Tamer Heper Siz suç işlemeyin
HABERİ PAYLAŞ

Siz suç işlemeyin

Kiracım, apartmanda oturanlara cehennem azabı yaşatıyor. Herkesle kavgalı, gece birde üç çocuğunu apartmana salıp herkesi rahatsız ediyor. İnanılmaz ama yazın soba yakıp komşuları perişan ediyor. Komşular bir olmuş, evine girip eşyalarını sokağa atalım gitsin diyorlar. Bu suç olur mu? S.A.

Önce yapabileceğiniz bir yanlışı önlemeye çalışayım. Kesinlikle birinin evine girip eşyasını sokağa falan atmayın. Her ne sebeple olursa olsun bir kimsenin evine giremezsiniz, eşyasını sokağa atamazsınız. Siz bakmayın sabaha karşı evlere girilip evi arama bahanesi ile evlerin talan edilmesine, onlar başka şey yapıyor. Siz onları örnek almayın, siz yasalara saygılı olun ve Borçlar Kanunu’nun 256’ncı maddesine göre hareket edin. Bu maddeye göre kiracı kiralananı kullanırken tam bir ihtimam dairesinde hareket ve apartman kiralamasında bina dahilinde oturanlara karşı icap eden vazifeleri ifa ile mükelleftir. Kiracı ihtara rağmen bu tür hareketlerine devam ederse kiracının tahliyesini talep mümkündür. İşte siz onun bunun evine girenlere bakmayın, suç işleyenleri kendinize örnek almayın, siz söylediğim şekilde davranın.

Haberin Devamı

Eksik kalmamalı

Bir işyerinde çalışmaktayken öğrendim ki sigortaya eksik bildirilmişim. Eksik prim elbette benim emekliliğimi etkileyecek. Acaba bunu düzeltmek mümkün değil mi? S.D.

Elbette etkiler. Zira emeklilikte iki ölçü var. Birincisi prim ödeme gün sayısı, ikincisi yaş sınırı. Prim ödeme gün sayısı eksik olduğunda emekli olamıyorsunuz. Dolayısı ile prim gün sayısı tamamlanmalı ve çalışmalarınızın tamamı prim gün sayısı olarak bildirilmeli. Bunu bugün işyerinden talep edin. Bilemiyorum bu durumu düzeltirler mi? Ancak düzeltilmese bile bu konuda yargı yolu açıktır. İşinize son verilmesi halinde dahi beş yıl içinde açacağınız dava ile bildirilmeyen günlerinizi sigortalılıktan saydırabilirsiniz. Yeter ki çalışmalarınızı belgeleyin.

Haklarınız duruyor

Bir işyerinde altı yıldır çalışıyordum. Ancak işyeri el değiştirdi ve bizler çalışmaya devam ediyoruz. Bu durumda tazminat haklarımız ne olur? S.C.

Haberin Devamı

Bir işyeri el değiştirebilir ancak işçilerin sosyal hakları bakidir, devam eder. Sosyal haklardan eski işyeri sahibi ile birlikte yeni işyeri sahibi de sorumludur. Ancak sizlere ödenecek tazminatlardan işverenler kendi aralarında işyeri sahipliği süresi ile sınırlı olarak sorumludur. Ama sizin haklarınız devam ediyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder