Hakan Çelenk Siyasete yeni oyuncu: BHH
HABERİ PAYLAŞ

Siyasete yeni oyuncu: BHH

Haberin Devamı

Türkiye’de 2007’deki cumhuriyet mitinglerinden beri yapılan en yaygın laiklik gösterileri ‘okul boykotuyla’ yapıldı. Eylem siyasetin merkezini etkileyecek. Nasıl olacağına bakalım.

Yeni sol hareket
: Okulları boykot eyleminde öne çıkan sivil toplum kuruluşu, BHH, Gezi Parkı eylemlerinin sürekliliği olan bir siyasi oluşum çıkarmak isteyenlerin organizasyonu. Şimdilik partileşmeyecekler ve bir partiye meyletmiyorlar. Şunu bilin. Bu bir sol hareket.

Her yer Taksim!: Eylem kitlesel ilgi görmedi. Bununla birlikte Türkiye’nin her yanına her okula bir iki öğrenciyle katılım oldu. Türkiye’nin tüm ulusal ve yerel televizyonlarda haber olmak anlamına gelir.

Şubeleri hazır: BHH için bu büyük başarı çünkü, her yerde 5-10 kişiyle de olsa eylem yapabilme yeteneği her ilçede kolayca teşkilatlanma kabiliyeti anlamına gelir. Bir yıllık bir geçmişi olan, sermayesi ve tanınmış lideri olmayan bir siyasi hareket için bundan iyi çıkış olamazdı.

Bu hareket büyür: Büyüyecekler çünkü birçok sol partide artık BHH sempatizanı var ve artacak gibi. Örneğin dün en az 20 CHP’li vekil sokaktaydı.

CHP, dikkat!: Eylem, kökten laik olan ama ‘darbeci’ diye susturulup laikliği ağzına alamaz hale getirilen CHP için hem tehdit hem itici güç olacak.

CHP, sola çark:
Muhafazakarlar ve liberallerle fazla düşüp kalkmaya başlayan CHP yönetimini de balans ayarına zorlar.

Laiklik gündem
: Böyle bir eyleme CHP’nin kurumsal katıldığını düşünün. Olay o zaman tartışmasız kitlesel olurdu. Bunu oturup düşüneceklerdir. Eylem laikliği merkez siyasetin gündemine tekrar sokmuştur.

Laiklik sol ve işçiler için neden önemli?

1970’lerdeki güçlü sol ve içi hareketlerini düşünün. Sol hareket de güçlüydü, CHP de laiklik de.

Sonra düzen bekçilerinin, sosyalistlere karşı nasıl dini kullandığını hatırlayın.

6. Amerikan filosuna karşı yürüyen gençlere hangi kitlenin saldırdığını hatırlayın.

12 Eylül cuntasının okullara zorunlu din dersini koyduğu dönemde, sendikaların tükendiğini hatırlayın.

Okullarda cemaat öğretmenlerinin askeri dönemdeki tayinlerle nasıl terfi ettiğini; aynı dönem en vahşi piyasa düzeninin de başladığını hatırlayın. En son günümüze gelin.

Halkın dindar diye tanıdığı insanların ayyuka çıkmış yolsuzluklarını sorgulamamasını, abartılı dini eğitim ve propaganda sağlamış olabilir mi?

Soma’daki işçiler, o madene inmeye abartılı din eğitiminin aşıladığı biat kültürü yüzünden itiraz edememiş olabilir mi?

Liberallerin etnikçi siyasetle zehirlediği sosyalist hareket, zaten kendileri için emek kadar elzem olan laikliği geri plana ittiği için bu hale düşmüştü.

Şimdi BHH, solu toparlamak için doğru noktayı bulmuş durumunda. CHP’nin tek başına sırtına yıktığı laiklik yüküne el attı.

Artık merkez siyaset BHH’yi hesap etmek belki de BHH’yi içine almak için çalışmak zorunda hissedecek. Çünkü sosyalistlerin sayısı azdır ama söylem gücü yüksektir.

Hayırlı olsun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder