Nedim Şener Siyaset yalnızca matematik değildir
HABERİ PAYLAŞ

Siyaset yalnızca matematik değildir

Haberin Devamı

16 Nisan referandum süreci siyasette 50 ile 15’in toplamının 65 etmediğini gösterdi. Ayrıca 100’den 51.4 çıkarınca da elde 48.6 kalmıyor. AKP referandumda MHP’nin oylarını da katarak yüzde 65 “evet” oy alacağını hesapladı ama sonuç yüzde 51.4’te kaldı.

Referandum yüzde 51.4 “evet” yüzde 48.6 “hayır” olarak sonuçlandı. Bazı CHP’liler 100’den 51.4 oranındaki “evet” oyları çıkınca 48.6’lık “hayır bloku”nun ellerinde kaldığını zannetti. Başladılar masa başında dört işlem yapmaya. Kimi topluyor, kimi çıkarıyor, kimi çarpıyor kimi de bölme hesapları yapıyor.

Yüzde 48.6 blok mu

CHP yüzde 48.6’lık “hayır bloku”nun temsilcisi olmaya çalışırken şimdi kendisi dörde, beşe, altıya bölünmenin eşiğinde. Sanırım sebebi siyaseti sadece matematik olarak görmesinde. İlk hata yüzde 48.6’yı bir blok zannetmekle başladı.

Mesela Deniz Baykal yüzde 48.6 hayır oyu verenleri birleştirecek bir Cumhurbaşkanı adayının AKP’yi devireceğini hesap ederek, eski AKP’li Başbakan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün adını ortaya attı.

Oysa, bu teklifin yüzde 48.6’lık “hayır blokunu” tuz buz edeceğini hesap edemiyor. Bir milletvekili hapisteki HDP Genel Başkanı Demirtaş’ı ziyaret edip CHP’nin de içinde bulunacağı bir blok oluşturmanın temellerini atıyor. PKK’nın terör eylemlerini ve HDP üzerindeki rolünü görmezden gelerek böyle bir şeyin hayal bile edilemeyeceğini hesap edemiyor.

Parti yönetimden muhalefete

Ayrıca Muharrem İnce ve Fikri Sağlar faktörü varken şimdi de CHP yönetimindeki görevinden istifa eden Selin Sayek Böke gündeme geldi. Bir gün içinde “muhalif” olarak öne çıkartıldı.

Bu isimlerin çoğu CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nu yüzde 51.4 oranında “evet” çıkan referandum sonuçlarına sert tepki koymamakla eleştiriyor. Hepsi de yüzde 48.6’lık hayır oyu verenler üzerine matematiksel hesaplar kurguluyor.

CHP’nin yüzde 25’inin üzerine HDP, küskün MHP hatta kızgın AKP’lilerin oylarını üst üste koyup iktidar hesabı yapıyorlar. Ama siyasette matematik sadece sonuçları hesaplamaya yarar. Peki bu matematiksel sonuca ulaşılacak strateji ve politikayı bilen var mı?

Parti içi hesaplaşma

Siyasetten anlamam ama bir vatandaş olarak, siyasetin matematik değil vatandaş ile fiziksel ve duygusal temas kurma işi olduğunu biliyorum.

FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişiminin toplumda yarattığı dalgayı görmek yerine bir de “kontrollü darbe” diyerek yön vermeye çalışanların, o temasa zarar verdiğini düşünüyorum. O yüzden CHP’nin şu andaki durumu, Türkiye meselesinden çok “parti içi hesaplaşmaya” benziyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder