Gündem Sivas katliamı zaman aşımında

Sivas katliamı zaman aşımında

Paylaş
Sivas katliamı zaman aşımında

Sivas'ta, Madımak Oteli'nin yakılması ve 37 kişinin öldürülmesine ilişkin davada zaman aşımı istendi

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın bugünkü duruşmasına, sanıklardan İhsan Çakmak'ın avukatı Gökhan Öztürk ile müdahil avukatları Şenal Sarıhan, Süleyman Ateş, Mehdi Bektaş ve Fevzi Gümüş katıldı. Mahkeme Başkanı Selahattin Türkeli, hakkında yokluğunda tutuklama kararı bulunan sanık Cafer Erçakmak'ın tutuklama kararının henüz infaz edilemediğini kaydetti.

Türkeli, Sivas Emniyet Müdürlüğünden mahkemeye gönderilen yazıda, Erçakmak ile ilgili yakalama kararının infazına ilişkin yapılan çalışmalara yönelik bilgi verildiğini, henüz yakalanamadığının ve yakalama çalışmalarının devam ettiğinin bildirildiğini söyledi.

Mahkeme Başkanı Türkeli, Ankara Emniyet Müdürlüğünün de Erçakmak'ın yokluğunda tutuklanmasına ilişkin müzekkerenin güncelleştirilmesi doğrultusunda yeniden işlem yaptığını da aktardı.

Müdahil avukatı Şenal Sarıhan da daha önceki celselerde sanık Erçakmak'ın Fransa'da olduğuna ilişkin beyanda bulunduklarını anımsatarak, bu konuda sunmuş oldukları bilgi ve belgeler doğrultusunda bir kez de Adalet Bakanlığı Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğünden Fransa nezdinde yapılan işlemlere ilişkin bilgi sorulmasını talep ettiklerini kaydetti.

'OLAYLAR CUMHURİYETÇİLİK VE LAİKLİK İLKELERİNİN ORTADAN KALDIRILMASINA YÖNELİK''

Esas hakkındaki görüşünü mahkemeye sunan Cumhuriyet Savcısı Hakan Yüksel, 2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas'ta yaşanan ve davaya konu olan olayları anlattı.

Dava konusu olayların, ''Anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs amaç ve stratejisi doğrultusunda ve bir organizasyon dahilinde gerçekleştirildiğini'' belirten Yüksel, şunları kaydetti:

"ŞERİAT GELECEK, ZULÜM BİTECEK"

''Yargılamaya konu olay incelendiğinde, 7-8 saatlik uzun bir zaman süreci içerisinde güvenlik görevlilerince yapılmış olan çeşitli uyarılara rağmen, dağılmayarak hükümet konağının önünde bulunan güvenlik görevlilerinin kurduğu barikatları zorlayıp, devleti ve hükümeti temsil eden Vali hakkında, 'Şerefsiz Vali, Vali istifa' şeklinde sloganlar atıp, Cumhuriyetçilik ve Laiklik ilkelerine aykırı biçimde 'Şeriat gelecek, zulüm bitecek'' ve ''Cumhuriyeti burada kurduk burada da yıkacağız' şeklinde sloganların atılması, bir kısım işyeri ve araçların yakılması ve bunun neticesinde 37 kişinin öldürülmüş ve çok sayıda kişinin de yaralanmış bulunması, Atatürk heykelinin tahrip edilmiş olması, olayda kullanılan cebri ve icra hareketlerinin TCK'nın 146. maddesinde belirtilen sonucu yaratmaya elverişliliğinin ve Aziz Nesin'in düşünce ve davranışları bahane edilmek suretiyle Cumhuriyetçilik ve Laiklik ilkelerinin ortadan kaldırılmasına yönelik bulunduğu tüm açıklığı ile ortaya konmaktadır.''

Sanık Cafer Erçakmak hakkında verilen yokluğunda tutuklama kararının devamına, ayrıca hakkındaki evrakın ayrılarak başka bir esasa kaydedilmesine karar verilmesini talep eden Yüksel, diğer sanıklar Şevket Erdoğan, Köksal Koçak, İhsan Çakmak, Hakan Karaca, Yılmaz Bağ ve Necmi Karaömeroğlu hakkında açılan kamu davasının ise zaman aşımı süresinin dolması nedeniyle düşmesine karar verilmesini istedi.

Sanık İhsan Çakmak'ın avukatı Öztürk, esas hakkındaki görüşe katıldıklarını ifade ederek, ''Bizce zaman aşımı süresi dolmuştur'' dedi. Müdahil avukatları ise esas hakkında beyanda bulunmak üzere süre talebinde bulundu.

Mahkeme, hakkında yokluğunda tutuklama kararı verilen sanık Erçakmak hakkındaki yakalama emrinin devamına ve infazının beklenmesini, Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğünden, Erçakmak'ın yokluğunda tutuklama müzekkeresinin infazına ilişkin yapılan çalışmalarla ilgili bilgi istenmesini kararlaştırdı. Müdahil avukatlarına, esas hakkındaki beyanlarını hazırlamaları için süre veren mahkeme, bu nedenle duruşmayı erteledi.