Siyaset Erdoğan: Şam kendini hesaba çekmeli
Paylaş
Erdoğan: Şam kendini hesaba çekmeli

Başbakan Erdoğan Rusya ziyareti dönüşü düzenlediği basın toplantısında, Suriye'de gerçekleştirilen ve savunma bakanının hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili "Suriye yönetimi kendini hesaba çekmeli" dedi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşen Erdoğan, görüşmenin ardından yapılan ortak basın toplantısında Türk jetinin düşürülmesiyle ilgili Rusya ile belge paylaşılmadığını açıkladı.

Ziyaretin ardından gece saatlerinde yurda dönen Erdoğan, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda bir basın toplantısı yaptı.

>> 'RUSYA İLE BELGE DEĞİL BİLGİ PAYLAŞTIK'

>> SURİYE'DEN TÜRKİYE'YE AÇIK TEHDİT

Erdoğan toplantıda özetle şunları söyle:

"Cenevre’de de Esad'ın olmadığı bir geçiş hükümetinden bahsettik. Genel hava da zaten orada Esad’sız bir geçiş hükümeti. Geçiş hükümeti denen aslında bir seçim hükümeti.

BU seçim hükümeti kurulsun ve bu hükümet partilerin kurulmasına imkan hazırlasın ve halkın iradesini yönlendirsin. Eğer hükümeti kurar başında Esad kalırsa orda hiçbir şey değişmez, aynı şey devam eder. Biz sekiz buçuk dokuz yıldır bunları Beşar Esad'la çok görüştük. Va hep aldatan bir zihniyet, aldatan bir anlayıştı.

Biz hep umutla olacak diye bekldik ancak insanların öldürülme süreci başladı. Bugünkü gelişmeler arzu edilen gelişmeler değil, buraya doğru bu havanın geldiği dünden belliydi. Bu insanların üzerine gidecek olursanız bu insanlar artık ölümden öte yok noktasına gelmiştir. Bu tablonun sorumlusu hazırlayını kim? Burada yönetim kendini hesaba çekmelidir."

BABA ESAD’IN YOLUNDA BİR OĞUL ESAD...

Baba Esad’ın yolunda olan bir oğul Esad olduğunu ve bunun yanında olmanın mümkün olmadığını da kaydeden Başbakan Erdoğan, "Tarihten gelen bazı yaklaşım tarzını değerlendirdiğimiz zaman, baba Esad’ın yolunda olan bir oğlu Esad var. Bunun yanında olmak mümkün değil. Türkiye barış ve katliamların durması noktasından elinden geleni yapmaya hazır. Rusya ile beraber bu çalışmaları sürdürebilir. Zaten gerek sayın Putin olsun, gerekse şahsım, Dışişleri bakanlarımıza bu talimatları verdik. Dışişleri bakanlırımız sık sık bir araya gelmek suretiyle bu süreci izliyorlar" diye konuştu.

'RUSYA İLE HEMFİKİRİZ'

Erdoğan toplantıda Rusya Devlet Başkanı Putin ile yaptığı görüşmeyi de değerlendirdi. Görüşmede Suriye konusunun öne çıktığını anlatan Erdoğan, iki ülkenin bu konuda hemfikir olduğunu söyledi.

Erdoğan, şöyle devam etti:

''Biz 8,5-9 yıldır Beşşar Esad ile bunları çok görüştük, çok konuştuk. Hep aldatan bir zihniyet, aldatan bir anlayıştı. Biz hep umutla 'ha olacak ha olacak' diye bekledik. Ama daha sonra ne oldu? İnsanların ölümü, öldürülmesi süreci başladı. Bakın bugünkü gelişmeler arzu edilen gelişmeler değil.

Ama buraya doğru maalesef bu havanın geldiği dünden belliydi. Çünkü bu insanların üzerine siz bombalarla, tanklarla, toplarla, helikopterden taramak suretiyle giderseniz, gidecek olursanız ve bu insanlar artık 'ölümden öte ölüm yok' deme noktasına gelmiştir. Bugün de şu tablo çok açık, net ortadadır.

Peki bu tablonun sorumlusu kim, hazırlayanı kim? Burada yönetim bir defa kendini hesaba çekmek durumundadır. Buraya nasıl geldik? Ve Cenevre sürecinin bence en önemli yanı, Beşşar'ın olmadığı bir geçici hükümet ki, burada iktidarın, muhaliflerin, tarafsızların katılımı olmalı.

Bunların hepsi orada olumlu karşılandı. Bunların oluşturacağı bir hükümet ve bununla beraber seçime gidiş... Rusya buna, görüşmemizde aslında olumlu baktı, yani olumsuz bakmıyor. Şu noktasında tabi, 'yani Beşşar'ın olmaması halinde ne olur?' diye bazı endişeleri var. Bu konularda biz başka alternatifler de kendilerine sunduk. Bu alternatifleri de kendilerine sununca onların üzerinde düşünmelerinin gerekeceği noktasına vardılar.''

IRAK MERKEZİ YÖNETİMİ VERDİĞİ SÖZLERİ YERİNE GETİRMEDİ

Bir gazetecinin, "Irak Merkezi yönetim ile Barzani arasında çatışmalar var. Bu bölgede haritaların değişmesi konusunda bir endişeniz var mı? sorusu üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bir defa ben bu bölünmüşlük olayını ifadenizi kabul etmiyorum. Yani ırak’ta bir eyalet sistemi vardır. Kuzey Irak’ı Irak’ta oluşturulmuş bir anayasayla bir eyalet olarak kabul etmiştir. Bu noktada Irak’ta farklı eyaletlerde ortaya çıkabilir. Başından beri bu eyaletlerin olduğu bir yerde merkezi yönetim zaten bir bütünlüğün ifadesidir.

Şuan ki sıkıntı yine orada yönetimin oradaki kuzey Irak yerel yönetimi ile olan sıkıntısından kaynaklanıyor. Niye, onlara ait hakların Merkezi yönetim tarafından verilmeyişi karşı bir tepkiyi oluşturmuştur. Bu karşı tepki oradaki sıkıntıların kaynağında yatmaktadır. Örneğin bu hükümet oluşturulurken verilen sözler vardır Irak’ta ama bu verilen sözler ne yazık ki yerine getirilmemiştir. Koalisyon ortağı olan partilere verilen sözler vardır bu sözler yerine getirilmemiştir. Bu sözler yerine getirilmeyince şuan daki sıkıntıları nahoş durumlar meydana gelmiştir. Temenni ederiz ki bundan bir an önce Irak kurtulmuş olur, birliği beraberliği ve bütünlük içerisinde arzulanan o hedefi barış günlerini yakalar" dedi.

Haberin Devamı