Dünya Sırbistan'da telekulak skandalı!

Sırbistan'da telekulak skandalı!

Paylaş
Sırbistan'da telekulak skandalı!

Sırbistan'da cumhurbaşkanının telefonunun dinlendiğinin ortaya çıkması ülkeyi karıştırdı

Sırbistan Başbakanı ve İçişleri Bakanı İvitsa Daçiç, Cumhubaşkanı Tomislav Nikoliç ile Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Aleksandar Vuçiç’in telefonlarının yasa dışı dinlenmesinde polisin sorumluluğunun ispat edilmesi halinde üst düzey polis yetkililerinin tamamının görevden alınacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Başbakan Daçiç, cumhurbaşkanı ve savunma bakanının telefonlarının dinlenmesine ilişkin yaptığı açıklamada, konunun kapsamlı bir şekilde araştırılması için soruşturma yapılması talimatı verdiğini bildirdi.

Daçiç, "Polis İç Denetleme Servisi soruşturma yapacak. Kanuna göre telefonların dinlenmesi dahil olmak üzere polisin yaptığı operasyonlara ilişkin talimatları İçişleri Bakanı değil polis müdürü vermektedir. Söz konusu olayda da talimat ve sorumluluk zinciri aynıdır" dedi.

Nikoliç ve Vuçiç’in telefonlarının dinlenmesinin Sırbistan’da yaşanan bu tip olayların ilki olmadığını hatırlatan Daçiç, polis üzerindeki sivil kontrolün artırılması için girişimlerde bulunacağını belirtti.

İvitsa Daçiç, "Söz konusu olay kesinlikle siyasi partiler ve hükümetle bağlantılı değildir. Yasa dışı telefon dinlenmelerin bazı şahısların çıkarları doğrultusunda gerçekleştiğini düşünüyorum. Cumhurbaşkanı Nikoliç ve Savunma Bakanı Vuçiç’in telefonunun dinlenmesi konusunda polisin sorumluluğu ispat edilirse, Sırbistan polisinin üst düzey yetkililerin tamamı görevden alınacak" diye konuştu.

Haberin Devamı

Sırbistan Polisi Müdürü Milorad Velyoviç ise "Telefonların dinlenmesine karışanlar ile dinlemenin yöntem ve sebeplerinin açığa çıkarılması için kapsamlı soruşturma yapılacak" dedi.

-"Görülmemiş bir skandal"-

Sırbistan Meclisi Güvenlik Servisleri Kontrol Kurulu üyesi Meho Omeroviç de yaptığı yazılı açıklamada, "Cumhurbaşkanının telefonun dinlenmesi görülmemiş ve çok tehlikeli bir skandaldır" ifadesini kullandı. Omeroviç, Cumhurbaşkanı Nikoliç, Savunma Bakanı Vuçiç ve on binlerce vatandaşın telefonun dinlenmesinin endişe verici olduğunu kaydetti.

Ülkede yolsuzluklara karşı başlatılan mücadeleden asla vazgeçilmeyeceğini ifade eden Omeroviç, "Kimsenin devletin üzerinde olmadığı gösterilmelidir" ifadesini kullandı.

Sırbistan’daki uluslararası toplum insan hakları sorumlusu Saşa Yankoviç, ağustos ayında yaptığı açıklamada, istihbarat servisi ve emniyetin geçen yıl bir milyondan fazla kişinin telefonlarını izinsiz dinlediğini iddia etmişti.

Haberin Devamı