Hakan Çelik Sivas-İstanbul trenle 5.5 saat
HABERİ PAYLAŞ

Sivas-İstanbul trenle 5.5 saat

Haberin Devamı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan CNN Türk’teki programıma konuk oldu ve devam etmekte olan büyük projelere dair çok önemli açıklamalar yaptı. Popüler bir başlık olduğu için Atatürk Havalimanı’nın geleceğiyle ilgili sözleri her yerde manşet oldu ancak en az bu konu kadar önemli çalışmalar var. Bence bunların başında da demiryolları geliyor.

Başbakan Binali Yıldırım’ın bakanlığı döneminde demiryolları alanında çok ciddi atılım yapılmış bir çok dev proje eş zamanlı olarak başlatılmıştı. Bunların önemli kısmında sona gelindi.

Örneğin İstanbul-Ankara Yüksek Hızlı Treni (YHT) gelecek yılın ekim ayında artık İstanbul’un Avrupa yakasına ulaşmış olacak. Böylece iki şehir arasındaki merkezden merkeze yolculuk süresi yaklaşık 3.5 saate inmiş olacak.

Yüksek Hızlı Tren şu an Eskişehir ve Konya hatlarında da çalışıyor.

Hat şu sıralarda Sivas’a uzanıyor. Proje tamamlanmak üzere. Bittiği zaman Sivas’tan kalkan bir yolcu Ankara üzerinden 5.5 saatte İstanbul’a ulaşabilecek. Bu hattın 2018 sonunda açılması hedefleniyor.

YHT’nin Edirne- Kapıkule’ye uzanması için de ilk adım atılmak üzere. En geç 2023’te YHT Kapıkule’ye ulaşmış olacak.

Ankara- İstanbul arasında gerçek anlamda kesintisiz tren ulaşımı başladığında şu anda uçağı kullanan birçok yolcu demiryoluna yönelebilir. Şu anda Eskişehir’e yapılan yolculukların yüzde 75’i, Konya ulaşımının da yüzde 66’sı YHT ile gerçekleşiyor.

Diğer taraftan İstanbul’un Avrupa yakasındaki banliyö hatları metro standartlarına getirilecek ve Marmaray’a entegre edilecek.

Yeni bir hat daha var. Bu da Gayrettepe’den başlayıp yeni havalimanına ulaşacak. Yaklaşık 34 kilometrelik hattın 2019’a yetiştirilmesine çalışılıyor. Bu hattın tamamı yeraltından gidecek ve kesintisiz olarak çalışacak. Gayrettepe- Havalimanı arasının 20 dakikada katedilmesi planlanıyor. Hattın bir ucu Halkalı’ya uzanacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Ulaştırma Bakanlığı’nın çalıştığı projeler tamamlandığında İstanbul’da bin kilometrelik raylı hat kurulmuş olacak.

Bakan Arslan İstanbul’un şu an sıkıntılı olan trafik meselesinin bu hatlar tamamlandığında oldukça rahatlayacağını anlattı.

Arslan İncirli’den başlayıp Söğütlüçeşme’ye uzanacak 3 katlı büyük İstanbul tünelinin bu süreçteki çok önemli bir proje olduğunun altını çizdi. Güzel bir gelişme de istihdam konusunda. Bu yıl itibariyle TCDD bünyesine 700 eleman daha alınmış olacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder