Mehmet Ali Birand Bölgedeki bir savaşa hazır olalım...
HABERİ PAYLAŞ

Bölgedeki bir savaşa hazır olalım...

Haberin Devamı

Bugün dikkatlerinizi Ortadoğu’daki tehlikeli gidişe çekmeyi ve “alarm çanlarını çalmayı” planlıyorum. O kadar iç kavga yaşıyor, o kadar iç politikanın kısır koridorlarında zaman harcıyoruz ki etrafımızı bir türlü göremiyoruz. Oysa durum çok ciddi. Bizden başka herkes korku içinde. Bizler ise oralı değiliz. Oysa tam tersine, çok kaygılanmak ve hazırlanmak zorundayız.

[[HAFTAYA]]

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hazırlanması gerekiyor. Ekonominin hazırlanması gerekiyor. Öyle bir cadı kazanının içindeyiz ki kurtulabilmek kolay olmayacak. Önümüzdeki 10-15 yılda bir veya birkaç savaş ya da büyük krizler yaşayacağız. Böylesine bir cadı kazanında kendimizi koruyabilmenin planlarını yapmaktan başka çaremiz yok. Türkiye, bölgenin “oyun kurucu ülkesi” değil.

Buna karşılık bölgenin “etkili” ve “sözü dinlenen ülkesi” konumunda. Bu konumunu güçlendirebilmenin en önemli ayağı da Türk Silahlı Kuvvetleri’ni güçlendirmektir. TSK’nın neden ve nasıl güçlendirilmesi gerektiğini bir başka yazıda ele alacağım. Ancak şu kadarını bilelim ki ordumuzun modernizasyonu meselesi giderek acilleşiyor. Neden sizlerin dikkatinizi çekmek istediğimi daha iyi anlatabilmek için, yandaki yazıyı hazırladım. Bakalım okuduktan sonra bana hak verecek misiniz?

İyi ki Türkiye’de yaşıyoruz...

Lütfen bu başlığı gördüğünüzde hemen farklı sonuçlar çıkartmayın. Size hem bölgemizdeki savaş olasılıklarını hem de nasıl tehlikeli bir ortamda yaşadığımızı anlatmak istiyorum. Aşağıdaki manzaraya bakınca, bana hak vereceksiniz. AK Parti iktidarına “muhalif” olmayı veya Erdoğan’ın yönetiminden rahatsızlık duymayı bir kenara bırakın ve etrafımızdaki manzaraya baktıktan sonra Türkiye’de yaşamayı tercih edip etmeyeceğinize karar verin.

- SURİYE: Yanı başımızdaki bu dinamit eninde sonunda patlayacak. Nasıl patlayacağı ve iç savaşın hangi boyutlara ulaşacağı belli değil. Her geçen gün daha fazla kan dökülüyor. Bu ülke büyük olasılıkla etnik çizgilerde bölünecek ve özellikle bize büyük zarar getirecektir.

- IRAK: Yine yanı başımızdaki diğer bir ülke olan Irak büyük olasılıkla bölünecek. Kürt, Şii ve Sünniler kendi bölgelerine sahip çıkacaklar. Kuzey Irak bu durumda bağımsızlığını ilan edecek. Bağdat ile Erbil arasında çıkması beklenen savaş da Türkiye’yi olumsuz etkileyecek.

- İRAN: Nükleer konuda hiçbir çözüm bulunamadığı takdirde, önümüzdeki yıllarda savaş çıkması olasılığının en büyük olduğu ülke İran’dır. Bu konuda kimsenin kuşkusu yok. Nükleer programın devamı İsrail’in tek başına veya Amerika ile birlikte İran’ı havadan vurmasıyla sonuçlanacak. Böyle bir durumda da bölge birbirine girecek. Arap ülkeleri de çatışmanın içine sürüklenecek. Tam bir kaos yaşanması bekleniyor.

- MISIR: Demokrasiye geçişiyle birlikte kargaşadan kendini kurtaramayan Mısır’ın geleceği herkesi kaygılandırıyor. Ülkedeki laik-dinci çatışması giderek tehlikeli bir boyut alıyor. Hele Devlet Başkanı Mursi’nin ısrarla sunduğu ve halk tarafından zar zor kabul edilen tartışmalı anayasa tasarısı yılın son döneminde iç çatışmayı daha da fazla arttıracak. Mısır’daki kaos Filistin’i de olumsuz yönde etkileyecektir.

- FİLİSTİN: Hem kendi içindeki çatışma (Hamas-Fetih) potansiyeli hem de İsrail’in inanılmaz baskısı nedeniyle İran veya Suriye’de patlayacak bir savaşın Filistin’i de işin içine çekmesi olasılığı hesaplanıyor. Bu olasılık bölgenin kana bulanması anlamına geliyor.

Bundan daha tehlikeli bir bölge var mı?

Ortadoğu şu anda dünyanın en tehlikeli bölgesi olarak niteleniyor. Hele topraklarının altındaki milyarlarca varillik petrol ve muazzam doğalgaz rezervleriyle bölge sadece yerel güçlerin değil, süper güçlerin yarış alanı konumunda. İşte bu cadı kazanında tek “istikrar adası” durumundaki ülke Türkiye’dir. En büyük şanssızlığı, patlamaya hazır dinamitlerin yanında yaşaması. Hem memnun olalım, hem de TSK’yı modernize edelim. Sonraya bırakırsak çok geç kalmış olacağız. Bilmem derdimi anlatabildim mi?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder