Yazgülü Aldoğan siyah çocuklar ay ışığında mavi görünür!
HABERİ PAYLAŞ

siyah çocuklar ay ışığında mavi görünür!

Haberin Devamı

Sinemalarda yeni bir heyecan: !F İstanbul Bağımsız Filmler Festivali, 34 ülkeden 146 yönetmenin filmini seyretme olanağı sunuyor. Festivalin güzelliği, vizyonda gösterilen filmlerden çok farklı seçenekler olması.

Gerçi açılış filmi Moonlight, Ay ışığı, Oscar’a da aday ve vizyona girdi.

Film, babası olmayan bir zenci çocuğun akranları arasında da ezilip, itilip kakılarak, uyuşturucu bağımlısı annesiyle sürdüğü zor yaşamla başlıyor, onun eşcinselliğe uzanan dünyasını anlatıyor.

siyah çocuklar ay ışığında mavi görünür

Bende küçük oğlanın kapkara gözlerindeki yoğun acı kaldı, bir de rol model seçtiği kahramanının ona söylediği “Siyah çocuklar, ay ışığında mavi görünür” sözü.

Temasını “İyileştiren Şeyler” olarak seçen festivalde bu yıl önemli bir etkinlik de özel sohbetler. Cem Yılmaz söyleşisinin çok merak uyandırdığını söyleyeyim.

Festival Ankara ve İzmir’de de küçük molalar verecek. Festival yöneticilerinden Uğur Yüksel’in bu zengin program içinde seçime yardımcı olmak adına kadınlara fısıldadığı iki film ise: Mutlak Kadınlar ve Aşk Cadısı! Karanlık salonlarda yolunuzu bulmak için gerisi size kalmış.

Toprağın derinliklerinden Anadolu’nun tarihine

Gergin ve yoğun gündeme bir günlüğüne ara verip Tarsus’a gittik. Boğaziçi Üniversitesi Tarsus Gözlükule Kazıları’nın yapıldığı höyüğün hemen yanındaki eski bir Çırçır Fabrikası, kamulaştırılıp 2000’li yıllarda üniversiteye tahsis edilmiş. Restorasyonu tamamlanıp Araştırma Merkezi olarak açılışı yapıldı. Bir gün içinde hem merkezi, hem Tarsus’taki kazı yerini, hem ören bölgesini Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aslı Özyar’la gezdik.

Hep kadınlar...

İlginç olan tarihi 9 bin yıl öncesine neolitik çağa kadar giden höyüğü 1930’da ilk kazan Amerikalı ekibin başındaki arkeolog Goldman’in ve yıllar sonra devam eden Amerikalı Mellink’in de kadın olması, onlardan bayrağı, ABD’de onlarla aynı üniversitede eğitim görmüş Aslı Özyar’ın devralması.

Çırçır Fabrikası’ndan dönüştürülen merkez, kazıdan çıkarılan malzemenin deposu, kazı ekibinin kaldığı ve çalıştığı yer dışında kütüphanesi ve toplantı salonlarıyla çok işlevli ve şık olmuş.

B.Ü. Rektörü Prof. Dr. Mehmet Özkan’la birlikte Aslı Hoca’nın masal tadında anlattığı tarihi dinleyip Roma döneminden kalma kemerli bir köprünün üzerine yapılmış Makam-ı Daniyal Camii’ni, St. Paul Kilisesi’ni ve antik anıt kalıntılarını gezdik.

En eski tarih

Bu kazılarda bulunmuş en önemli izlerden birinin Hitit İmparatoru III. Hattuşin’in karısı, 2 bin yılında yaşamış güçlü bir kadın olan Puduhepa’nın mührü olduğunu söylesem, o toprağın altından neler çıktığını ve nelere ışık tuttuğunu idrak edebilir misiniz?

Anadolu toprakları, dünya arkeologlarının büyük ilgisini çekiyor. Tarsus Gözlükule’nin Boğaziçi Üniversitesi ekibi tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle sürdürülmesi ise çok değerli.

Beraber yaşamaya devam edeceğiz!

Ülkemiz bir anayasa değişikliğine evet ya da hayır demeye hazırlanıyor ama anayasanın değişen maddelerinden başka her şeyin propagandası yapılıyor. Anayasa değişikliğini isteyen AK Parti teşkilatlarının en alt sıradaki yöneticileri, boylarını çok aşan nefret söylemleri dile getiriyor.

Bunlar genel merkezden uyarılıyor, istifaları isteniyor ama bir değil, iki değil, üç değil.

Biri iç savaş çıkar dedi. Biri bu son savaş diyor. Bu tehditler ne evet kampanyasına ne de huzura yaramaz. AKP de bunun farkında ama gazı alan uçuyor. Referandum sonrası ne karar çıkarsa çıksın, Cumhurbaşkanı görevde, hükümet görevde, meclis görevde kalacak.

Biz de bu ülkede birlikte yaşamaya devam edeceğiz. Birbirimizi bu kadar hırpalamasak, incitmesek, kırmasak? Suriye’nin, Irak’ın hali ortada. Savaş kimse için özlenecek bir durum değil.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder