Dünya Sisi'nin çağrısı yankı bulmadı

Sisi'nin çağrısı yankı bulmadı

Paylaş
Sisi'nin çağrısı yankı bulmadı

Mısır'da Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi'nin halka, "Terör ve şiddete karşı sokaklara inin" çağrısına rağmen Tahrir Meydanı'ndaki gösterilere katılımın, ülke genelindeki darbe karşıtı gösterilere nazaran zayıf olduğu gözleniyor

Mısır'ın 27 ayrı kentinde eş zamanlı darbe karşıtı gösteriler düzenleniyor. Darbeye karşı protesto gösterilerine katılanların, başta Kahire olmak üzere birçok kentte darbeye destek veren göstericilerden sayıca fazla oldukları görülüyor.

Yüz binlerce göstericinin toplandığı Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarında güvenliği protestocular sağlarken, darbe destekçilerinin toplandığı Tahrir Meydanı'nda güvenliği polisin sağladığı kaydedildi.

DARBEYE KARŞI DEMOKRASİ İSTİYORUZ

Tahrir'e inen göstericiler Sisi'nin posterlerini taşıyarak "Sisi yetki senin" pankartları açtı, Rabiatul Adeviye Meydanı'ndaki göstericiler Mursi resimlerinin yanı sıra "Darbeye karşı demokrasi istiyoruz" pankartları taşıdı. Matruh kentindeki göstericiler kentin neredeyse tamamının Mursi'ye destek için sokaklara akın etti. Süveyş kentinde göstericiler valilik binası önünde toplanarak Sisi aleyhinde sloganlar attı.

YETKİ SİSİ'DE DEĞİL

Güney kentlerinden Asyut'da toplanan binlerce gösterici, "Yetkinin Sisi'de değil, ülkenin ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'de olduğunu" ifade etti. Feyyum kentinde de araçlar ile konvoy yapan protestocular darbe karşıtı göseri düzenledi.

Darbe karşıtı gösterilere katılan aktivistler, Sisi'nin çağrısının, başta Marsa Matruh olmak üzere, Ariş, Siva, Minye, Asyut, Luksor ve Tanta gibi kentlerde etkili olmadığı, söz konusu kentlerde darbe karşıtı gösterilerin düzenlendiğini aktardı.

PROPAGANDAYA RAĞMEN DARBEYE DESTEK CILIZ KALIYOR


Mısır medyasının, darbe karşıtı gösterilere karartma uygulaması ve halkı, Sisi'nin çağrısına uymaya çağırmasına rağmen Kahire ve İskenderiye'de darbeye destek veren gösteriler cılız kalıyor.

Mısır polisinin darbeye destek veren göstericilere kolaylık gösterdiği, birçok bölgede valiliklerin göstericilere araç desteği sağladığı da gelen haberler arasında.

Başkent Kahire'de gösterilerin yapıldığı bölgelerde helikopterler alçak uçuş yaparken, darbeye destek veren göstericilere Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Abdülfettah es-Sisi'nin posterleri dağıtılıyor.

İskenderiye kentinde darbe karşıtı göstericiler, "Baltacı" olarak tabir edilen suç gruplarının saldırısına rağmen meydanları terk etmiyor. "Kritik cuma" olarak adlandırılan bugün, gösteriler sadece Mısır'da değil dünyanın dört bir yanında da düzenleniyor.

Başta Ankara ve Londra olmak üzere askeri darbeye karşı duran göstericiler, dünyanın 50'den fazla ülkesinde Mısır büyükelçilikleri ve temsilcilikleri önünde askeri darbeyi protesto ediyor.

AA

Haberin Devamı