Siyaset 'Sistemi yüzde 53'e programlayacaklar'
Paylaş
'Sistemi yüzde 53'e programlayacaklar'

CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, seçim sisteminin güvenliği hakkındaki iddiaları TBMM gündemine taşıdı

CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı, 12 Eylül’de yapılacak referandumun seçim güvenliği ve seçim sonuçlarının şaibeli olacağı konusunda uyardı.

CHP’li Tacidar Seyhan, Başbakan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle seçim sisteminin güvenliği hakkındaki iddiaları TBMM gündemine taşıdı.

'YAZILIMA DIŞARIDAN MÜDAHALE'

Yüksek Seçim Kurulu’nun kullandığı sistem ve sistem güvenliği hakkında kamuoyunda ciddi tartışmalar olduğunu belirten Seyhan, Başbakan’a, “Kamuoyunda mevcut seçim sistemiyle ilgili yazılıma dışarıdan müdahale ile girilebileceği kanaati yaygındır. 12 Eylül 2010 seçiminde sisteme müdahale edilerek, yazılımın yüzde 52, yüzde 53 dolaylarında ‘Evet’ çıkmasına programlanacağı, oy kullanmayanların bir kısmının oy kullanmış gibi gösterilerek ‘Evet’ hanesine kaydırılacağı yönünde bir endişesi vardır. Pratikte bu mümkün olduğuna göre, seçimlere gölge düşürmemek için mevcut yazılım üzerinde bir inceleme yaptırmayı ve kamuoyunda oluşan olumsuz kanaati kaldırmak için bir önlem almayı düşünüyor musunuz” diye sordu.

'AÇIK KAYNAK KODLARI'

Seyhan, ayrıca “2007 ve 2009 seçimlerinden sonra Seçsis sistemi üzerinde bir güvenlik araştırması yapılmış mıdır?” diyerek, konuyla ilgili sorularını şöyle sıraladı: “Kullanılan programın güvenlik portalını oluşturan cisco yazılımının incelemesi yapılmış mıdır? Alternatif arayışlar var mıdır? Güvenlik portalı üzerindeki 2009 seçiminde yaşanan tartışmalar dikkate alınıp bu konuda inceleme yapılmış mıdır? Yazılımın açık kaynak kodları siyasi partilerin incelemesine açılmış mıdır? Açılmamış ise açmayı düşünüyor musunuz? Seçim sonuçlarının girişinden sonra datalar üzerinde değişiklik yapılıp yapılmadığını tespit edebilmek için bir zaman damgası kullanılıyor mu? TÜBİTAK’ın geliştirmiş olduğu zaman dalgasını bu seçimlerde uygulamayı düşünüyor musunuz?”

Haberin Devamı

(Vatan)