Tamer Heper Sistem yanlış kurulmuş
HABERİ PAYLAŞ

Sistem yanlış kurulmuş

Haberin Devamı

Üç bloktan oluşan bir sitede oturmaktayım. Bloklardan birinin çatısı çöktü, yenilenmesi gerekiyor. Bu durumda masraf siteye mi yoksa o bloğa mı aittir? ● İ. B. ,

Sitelerde iki türlü gider kalemi vardır. Biri tüm siteye ait giderler ikincisi bloklara ait giderlerdir. Bu durumda da iki kademeli yönetim vardır. Biri site yönetimi, diğeri blokların kendi yönetimi. Blokların kendi yönetiminin olması, o bloktaki yönetimin kendi içinde görülmesi ve yine o bloklara ait giderlerin blok içinde halledilmesi için.

Site yönetimi ise site ortak yerlerinin idaresine bakar. Bir bloğun çatısı onarılma ihtiyacında ise problem o bloğa ait olduğu için onarım o blok yönetimi tarafından yapılır.

Masraf da o bloktaki bağımsız bölümler arasında paylaştırılır. Blokta yönetici yok deniliyor. Bu, yönetimdeki bir hatadır. Bloklar kendi aralarında toplanıp kendi yönetimlerini seçmelidir. İlk fırsatta bir olağanüstü toplantı yapılıp yönetici seçilebilir veya çatı onarımını biri yaptırıp sonra masrafı bağımsız bölüm maliklerine pay edebilir. Seçim o blokta oturanların. Ancak tatbikatta büyük sitelerde bile bloklar için yönetici seçilmediğini, her işin site yönetimine bırakıldığını görüyorum.

Hatta önümde daha farklı bir örnek var. Çok büyük bir sitede bloklar için yönetici seçildiği gibi site için de seçiliyor ama blokların onarımını site yönetimi yaptırıyor. İnanılır gibi değil. Yukarıda verdiğim yasaya uymayan örnekler bir gün gelir tıkanır. O zaman da meseleleri halletmek çok zorlaşır.

Dolayısı ile yapılması gereken, başından itibaren sistemi doğru kurmaktır. Yani bloklar için her blokta yöneticiler seçilecek, site geneli için bir yönetim kurulu seçilecektir. Bu halde de problemlerin çözümü mümkün olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder