Siyaset Böcek davasında tahliye taleplerine ret
Paylaş
Böcek davasında tahliye taleplerine ret

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde çalışma ofisine dinleme cihazı konulmasıyla ilgili 13 kişinin yargılandığı davada tahliye talepleri reddedildi, dava 25 Mayıs'a ertelendi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde çalışma ofisine "böcek" olarak adlandırılan dinleme cihazı konulmasıyla ilgili 13 kişi hakkında açılan davanın beşinci duruşması yapıldı.

Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Sedat Zavar ve İlker Usta, bazı tutuksuz sanıklar ve avukatları, müşteki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatları ile müşteki Başbakanlığın avukatı katıldı.

Duruşmada, firariyken Romanya'da yakalanarak, Türkiye'ye getirilen Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı Teknik Şube Müdür Yardımcısı Zavar ve polis memuru Usta da hazır bulundu. Mahkeme bu sanıkların tahliye taleplerini reddederek, davayı 25 Mayıs'a erteledi.

Mahkeme, suça konu dinleme cihazlarının TÜBİTAK'a gönderilerek, nitelik açısından aynı olup olmadıklarının, varsa farklı özelliklerinin, seri numaralarının ve üretim tarihlerinin tespit edilip edilemeyeceği konusunda rapor istenmesine karar vermişti.

'BÖCEK' İDDİANAMESİ

Eski Ankara Cumhuriyet Savcısı Durak Çetin'in hazırladığı iddianamede, Erdoğan'ın başbakanlığı sırasında resmi konutunun 24 Kasım 2011-29 Aralık 2011, Keçiören'deki ikametgahındaki çalışma ofisinin ise 25 Kasım 2011-29 Aralık 2011 arasında dinlendiği belirtiliyor.

İddianamede, dinleme cihazlarının, 2011'de Başbakanlığın onayı ile MİT ekibinin Erdoğan'ın Keçiören'deki ikametgahı, AK Parti Genel Merkezi, Başbakanlık Merkez Bina ve Başbakanlık Resmi Konut'taki çalışma ofislerinde, gizli dinleme ve gözetleme sistemlerine karşı teknik arama çalışmaları sırasında, çoklu prizler içine yerleştirilmiş olarak bulunduğu kaydediliyor.

Sanıklardan Ali Özdoğan, Sedat Zavar, Serhat Demir, Ahmet Türer, Enes Çiğci ve İlker Usta'ya, "Başbakan'ı siyasi casusluk amacıyla dinlemek, kamu görevlisinin özel hayatın gizliliğini ihlal, kişiler arasındaki konuşmaları kaydetmek" suçları yöneltiliyor ve 21'er yıldan 36 yıl 6'şar aya kadar mahkumiyetleri isteniyor.

Sanıklar Harun Yavuz, İbrahim Sarı, Hurşit Gölbaşı, Seyit Saydam, Mehmet Yüksel, Zeki Bulut ve Hasan Palaz'ın ise aynı suçların işlenmesine yardım ettikleri belirtiliyor.

Haberin Devamı

AA