Tamer Heper Size zor gelir
HABERİ PAYLAŞ

Size zor gelir

Emekliyim, ilave iş yapmak için iş arıyordum, bir bayide iş buldum. Tahsilat yapacakmışım ama benden teminat için bono istediler yedi milyarlık senet verdim (herhalde yedi bin lira olacak), sonra paraya sıkıştım bankadan kredi alma ihtiyacım doğdu, bana yardımcı oldular altı bin lira kredi aldım ama parayı sayarken elimden çekip aldılar ve bana vermediler. Bonomu istedim yırttık attık dediler. Sonra karakola gidip şikayet ettim, bunu yapan bir gün nezarette kalmış sonra savcıya gitmiş, savcı beni de çağırdı. Gittim yırtıp attık dedikleri bonom dosyada duruyor. Ben doğruyu söylüyorum, acaba Türkiye’de yalan makinesi var mı? Savcı bonomu bana verir mi? İ.K.

Haberin Devamı

Türkiye’de yalan makinesi yok. Türiye’de herkes iddiasını ispatla mükellef. Dolayısı ile siz savcıya ve şayet savcı ceza mahkemesinde dava açacak ise iddianızı yasal belgelerle ispatlayacaksınız. Bahsettiğiniz bono belli ki sizin, işyeri ile aranızda bir alışveriş olmadığına göre, teminat olarak alınmıştır. Aslında bu tür teminat olarak verilen bonoların üzerine ‘teminattır’ diye not yazmak gerekir, veya bir sözleşme yapılarak, sözleşmede şu tarihli ve şu değerdeki bono teminat olarak verilmiştir hükmünün bulunması gerekir.

[[HAFTAYA]]

Ancak sizin olayınızda savcı size bonoyu iade etmeyecek. Zaten siz de söylemişsiniz dosyada bononun fotokopisi var. Ancak sizin hukuk mahkemelerinde dava açmanız mümkün. Açacağınız dava menfi tespit davasıdır ve borcunuzun bulunmadığının tespiti talebi ile açılacak bir davadır. Bu davada işyerinin ticari defterleri incelenir, sair deliller birlikte değerlendirilir ve sizin bu yere gerçekten borcunuzun bulunmadığı tespit olunur. Ancak bizim için anlatması kolay bir dava ama biliyorum ki sizin için zor bir iş, onun için bir meslektaşımın yardımını isteseniz iyi olur.

Bir yıl içinde her zaman olur

2005 yılında işe başladım. Bu yıl Temmuz’da evleneceğim. Evlilik tazminatı almam için ne zaman istifamı vermem gerekecek? Brüt maaşım 1500 TL, ne kadar tazminat alırım. İstifamı nasıl vereceğim? D. D.

Haberin Devamı

Bir kadın evlilik nedeni ile işten ayrılabilir, bu durumda kıdem tazminatını hakeder. Bu tazminat evlilik tazminatı değil, bildiğimiz kıdem tazminatıdır. Biliyorsunuz bir işçi kendi isteği ile işten ayrılırsa kıdem tazminatını haketmez, ancak kadınlara tanınan bir ayrıcalıkla evlenme tarihinden itibaren bir yıl içinde işten ayrılan kadına kıdem tazminatı ödenir. İşte sizin alacağınız tazminat, bu anlattığım kıdem tazminatı. Siz bugünden istifa etmeyeceksiniz, evlilik gerçekleştikten sonra yani Temmuz 2011’den sonra istifa edeceksiniz. İstifa ile size altı yıl üzerinden kıdem tazminatı hesaplanacak. Brüt maaşınız 1500 TL olduğuna göre alacağınız kıdem tazminatı 1500 x 6=9000 TL’dir. Nikahtan sonra istifa için belli bir bekleme süresi yok, yeter ki bir yılı geçirmeyin. Bunun için işyerine kısa bir istifa dilekçesi verin ve evlilik cüzdanınızın bir fotokopisini ekleyin yeter.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder