Kültür - Sanat SİYAD Ödülleri 13 Mart'ta 50. yaşını deviriyor
Paylaş
SİYAD Ödülleri 13 Mart'ta 50. yaşını deviriyor

50. SİYAD Ödülleri 13 Mart gecesi Caddebostan Kültür Merkezi'nde sahiplerini buluyor.   KEREM AKÇA / kerem.akca@posta.com.tr



SİYAD Ödülleri, 13 Mart gecesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde, dile kolay tamı tamına 50. kez sahiplerini bulacak... En çok dalda adaylık alan “İşe Yarar Bir Şey” (10) olurken, onları “Kaygı” ve “Koca Dünya” izledi. Benim oylamada SİYAD’a verdiğim listeye aşağıdan ulaşabilirsiniz. Törende onur ödülleri Duygu Sağıroğlu ve Deniz Türkali’ye, Emek Ödülü İbrahim Enez’e takdim edilecek.



Üyesi olduğum SİYAD (Sinema Yazarları Derneği) bu yıl da ülkemizin en çok ilgi çeken sinema ödül törenine hazır… 100’ü bulan üye adediyle iki turlu oylamanın ilki 7 Ocak’ta, ikincisi 1 Mart’ta gerçekleştirildi. İkinci turda kurulların seçtiği belgesel, kısa film ve fantastik film adaylarını da değerlendirdik. Tören bu sene Kadıköy Belediyesi’nin mekan sponsorluğunda Caddebostan Kültür Merkezi’nde yapılacak ve gelenek sürecek.

Elbette bir kez daha hatırlatmak gerekir ki, sektör ödülleri ile eleştirmen ödüllerini birbirine karıştırmak, bilinçsizliktir! Büyük emekle ve düşük bir bütçeyle gerçekleştirilen töreni yanlış yönlendirmeler yapmadan değerlendirmek gerek…

AĞIRLIĞINI HİSSETTİREN FİLM VAR MI?

Bu yılki filmlere ve adaylara bakınca 12 dalda çekişmelerden nasıl sonuçlar çıkar tahmin etmek güç. Ama yine ‘sanat sineması’na yatkın seçimlerle karşılaştık. Ekin Fil’in En İyi Müzik’te iki filmde birden aday olması bestecinin yaratıcılığının taçlandırması anlamına geldi.

Elbette SİYAD üyelerinin Reha Erdem sevgisi tartışmasız. En İyi Yönetmen’de “Koca Dünya” net önde. En İyi Film’de de “Koca Dünya”. Ama “Körfez”, “Sarı Sıcak”, “Kaygı” ve “İşe Yarar Bir Şey”in de şansı olabilir. En İyi Kadın Oyuncu’da Başak Köklükaya’yı zorlarsa Ecem Uzun zorlar. En İyi Erkek Oyuncu’da Serkan Ercan ve Muhammet Uzuner daha bir önde sanki. Performans olarak benim oyum Engin Günaydın’aydı. En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu’da Nihal Yalçın, Ayta Sözeri veya Zerrin Tekindor alabilir. En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’da bütün oyuncuların şansı var.

EN İSTİKRARLI ÖDÜL TÖRENİ


Öyle ya da böyle esas püf noktası böyle bir organizasyon için uğraşmak ve inatlaşmak. SİYAD yarınki törenle bu duruşunu gösterecek. Bir kez daha istikrarıyla adından söz ettirecek…

Sektör ödülleri ile eleştirmen ödüllerini birbirine karıştıran kimi kesimler bunu anlamasa da bizim dirayetimiz ortada. Yeşilçam Ödülleri’ni bile iki-üç seneden fazla düzenleyemeyen ve kendi içinde uzlaşamayan bir sektör varsa, övünmek hakkımız. Ülkemizde Oscar yok, ama Eleştirmenlerin Seçimi (Critics’ Choice) Ödülleri var.


Kerem Akça’nın ilk oylamada 50. SİYAD Ödülleri’ne aday gösterdiği isimler:


En İyi Film:
Durak
Buğday
Körfez
Koca Dünya
Zer

En İyi Yönetmen:
Semih Kaplanoğlu (Buğday)
Reha Erdem (Koca Dünya)
Kazım Öz (Zer)
Serdar Gözelekli, Muhammer Koçak (Durak)
Emre Yeksan (Körfez)

Cahide Sonku En İyi Kadın Oyuncu:
Başak Köklükaya (İşe Yarar Bir Şey)
Demet Evgar (Aile Arasında)
Bennu Yıldırımlar (Ağustos Böcekleri ve Karıncalar)
Ecem Uzun (Koca Dünya)
Algı Eke (Kaygı)

En İyi Erkek Oyuncu:
Mehmet Günsür (Martıların Efendisi)
İsmail Hacıoğlu (Ayla)
Güven Kıraç (Beginner)
Engin Günaydın (Aile Arasında)
Ulaş Tuna Astepe (Körfez)

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu:
Büşra Pekin (Kolonya Cumhuriyeti)
Aslı Enver (Öteki Taraf)
Gülse Birsel (Aile Arasında)
Nihal Yalçın (Yol Ayrımı)
Devrim Yakut (Aile Arasında)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu:
Ali Atay (Ayla)
Nami Esatgil (Amigos: Meksika Hazinesi)
Beyti Engin (İlk Öpücük)
Haluk Bilginer (Cingöz Recai)
Çağlar Çorumlu (Tatlım Tatlım)

Mahmut Tali Öngören En İyi Senaryo:
Aile Arasında
Yaşamak Güzel Şey
Kolonya Cumhuriyeti
Durak
Ağustos Böcekleri ve Karıncalar

En İyi Görüntü Yönetimi:
İşe Yarar Bir Şey
Buğday
Koca Dünya
Kaygı
Cingöz Recai

En İyi Kurgu:
Biz Size Döneriz
Yaşamak Güzel Şey
Ayla
Deccal 2
Durak

En İyi Sanat Yönetimi:
Ayla
Buğday
Durak
Cingöz Recai
Öteki Taraf

En İyi Müzik:
Biz Size Döneriz
Kaygı
Buğday
Zer
İlk Öpücük

Haberin Devamı