Dünya Sistem karşıtları parlamentoyu sardı

Sistem karşıtları parlamentoyu sardı

Paylaş
Sistem karşıtları parlamentoyu sardı

İspanya'da sistem karşıtı gruplar Katalan parlamentosunun etrafını sardı

Katalonya özerk yönetiminin parlamentosunun, sağlık ve bazı sosyal alanlarda kesinti yapılmasını öngören 2012 bütçesiyle ilgili bugün başlayacağı görüşmeleri dikkate alan ve buna karşı protestolar düzenleyen sistem karşıtları, dün akşamdan bu yana parlamentoyu sardı.

Haberin Devamı

Katalan parlamentosunun park alanı içinde bulunmasından dolayı polis, güvenlik önlemleri gerekçesiyle dün akşam parkın tüm girişlerini kapattı; parkta sabahlayıp, Katalan milletvekillerinin parlamentoya girmesini önlemek isteyen eylemcileri durdurdu. Ancak 2000 kadar sistem karşıtı, park etrafında sabahlayanlarla birleşerek sabah saatlerinden itibaren Katalan parlamentosunun girişinde toplandı.

Polis, Katalan milletvekillerinin geçişi için güvenlik koridoru oluştursa da parlamentoya gelen milletvekillerinin yuhalandığı, itildiği ve bazılarının üzerine spreyle kırmızı boya sıkıldığı görüldü. Katalonya özerk yönetiminde iktidarda olan Yönelim ve Birlik Koalisyonu (CIU) partisinden Roger Montanola basına verdiği demeçte, "Bize bağırmalarına alışığız, ama bu şekilde değil" dedi.

Haberin Devamı

Katalonya özerk yönetiminin başkanı Artur Mas, parlamento başkanı Nuria de Gispert ile içişlerinden sorumlu Felip Puig, protestolardan etkilenmemek için Katalan polisine ait helikopterle parlamento bahçesine iniş yapmak zorunda kaldı. Parlamentoda 2012 bütçesiyle ilgili görüşmeler başlarken, eylemciler dışarıda beklemeye devam ediyor.

Öte yandan İspanya Meclis Başkanı Jose Bono, geçen günlerde Madrid’deki meclis binasında ve ülkenin birçok kentindeki belediye meclisi binalarında da benzer protestolar yapan sistem karşıtlarının bu eylemlerini eleştirdi. Bono, "İspanyolların hakları ne sistem karşıtlarının ne de başkalarının elindedir. Sadece yasaların elindedir ve bu demokrasidir.

Siyasi olarak doğru olsun olmasın ya da hakkında iyi düşünülsün düşünülmesin, bir hukuk devletinde adaletin ve düzenin tek egemeni yasalardır ve eylemciler de buna uymak zorundadır. Polis, herkesin hakkına saygı gösterilmesini garanti etmek için gerekirse güç kullanmalıdır" dedi.