Siyaset GDO'lu ürünler denetimsiz kaldı
Paylaş
GDO'lu ürünler denetimsiz kaldı

GDO Yönetmeliği durduruldu.. Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker:" Yönetmelik veya kanun olmadan denetim yapamam."

Danıştay 10. ve 13. Daireleri Müşterek Heyeti, Ekim ayında yürürlüğe giren Tarım ve Köyişleri Bakanlığının Gıda ve Yem Amaçlı Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerinin İthalatı, İşlenmesi, İhracatı, Kontrol ve Denetimine Dair Yönetmeliğinin 11 ve 20. maddelerinin yürütmesini oy çokluğu ile durdurmuştu

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Danıştay 10. ve 13. Daireleri Müşterek Heyetinin GDO'lu ürünlerle ilgili yönetmeliğin bazı maddelerinin yürütmesini durdurmasına ilişkin, ''Benden Bakanlık olarak savunma istenmeden bu karar verildi, haberim yoktu. Dava açıldığını da bugün öğrendim. Neticede mahkeme kararı, uygulayacağız'' dedi.

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneğinde (ASKON) düzenlenen ''Gıda ve Geleceğimiz'' konulu panelde konuşan Eker, Türkiye'de kesinlikle GDO'lu ürün üretimi yapılmadığını söyledi.

Eker, bugün Danıştayın GDO'lu ürünlerle ilgili yönetmeliğin iki maddesinin yürütmesini durdurduğunu hatırlatarak, o iki maddeden birinin yürürlük maddesi olduğunu, o maddenin yürütmesinin durdurulmasıyla yönetmeliğin hiçbir hükmü kalmadığını kaydetti.

Bakan Eker, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Biz bu yönetmeliği niye çıkardık? GDO'lu ürünler Türkiye'ye geldiğinde bunlarla ilgili denetim mekanizması yoktu. Çünkü denetim yapabilmeniz için bir yönetmeliğinizin olması lazım. Yönetmelik veya kanun olmadan denetim yapamazsınız. Yapmaya kalkarsanız, Dünya Ticaret Örgütü'nün kurallarına ve uluslararası hukuka aykırı davranmış olursunuz. Dolayısıyla mevzuat çıkarmanız lazım.

Biz bu ürünlerle ilgili daha sıkı bir kontrol ve denetim maksadıyla bu yönetmeliği çıkardık. Yönetmeliğin çıkış gayesi bu. Yani GDO'lu ürünlerin girişini kolaylaştırmak için değil, zorlaştırmak için çıkardık bu yönetmeliği. Yani bu yasaktı da biz serbestleştirmedik. Aksine denetimi yoktu, yasal olarak ona bir denetim getirdik.''

''DAVA AÇILDIĞINI BUGÜN ÖĞRENDİM''


Bakan Eker, Danıştayın bu kararı alırken bakanlık olarak kendilerinden savunma almadığını dile getirerek, ''Bakanlık olarak savunma istenmeden bu karar verildi. Yani tabiri caizse ifademizi almadı. Haberim yoktu. Dava açıldığını da bugün öğrendim. Neticede mahkeme kararı, uygulayacağız. Bize (karar) resmen geldiğinde biz de ne yapacağımıza dair kararımızı oturup, konuşacağız'' diye konuştu.

Yönetmeliği, GDO'lu ürünlerin kontrol ve denetimini esaslara bağlamak üzere çıkardıklarını vurgulayan Eker, şöyle devam etti:

''Şimdi eğer bu yönetmelik yürürlükten kaldırılır, durdurulursa, bu arada yeni bir yönetmelik veya kanun çıkıncaya kadar uluslararası hukuk gereği benim ona (GDO'lu ürünlere) bir başka denetim getirme şansım olmayacak.

Bunu ben Meclis'te söyledim. TBMM'de ilk dediklerinde 'biz bunu mahkemeye götürürüz' diye. Ben de onlara o zaman 'eğer siz bunu mahkemeye götürür iptal ettirirseniz, tam tersine siz millete tarih önünde bunun hesabını veremezsiniz' dedim. Çünkü ben ne yaptığımı, kime hizmet ettiğimi çok iyi biliyorum. Ben tüketicilere, Türk milletine hizmet ediyorum. Ben Türk milletini böyle bir riske karşı korumak maksadıyla, kontrol ve denetim mekanizması getirmek amacıyla bu yönetmeliği çıkardım. Maalesef çok yanlış bir şekilde kamuoyu bilgilendirildi ve insanların kafası karıştırıldı, zihni bulandırıldı.''

Bakan Eker, Türkiye'nin 2008'de 11 milyar doların üzerinde tarımsal ürün ihracatı olduğunu ifade ederek, Hükümet olarak artık tarıma maişet giderme alanı değil, stratejik bir bakış açısıyla baktıklarını ve iktisadi sektör olarak tanımladıklarını anlattı.

Tarım sektörünün son 5 yılda 4 yıl üst üste büyüdüğünü belirten Eker, bunun son 40 yılda görülen bir olay olmadığını kaydetti.

SEKTÖR KRİZE RAĞMEN BÜYÜDÜ

Mehdi Eker, tarım sektörünün 2008'de, dünyada yaşanan ekonomik krize rağmen yüzde 3,5'luk büyüme gösterdiğini ifade ederek, 2009'un ilk 6 ayında yüzde 4,3'lük büyüme yaşandığını ve tarım sektöründe istihdam alanında artış sağlandığını söyledi.

Türkiye'nin 2002'de toplam tarımsal üretim değerinin 23,7 milyar dolar olduğunu anımsatan Eker, bu rakamın 2008'de 56,7 milyar dolara çıktığını anlattı.

Bakan Eker, 2009'un 9 ayında tarım ürünleri ihracatının 7 milyar 671 milyon dolar seviyesinde olduğunu dile getirerek, tarımsal ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 110,2 olduğunu ifade etti.

Tarım sektörünün eskiden köylülerin iştigal alanı olarak görüldüğünü anlatan Eker, kendilerinin bu sektörü bir iktisadi alan olarak gördüklerini vurguladı.

TOHUM GEN BANKASI


Bakan Eker, dünyanın 3. büyük tohum gen bankasını kurduklarını ifade ederek, ''Bu gen bankası 250 bin çeşit gen kapasiteli olacak. Şu anda 62 bin çeşit gen topladık. Bu gen bankası dünyada şu anda sadece Çin ve ABD'de var. Bu banka bu ay içinde bitecek. Ya bu ayın başında ya da Ocak ayı başlarında bunu açacağız'' diye konuştu.

3 sene boyunca 200 kişilik teknik ekiple 527 milyon veri kullanıp Türkiye'nin tarımsal üretim envanterini çıkardıklarını anlatan Eker, Türkiye 30 ayrı bölgeye ayrılıp, her 2 bin 500 metre karelik alanda hangi ürünün yetiştirilip yetiştirilemeyeceğinin saptandığını kaydetti.

Bakan Eker, gelecek yıldan itibaren, bu tarımsal üretim envanterine göre havzalara destek sağlayacaklarını söyledi.

Eker, bakanlık olarak doğrudan ''Helal Gıda Sertifikası'' adı altında bir çalışma yapmanın, sektör rekabeti ve diğer sebeplerden dolayı mümkün olmadığını belirterek, Türkiye'de ''Helal Gıda Sertifikası''na yönelik birtakım çalışmalar yapıldığını, bu çalışmaları desteklediğini sözlerine ekledi.

AA

Haberin Devamı