasası hayali anahtarla kapatılır. İşte bu kadar. Sonrasında ne ben bu konuda yorum yaparım, ne de kızım benden bir şey sakladığı için kendini kötü hisseder.

Bankalar da öyle değil midir? Sizin kazandığınız parayı alır ve sizin için saklar. Ne size o parayı nasıl kazandığınızı sorar, ne de nereden bulduğunuzu. Sır saklamak daha önemli bir meziyet bu durumda. Çocuğunuzun hayatında neler olup bittiğini bilirseniz, sonraki hamlelerinizi de ona göre atabilirsiniz. Bir dahaki sefere siz de onun ödevlerini kontrol etmeyi deneyebilir veya ödev konusunda daha teşvik edici olabilirsiniz çaktırmadan.

Bir arkadaşım çocuğunun ondan her şeyi sakladığını, çok yaramaz olduğu için ona kızacağını düşündüğü için söylemediğini anlattı. Ona, çocuğunu bir akşam yanına alıp, yatakta öpüp koklayıp sonra da şu hikayeyi anlatmasını istedim. “Biliyor musun ben küçükken annemle bir oyun oynardık. Adı “Sır bankası”ydı. Ben ona her şeyi, yaramazlıklarımı bile anlatırdım, o da beni dinler sonra da hiç kızmazdı. Çünkü o sır bankasıydı. İstersen biz de seninle bunu oynayabiliriz”

Bir kaç gün sonra kız arkadaşım beni aradı ve işe yaradığını söyledi. Duydukları pek hoşuna gitmese de, asla oğluna yorum yapmamış, sadece dinlemiş ve kasanın kapanmasını beklemiş, böylece bir kaç gün boyunca oğlu sır bankasını sürekli kullanmaya başlamış. Arkadaşım artık oğlunun yaramazlıklarını ve neyi neden yaptığını biliyor. O da oğluna yaklaşımını değiştirerek onu anlamaya çalışıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder