Hakan Çelenk Kürt sorununda ya herro ya merro
HABERİ PAYLAŞ

Kürt sorununda ya herro ya merro

Haberin Devamı

PKK cephesi son günlerde iki kritik çıkış yaptı:
1- Öcalan nisanda serbest kalabilir.
2- Seçime baraj olmadan gireceğiz.

Kürtçe’den dilimize geçmiş, “Ya herro ya merro” diye güzel bir söz vardır. Gelişmelerin özeti “Gel ya da git” anlamına gelen bu deyimde gizli. PKK rest çekiyor. Anlatalım.

PKK’nın askeri gücünün yöneticisi Murat Karayılan “Süreç işlerse Öcalan 15 Nisan’da aramızda” dedi. Nisan ayı derken seçim propaganda döneminden bahsediyoruz. Bu olursa şenlik var demektir. Öcalan’dan Diyarbakır meydanında ‘Kürdistan İşçi Partisi’ (PKK) lideri olarak seçim nutku dinlemeye hazır olun. Serbest bırakılırsa niye yapmasın.

Karayılan, ‘kamu düzeni de kamu düzeni’ diyen AKP’nin seçimden önce silah patlamasından çekindiğini çok iyi biliyor. Üstüne basa basa “Seçimden önce bu iş bitmeli” diye tekrarlaması bu yüzden.

Alın size PKK’dan AKP’ye ‘ya herro ya merro’ denklemi.

HDP’nin hesabı ne?

Denklemin ikinci ayağı HDP’nin yüzde 10 barajına rağmen seçime parti kimliği altında katılma kararı alması. PKK, baraj altında kalırsa ne olacağını hesaplamış olmalı. Açık olan şu ki AKP tek başına Anayasa’yı değiştirecek milletvekili sayısına ulaşabilir. Erdoğan mutlak lider olur.

HDP için seçim sonrası “Barajı geçemedik, Meclis’e giremedik. Türkiye siyasetinde yerimiz yok. Zaten ükenin o tarafını diktatör yönetiyor” demek işten bile değil. Belki Apo da serbest olur. Herkes liderini alır bölgesine çekilir.

Meclis dışı kalınırsa PKK yüzünü iyice sokaklara dönecektir. Bölgesel ajandayı uygulamak için iyi bahane.

Baraj üstünde ne olur?

HDP’nin seçim barajını geçmesi çok zor ama dahiyane bir kampanyayla mümkün. Belli ki “HDP baraj altında kalırsa Erdoğan diktatör olur” diye propaganda yapılacak. Çünkü bu ülke seçmeni her zaman taktik oy atmıştır.

HDP bu söylemle MHP’den tek oy çekemez. Belki AKP’den ve baraj altı partilerden bir iki oy alır. Söylemin asıl hedefi CHP ve küçük sosyalist parti seçmeni olacaktır.

HDP Türkiye’nin AKP dışında kalan geri kalanına “Beni siyasetin merkezine taşıyın yoksa tek parti sultası başınızda daim olacak” restini çekiyor.

Operasyon başarılırsa AKP’nin ‘dibe vurmuş CHP’ özlemi gerçekleşir.

Davutoğlu, HDP’nin kararını “Tüm Türkiye’de siyaset yapacaklar” diye takdir ediyor. Kendisine altın tepside mutlak iktidar fırsatı sunanı elbet takdir eder. PKK ve AKP için tam bir kazan kazan formülü.

‘Diktatörlüğe karşı baraj’ kampanyası yürütürlerse HDP’ye şöyle denebilir:

“Sana oy vermezsem bana felaketi gösteriyorsun. Öyleyse sen sevdiğini söylediğin bu ülkeyi ateşe atma riskini nasıl bu kadar kolay alabiliyorsun? Demek ki samimi değilsin. Meclis’e girerseniz HDP ve AKP’nin bir olup Anayasa’yı değiştirmesi hiç de zor olmaz. Neden seni güçlendireyim?”

Bu kampanya çok riskli. Çünkü.. İşler ‘ya merro ya merro’ya gidiyor...

NOT: "Ya herro ya merro" deyiminin değişik anlam ve telaffuz şekilleri var.. Bu yazıda deyimin halk arasındaki yaygın kullanım şekli esas alındı



Sıradaki haber yükleniyor...
holder