Sağlık Siroz tanısında yeni yöntem! Türk doktor geliştirdi

Siroz tanısında yeni yöntem! Türk doktor geliştirdi

Paylaş
Siroz tanısında yeni yöntem! Türk doktor geliştirdi

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden Doç.Dr. Cumhur Dülger, sirozun derecesinin Brucella hastalığının tanısında kullanılan Wright testiyle belirlenebileceğini ortaya koydu

Van YYÜ Tıp Fakültesi bilim insanları bir ilke daha imza atarak tıp dünyasına yeni bir teşhis yöntemi kazandırdı.

Doç. Dr. Cumhur Dülger, karaciğer sirozunun ağırlık derecesinin belirlenmesinde tüm dünyada kullanılan MELD skorunun yerine farklı ve pratik bir yöntem bulduklarını açıkladı.


MELD SKORU YERİNE WRİGHT TESTİ


Doç. Dülger, yaptığı çalışmalarda Türkiye ve özellikle Doğu Anadolu bölgesinde yoğun bir şekilde görülen ve hayvandan insana geçen Brucella hastalığının tanısında kullanılan Wright testini karaciğer sirozunun ağırlık derecesini belirlemede kullandı.

250 hasta üzerinde MELD skoru yerine bu testi uygulayan ve takibini yapan Dülger, karaciğer sirozunun ağırlık derecesini belirlemede yüzde 95 oranında başarı sağladığını söyledi.


ARAŞTIRMA AMERİKA'DA YAYINLANDI


Bulduğu yöntemin hem pratik hem de ucuz olduğunu anlatan Doç. Dr. Dülger, "MELD skoru hem laboratuvar hem de bilgisayar ortamı gerektiriyor. Yaklaşık 150 liraya mal oluyor. Ancak bizim uyguladığımız Wright testi çok pratik bir yöntem. Arazide de çok rahat kullanılabilir. Maliyeti ise sadece 5 lira. Bu yöntem artık karaciğer sirozunun ağırlık derecesini kısa sürede ortaya çıkarmamızı sağlayacak. Alan taramalarımızda hastanın hastaneye gelmesine gerek kalmayacak. Bu araştırmamız da Amerika'daki Archive of Medikal Sciences tıp dergisinin son sayısında yayınlandı" dedi.

Haberin Devamı