Siyaset 'Usulsüz taltif'te tahliye kararı
Paylaş
'Usulsüz taltif'te tahliye kararı

Şüphelilerden E.K'nın tahliyesine ilişkin kararda, 'Soruşturma dosyasındaki belgelerden şüphelinin kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık ve kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği suçlarını işlediğine dair somut delile rastlanmamıştır' denildi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, "bazı polislere, hak etmedikleri halde usulsüz taltif verildiği" iddialarına ilişkin soruşturması kapsamında tutuklandıktan sonra itiraz üzerine dün bırakılan polis memuru E.K’nın tahliyesine ilişkin kararda, "Soruşturma dosyasındaki belgelerden şüphelinin kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık ve kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği suçlarını işlediğine dair somut delile rastlanmamıştır" denildi.

Haberin Devamı

KASIT BULUNMADI

Ankara 5. Sulh Ceza Hakimi Süleyman Köksaldı’nın kararında, dosyanın incelenmesinde, İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulunun 26 Haziran 2014’te konuya ilişkin yaptığı toplantı sonucu verilen kararı özetlendi. Yüksek Disiplin Kurulu kararında, "şüpheli E.K’nın taltif listelerinin hazırlanması ve kontrolünde sorumluluğunun bulunduğu, ancak kendisine veya başkalarına haksız menfaat temin etme kastının bulunmadığı, listelerin, taltif teklif dosyalarının ve dosyalarda belirtilen personel sayısının fazlalıkları nedeniyle kontrollerinin zor olduğu" ifade edildi.

'TİTİZ DAVRANMADIĞININ ANLAŞILDIĞI...'

"E.K’nın, bu bağlamda personel listelerinin hazırlanmasında kasıtsız olarak yeterince titiz davranmadığının anlaşıldığı" kaydedilen disiplin kurulu kararında, bu gerekçeyle E.K’nın, "görevin taktir ve yerine getirilmesinde hoşgörü veya savsaklama suçunu işlediği gerekçesiyle, kınama cezasıyla tecziyesinin gerektiği, ancak geçmişteki olumlu hizmetleri nedeniyle bir alt ceza olan uyarma ile tecziyesine karar verildiği" bildirildi.

Haberin Devamı

'TUTUKLAMA BİR TEDBİRDİR'

Hakim Köksaldı’nın tahliyeye ilişkin kararında, Yüksek Disiplin Kurulu kararında açıklandığı üzere, "şüphelinin, kendisine veya başkalarına menfaat temin etme kastının tespit edilemediği, personel sayısının fazlalığı nedeniyle hazırlanan listelerin kontrolünün zor olduğu" ifade edilerek, bununla birlikte "şüphelinin de yeterince titiz davranmadığının anlaşıldığı" aktarıldı. Kararda, şu değerlendirmelere yer verildi: "CMK’da düzenlenen tutuklama kurumu bir tedbirdir. CMK 100. maddesine göre tutuklama kararı verilebilmesi için kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösterir somut delillerin, şüphelinin kaçma, delilleri karartma, yok etme, mağdur ya da tanık üzerinde baskı kurma ihtimallerinin bulunması gerekir.

'KAÇMA ŞÜPHESİ BULUNMAMAKTADIR'

Soruşturma dosyasındaki belgelerden şüphelinin tutuklanma kararı verilen kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık ve kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği suçlarını işlediğine dair somut delile rastlanmamıştır. Tutuklamada ölçülülük ve orantılılık ilkelerine göre, şüphelinin açıklanan eylemlerine tutuklama tedbirinin uygulanması ağır bir yaptırım olarak değerlendirilmelidir. Şüpheli polis memuru olup, kaçma, delilleri karartma şüphesi de bulunmamaktadır."

Haberin Devamı

TUTUKLU KALMADI

Kararda, "şüpheli ile aynı konumda olan şüphelilerin tutuklanmamasının da adaletsizlik yarattığı" kaydedilerek, "Hukukun aynı durumdaki kişilere aynı uygulanması, yaptırımların adaletli bir şekilde tatbiki gerekmektedir" denildi ve bu gerekçelerle E.K’nın tahliyesine karar verildiği bildirildi. Hakim Köksaldı, soruşturma kapsamında geçen hafta tutuklanan polis memurları E.K, İ.Ç. ve M.H’yi, avukatlarının itirazı üzerine yaptığı inceleme sonucunda tahliye etmişti. Diğer iki şüphelinin de benzer gerekçelerle tahliyelerine karar verildiği belirtildi.

AA