Siyaset Yeni pusulayla sandık başına! Seçmenler yine aynı sandıkta oy kullanacak
Paylaş
Yeni pusulayla sandık başına! Seçmenler yine aynı sandıkta oy kullanacak

YSK'nın açıkladığı kesin olmayan sonuçlara göre seçime katılan adaylardan hiçbiri, ilk turda cumhurbaşkanı seçilebilmek için yeterli olan yüzde 50+1 oyu alamadı. Seçim ikinci tura kaldı. Türkiye 28 Mayıs'ta 13'üncü cumhurbaşkanını seçmek üzere yeniden sandık başına gidecek.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, önceden ilan edilen seçim takvimine göre, 28 Mayıs 2023 Pazar günü ikinci tur seçimlerinin yapılmasına karar verildiğini açıkladı. 18 Mayıs'a kadar itirazların karara bağlanacağını, 19 Mayıs'ta ise kesin sonuçların ilan edileceğini söyleyen Yener "Oy verme işlemi 20 Mayıs'ta yurt dışı temsilcilikleri ve gümrük kapılarında başlayacak, 24 Mayıs'ta da son bulacak" dedi.

Haberin Devamı

AYNI SANDIKTA OY

Açıklamayla beraber ikinci tur propaganda süreci de başlamış oldu. Seçim propagandaları 27 Mayıs saat 18.00'e kadar devam edecek. Radyo ve TV konuşmalarının günü ve saati kura ile belirlenecek. İlk turda gönderilen seçmen kağıtları aynen geçerli olacak. Seçmenler yarışın ikinci turunda, aynı yer ve sandıkta oy kullanabilecek. Oy pusulalarında Erdoğan birinci, Kılıçdaroğlu fotoğrafı ikinci sırada yer alacak.

İŞTE YENİ TAKVİM

* 16-17-18 Mayıs: İlçe seçim kurulu kararları ile birleştirme tutanaklarına karşı il seçim kuruluna yapılacak itiraz süresi dün saat 17.00’de son buldu. İl seçim kurulu kararları ve il birleştirme tutanaklarına karşı YSK’ya yapılacak itiraz süresi bugün 17.00’de sona eriyor. YSK, 18 Mayıs’ta bu itirazları kesin olarak karara bağlayacak. İlçe seçim kurullarınca, sandık kurulu ve diğer görevlilerin değişikliklerinin SEÇSİS’e işlenmesine başlanacak. Yurtdışı ilçe seçim kurulunca, varsa saklama ve ulaştırma kurulu, sandık kurulu ve diğer görevlilerin değişiklikleri yapılacak.

Haberin Devamı

* 19 Mayıs: YSK, kesin seçim sonuçlarını Resmi Gazete ile radyo ve televizyonda ilan edilmek üzere ilgili mercilere gönderecek.

* 20 Mayıs: Gümrük kapılarında ve yurtdışında 2. tur Cumhurbaşkanlığı seçimi için oy verme işlemi başlayacak.

* 24 Mayıs: Yurtdışında oy verme işlemi sona erecek. Radyo ve televizyon propaganda konuşmaları başlayacak.

* 27 Mayıs: Seçim propaganda dönemi saat 18.00’de sona erecek.

* 28 Mayıs: Oy verme günü. Yurtiçinde ve gümrüklerde saat 17.00’ye kadar oy verilecek.

* 29 Mayıs: Cumhurbaşkanı seçimi geçici sonuçları ilan edilecek. Sandık kurullarının kararları ve tutanaklarına karşı ilçe seçim kurullarına saat 17.00’ye kadar itiraz edilecek. İlçe seçim kurullarınca bu itirazlar en geç 23.59’a kadar karara bağlanacak.

* 30 Mayıs: İlçe seçim kurulu kararları ile birleştirme tutanaklarına karşı, il seçim kurullarına saat 17.00’ye kadar itiraz edilebilecek. İl seçim kurullarınca bu itirazlar en geç saat 23.59’a kadar karara bağlanacak.

* 31 Mayıs: İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı Yüksek Seçim Kurulu’na itirazlarda son gün.

Haberin Devamı

* 1 Haziran: İl Seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı yapılan itirazlar, Yüksek Seçim Kurulu’nca kesin olarak karara bağlanacak. YSK, kesin Seçim Sonuçları Resmi Gazete, radyo ve televizyonda ilan edilmek üzere ilgili mercilere gönderilecek.

YURT DIŞI SANDIKLARI NEDEN GECİKTİ?

Cumhurbaşkanlığı yarışına ilk turda önce dört aday katıldı. Adaylardan Muharrem İnce seçime iki gün kala çekildi. Sandıkta fiilen yarışan üç cumhurbaşkanı adayı çıkması, milletvekili seçimine tam 24 siyasi partinin katılması, seçime yurtiçi ve yurtdışında seçmenlerin rekor düzeyde katılım göstermesi, ayrıca AK Parti ve CHP’den sandık sonuçlarına itiraz yağması ve bazı sandıklarda oyların tekrar tekrar sayılması gibi unsurlar YSK’nın geçici sonuçları ilanını geciktirdi. İlk tur takvimine göre YSK’nın önceki gece 23.59’da cumhurbaşkanlığı seçiminin geçici sonuçlarını ilan etmesi gerekiyordu. Geçici sonuç ilanı ancak dün saat 15.15’te yurtiçi sandıkların tamamı sayılıp, yurtdışı oyların tamamı sayılmadan yapılabildi.

Haberin Devamı

 BALKONDAN TÜRKİYE'YE İSTİKRAR MESAJI

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün sabaha karşı AK Parti Genel Merkezi'nin balkonundan geleneksel konuşmasını yaptı. Erdoğan, "Parlamentoda çoğunluk Cumhur İttifakı’ndadır. Komisyonların genelinde Cumhur İttifakı hakimdir. Meclis'te çoğunluğu Cumhur İttifakı’na veren milletimizin tercihinin cumhurbaşkanlığı seçiminde de güven ve istikrardan yana olacağından şüphe duymuyoruz" dedi.

İKİ ADAYIN EN ÇOK OY ALDIĞI İLLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en çok oy aldığı iller Bayburt (yüzde 78.86), Gümüşhane (yüzde 74.42) ve Rize (yüzde 72.81) olarak sıralandı. Kılıçdaroğlu ise en çok oyu Tunceli (yüzde 80.26), Şırnak (yüzde 75.76) ve Hakkari'den (72.32) aldı.

7 CANLI ERDOĞAN

Seçimler Yunan basınına da haber oldu. Dimokratia gazetesi "Erdoğan 7 canlı çıktı" manşeti attı ve "Erdoğan, rakibi Kılıçdaroğlu'na fark atarak, tüm anket şirketlerini hezimete uğrattı" görüşüne yer verdi. Athens Voice dergisi de "Türkiye’de seçmenler, milliyetçilik, popülizm ve din unsurlarını, ekonominin üstünde tuttu" yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

ÇALKANTI OLMAMASI İÇİN GEREĞİNİ YAPARIZ

Seçimde yüzde 5.17 oy alarak kilit isim olan Sinan Oğan'ın 2'nci turda kimi destekleyeceği önem kazandı. Geçen hafta "Seçim ikinci tura kalırsa masaya bedavaya oturmayız. Bakanlık, cumhurbaşkanı yardımcılığı gibi taleplerimiz olacak. Olursa katılırız olmazsa yolumuza bakacağız" diyen Oğan şöyle konuştu:

"HDP ve HÜDA PAR bu seçimde kilit olmayacak, biz bu seçimin belirleyeni olacağız demiştik. Bundan sonra da Türkiye'nin siyasi krize, çalkantıya girmemesi için sorumluluğu üstleneceğiz. Her iki kesimle de ortak istişare toplantısı yapacağız. Bu istişarelerimiz devam edecek ve en kısa sürede neticeye varacağız."