Siyaset Sivil Anayasa ile ilgili önemli gelişme
Paylaş
Sivil Anayasa ile ilgili önemli gelişme

Komisyon üyeleri, TBMM Başkanı başkanlığında toplanacak

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen'in başkanlığında toplanan Anayasa Yazım Komisyonu, "Sayıştay" ve "Bütçe ve kesin hesap" başlıklı maddeleri görüştü.

Alınan bilgiye göre, toplantının başında AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, komisyonunun, anayasa değişikliği mi yapacağı yoksa yeni bir anayasa mı yapacağı konusundaki iradesinin netleşmesi gerektiğini söyledi.

CHP'li Türmen, kendilerine verilen yetkinin, yeni bir anayasa yapmak konusu olduğunu ifade ederek, sürecin bittiğini söylemek için dört partinin mutabakatı gerektiğini belirtti.

Türmen, 60 madde üzerinde mutabakat sağlandığını anımsatarak, pratiklik sağlayacaksa bu 60 maddenin, dört partinin mutabakatıyla çıkması ancak yeni anayasa hedefinin de korunması gerektiğini kaydetti. Türmen, diğer yandan da müzakerelerin, komisyonun çalışmalarına devam etmesi gerektiğini dile getirerek, "Yarar sağlayacaksa, ki sağlayacak diye düşünüyoruz, bu 60 maddeyi geçirelim. Ama dört partinin mutabakatı gerekli. Tıkanıklık da var. O nedenle Meclis Başkanı ile toplanalım" dedi.

MHP Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk, İyimaya'nın sözleri üzerine, "Bu lafları Haziran'da da dinledik, aradan kaç ay geçti. Çivi mi çaktılar, kalkın o zaman, inanmıyorsanız niye oturuyorsunuz" dedi.

Öztürk, amacın 60 madde olmadığını ifade ederek, "Nerede, kimlere söz verdiyseniz, bu masadan gerçekleşmeyeceğini gördünüz. Dönüş yollarını kapatmak istiyorsunuz ama bu yol, yol değil" görüşünü savundu.



BDP Batman Milletvekili Bengi Yıldız, yeni bir anayasa mı yoksa kısmi anayasa mı yaptıkları konusunun, kendilerinin değil, AK Parti ve CHP'nin ortaya koyduğu bir mesele olduğunu belirtti.

Böyle bir eleştirinin, kendilerine yapılamayacağını vurgulayan Yıldız, şu görüşleri dile getirdi:

"Biz hiç muhatap alınmadı, bu komisyonun herhangi bir üyesinin görüşü sorulmadı. Başbakan, iki partinin kayış attığını söylüyor. Kayış atan AKP, CHP'dir. Bu konu, burada tartışılmadan, bizimle konuşulmadan, yeni bir arayış içine girdiler, buranın çalışma usullerine de aykırı. Yeni anayasa çalışmasında AKP ve CHP kayış attı.

60 maddeyi düzenleyim dedik, sonra da mı vazgeçtik ki kayış atalım. Yeni bir arayışa giren CHP ve AKP, başaramayan da onlardır. Bu komisyonun ne olup bittiğine hakim olmayanlar, bu komisyonu tartışıyorlar. Komisyon üyelerinin görevi, kendi hukuklarına sahip çıkmaktır. Hakim olmadıkları bir alanda, herkes birşey söylüyor. Günah keçisi gibi eleştirildiği bir mekanizma olmamak için kendi hukukumuza sahip çıkmamız lazım."

Konuşmaların ardından tıkanıklığı aşabilmek için Meclis Başkanı Çiçek'in başkanlığında toplanılması kararlaştırıldı.

Çiçek ile 14 Kasım Perşembe günü saat 14.00'de yapılacak toplantıda, komisyonun daha etkin ve verimli çalışabilmesi için bazı öneriler gündeme gelecek.

2

Haberin Devamı