Siyaset Demokrasinin nabzı Mesudiye'de atacak
Paylaş
Demokrasinin nabzı Mesudiye'de atacak

Türkiye Demokrasi Forumu, demokrasi ve kalkınma çıtasının yükseltilmesi amacıyla 18-20 Eylül 2015 tarihleri arasında Ordu'nun Mesudiye ilçesinde ikinci kez toplanacak. Farklı konularda 25 bildirinin sunulacağı forumun 700 katılımcı tarafından izlenmesi bekleniyor

Başbakanlık Tanıtma Fonu ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından da desteklenen Proje ile Mesudiye, 2018'de Avrasya Demokrasi Forumu ve Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılı olan 2023'de Dünya Demokrasi Forumu'na ev sahipliği yapacak.

Haberin Devamı

2. Türkiye Demokrasi Forumu Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aziz Ekşi amaçlarının yerelde, ülkede ve dünyada demokrasinin güçlenmesine ve kalkınmanın yaygınlaşmasına katkıda bulunmak olduğunu söyleyerek Türkiye Demokrasi Forumu'na farklı yörelerden, farklı görüşlerden, farklı kuruluşlardan, farklı üniversitelerden ve medyadan çok sayıda temsilcinin katılacağını belirtti.

İsteyen herkesin katılıp düşüncesini, önerilerini özgürce söylediği ve 25 yıldır aralıksız sürdürülen 'Mesudiye Kurultayı'nın dünyadaki tek örnek olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Aziz Ekşi, bu nedenle Türkiye Demokrasi Forumu'nun Mesudiye'de yapılmasının çok ayrı bir anlam taşıdığını vurguladı.

Forum programında “Türkiye’nin Siyasal Kültüründe Demokrasi, Demokrasi ve Hukuk, Sivil Toplum Kuruluşlarının İtibarı, Demokrasi ve Basın Özgürlüğü, Yerel Kalkınmada Kadın, Kırsal Kalkınmada Kalkınma Ajanslarının İşlevi, Bireysel ve Kamusal Boyutları ile Ekonomik Demokrasi, Çevre ve Kalkınma Gerilimi, Sürdürülebilir Turizm ve Yerel Kalkınma” gibi önemli başlıklar, alanında söz sahibi akademisyenler, yerel yöneticiler ve sivil toplum kuruluşları yöneticileri tarafından tartışmaya açılacak.

Haberin Devamı

“TÜRKİYE’DEKİ DEMOKRASİ UYGULAMALARININ TARTIŞILMASI GEREKİYOR”

Prof. Dr. Ekşi, demokrasinin hem dünya hem de Türkiye’de yeterince gelişmediğinin ve buna itirazları olduğunun altını çizerek “Demokrasinin en iyisi ise doğrudan olanıdır. Doğrudan demokrasinin tipik özelliği ise katılımın maksimum düzeyde olmasıdır. Katılım demokrasinin özüdür ve katılım olmadan kalkınma çabalarının kalıcı olması söz konusu değildir. Türkiye büyüklük açısından dünyanın ilk 18 ekonomisi arasında bulunuyor. Ancak demokrasi notu 10 üzerinden 5.7 ve henüz daha melez rejim sayılıyor. Türkiye demokrasi indeksine göre 69’uncu ve insani gelişmişlik indeksi açısından ise 88’inci sırada yer alıyor. Dolayısıyla Türkiye’deki demokrasi uygulamalarının da tartışılması ve geliştirilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Foruma; Kars’ın Boğatepe Köyü'nden Çanakkale’nin Nusratlı Köyü'ne, Erzurum’un Uzundere ilçesinden Hatay’ın Samandağ ilçesine, Burdur’dan Trabzon’a 4 belediye, 3 meslek odası, 3 kooperatif, 3 kalkınma derneği, 2 vakıf, 1 kent konseyi, 1 kalkınma ajansı başkanı veya temsilcisi ile 6 akademisyen ve 4 kamu görevlisi tarafında katılacağı duyuruldu.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Ekşi ayrıca “Forum, doğrudan demokrasi ve yerel kalkınma konusunda önerisi olan herkese açıktır. Katkılarınızı bekliyoruz, Mesudiye’de buluşmayı diliyoruz” diye ekledi. Konuklara Mesudiye'nin doğasını ve yaylalarını görmeleri için ise 20 Eylül Pazar günü gezi programına ayrıldı.

Forumla ilgili detaylı bilgi ve program http://www.tdf2015.org adresinde yer alıyor.