Siyaset 'Siyasi cesaret bekliyoruz'
Paylaş
'Siyasi cesaret bekliyoruz'

9 kişinin öldüğü mayın saldırısı sonrasında ertelenen hükümet-BDP görüşmesi dün Meclis'te yapıldı

Görüşmede hükümet, BDP’ye “En kabul edilemez talepler bile demokratik ortamda, Meclis’te konuşulur. Ancak silahla hiçbirşey elde edilemez, silahlar konuşurşa hiçbirşey tartışılmaz” dedi.

>> GÖRÜŞMEDEN YENİ ANAYASA SİNYALİ ÇIKTI

Haberin Devamı

Hakkari'deki mayınlı saldırı nedeniyle ertelenen hükümet ve BDP görüşmesi dün TBMM’de yapıldı. Her iki taraf da görüşme saatini, “İlk randevuda mayın patladı. Benzer provokasyon olmasın” diyerek son ana kadar gizledi. Görüşme başlamadan 10 dakika önce basına bilgi verildi. BDP’nin görüş ve taleplerini dinleyen hükümetin, “En kabul edilemez talepler bile demokratik ortamda, Meclis’te konuşulur. Ancak silahla hiçbirşey elde edilemez, silahlar konuşurşa hiçbirşey tartışılmaz” mesajını verdiği bildirildi.

DTK’yı muhatap alın

Bu talebe BDP heyeti, “Demokratik Toplum Kongresi, bölge halkının muhatap alınması gereken önemli kurumlarından biridir. Kendisinin de aralarında bulunduğu bölge halkının sivil toplum örgütlenmelerine randevu verilerek bu muhataplık sağlanmalıdır” karşılığını verdi. BDP heyeti, demokratik özerklik ve anadilde eğitim probleminin yeni anayasa çalışmalarında öncelikli tartışma konularından biri olmasını da istedi.

Demirtaş ve Kışanak görüşmenin ardından gazetecilere şunları söyledi: “Ateşkesin uzaması ve kanın durması her iki tarafında mutabakat sağladığı konuların en başında yer alıyor. Hükümete, bu ateşkesin sürmesine katkı sağlayacak sıcak mesajlar vermesi konusunda tavsiyede bulunduk. Mesajların en önemli boyutu da demokratik adımların atılacağı vaadidir. Yeni anayasa önemli, askeri operasyonlar konusu da önemli. Tek taraflı olmuyor. Ateşkeste ise ne muhatabız ne de taraf. BDP barışa da demokrasiye de destek vermeye hazırdır. Umarım hükümet de bundan sonra siyasi cesaret gösteren bir tutumda olur. Biz ülkenin hiçbir kentine hiçbir cenazenin gitmemesini sağlayacak siyasi aktörleriz.”

Haberin Devamı

Çiçek: Yeni bir sayfa

Cemil Çiçek ise gazetecilere şunları söyledi: “Vatandaşımız, sorunların diyalog yoluyla çözülmesini istiyor. Bize ‘Niye oturup bir araya gelmiyorsunuz’ diyorlar. Biz konuşmaya başladık. Sorunları herkesle, fırsat buldukça da konuşmaktan yanayız. Yeni bir sayfayı açtık. Yüzde 58’lik kabulle halk demokrasiden yana tavır koydu. Halk, mevsimlik değil, kaliteli ve yüksek standartlı bir demokrasi istiyor. Diğer muhalefet partileriyle de biraraya gelip çalışma başlatalım.” Çiçek, terörün bitirilmesi konusunda her zaman umutlu olduğunu belirterek, “Bizim sorunumuzu başkası çözmez, kimse sorununu başkalarına ciro edemez” dedi.

Haberin Devamı

1 saat 45 dakika görüştüler

Görüşmeye hükümet adına Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ile Adalet Bakanı Sadullah Ergin, BDP adına Genel Başkan Selahattin Demirtaş ve yardımcısı Gültan Kışanak katıldı. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Meclis’teki makamında yapılan görüşmede, sadece Anadolu Ajansı ile TRT’nin görüntü almasına izin verildi. Görüşme, 1 saat 45 dakika sürdü. Selahattin Demirtaş, “Başbakan’ın da bizimle görüşmek istediği, ancak programının yoğunluğu nedeniyle görüşmenin gerçekleşmediği bilgisi verildi” dedi.

(Hürriyet)