Ekonomi Siyasetçiye kırık not

Siyasetçiye kırık not

Paylaş
Siyasetçiye kırık not

Daha geçen hafta S&P tarafından kredi notu yükseltilen Türkiye, bu hafta bir başka kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'ten not uyarısı aldı

GERİLİM GECİKTİREBİLİR

Haberin Devamı

Son dönemde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından birbiri ardına not artırımı alan Türkiye’nin ‘yatırım yapılabilir ülke’ seviyesine çıkmasına az kaldı. Son olarak geçen hafta ‘sıfırcı hocalardan’ Standard and Poors (S&P) Türkiye’nin kredi notunu yükseltti. Ancak bu hafta iyice gerilen siyasi iklim, bir başka derecelendirme kuruluşu Fitch’ten Türkiye’ye uyarı gelmesine neden oldu. Fitch, siyasi gerilimin ‘yatırım yapılabilir ülke’ notuna ulaşmayı geciktireceğini bildirdi.

DAHA KÖTÜSÜ BEKLENMİYOR

Fitch’in ülke derecelendirme birimi yöneticilerinden David Heslam, durumun kötüleşmesi halinde, mevcut notun bile bundan etkilenebileceğini vurguladı. Heslam, “Durum daha da gerginleşir ve 3-4 yıl öncesinde görüldüğü gibi hükümetin yönetme gücü konusunda belirsizliğe yol açan baskılar oluşursa, kredi notu üzerinde olumsuz etkileri olur. Henüz o noktada olduğumuzu sanmıyorum” dedi. Heslam, orta vadede siyasi istikrarın Türkiye’yi yatırım yapılabilir seviyeye çıkarmada gerekli olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

İKİ KADEME ARTTIRMIŞTI

Fitch, Türkiye’nin kredi notunu aralıkta iki kademe birden artırarak ‘BB+’ seviyesine çıkarmış ve not artıran ilk kuruluş olmuştu. Fitch, ülke notunun görünümünü ise ‘durağan’ olarak belirlemişti. Bu seviye, Fitch’in kısa vadede yeni bir not artırımı düşünmediğini, mevcut notun indirilmesi yönünde bir görüşünün de olmadığını gösteriyor. Türkiye’nin not artırımının yavaş ilerlemesinde ve yatırım yapılabilir seviyeye çıkarılmamasında, özellikle yıllardır süregelen siyasi gerilimler gerekçe gösteriliyor.

ALTI YIL SONRA YÜKSELDİ

Türkiye’nin kredi notu aralık ayından beri tüm kredi derecelendirme kuruluşları tarafından yükseltildi. En son S&P Türkiye’nin altı yıldır artırmadığı kredi notunu geçen hafta bir kademe yükseltti. Kuruluş, notun görünümünü ‘pozitif’ olarak belirleyerek ‘yeni bir artırım için gözlem yapıyorum’ demiş oldu. Türkiye’nin son durum itibarıyla, Moody’s ve S&P’nin ‘yatırım yapılabilir ülke’ seviyesine gelebilmek için iki, Fitch’te aynı seviyeye gelebilmek için bir not artırımına ihtiyacı var.

Haberin Devamı