Aytül Farquharson Sizin beraberliğiniz hangi türde?
HABERİ PAYLAŞ

Sizin beraberliğiniz hangi türde?

Haberin Devamı

Partnerinizle olan ilişkinizin hangi gruba girdiğini merak ediyorsanız bu yazıya bir göz atmanızda fayda var. İlişki tipinizin ne olduğunu bilmek size mutlaka daha etkili bir iletişim yöntemi bulmanızı sağlayacak ve sorunlu anlarda yardım eli uzatacaktır. Her yeni ilişkiye başladığınızda “Bu sefer her şey mükemmel olacak; daha önceki hataları yapmayacağım...” diyorsunuz ama göz açıp kapayana kadar kendinizi yine aynı sorunlarla cebelleşirken buluyorsunuz. Neden? İçinde bulunduğumuz ilişkilerin tipleri büyürken gördüğümüz ve tecrübe ettiğimiz ilişki tiplerinden şekil alıyor. Neden çocukluk dönemi bu kadar etkili derseniz...

Çocukluk insanın hayatında öğrenmenin en aktif ve etkili olduğu dönem. Bu dönemde beyin adeta bir sünger gibi. Ve tabii bu dönemde maruz bırakıldığımız olaylar beynimizde çok derin bir iz bırakıyor. Tabii 16 çocukluk tecrübeleri olumlu ise bu özellik harika bir yatırım ilerisi için, ama ya tersi geçerliyse. Yani maruz bırakıldığımız tecrübeler ileriye destek değil de köstek olacak türdense? İşte o zaman yetişkin çağlarımızda çocukken aldığımız bu zararları minimuma indirme, hatta mümkünse sıfırlama yolunu seçmeliyiz. Anne babası sürekli kavga eden çocuklar bu özelliği olduğu gibi kendi yetişkin ilişkilerine taşıyacaklar, bundan şüpheniz olmasın...

İnsanoğlunun ihtiyaçları doğar doğmaz başlıyor. Ve bebekler çok çabuk bu ihtiyaçların karşılanması gerektiğini öğreniyor, bu doğrultuda bir beklenti geliştiriyorlar. Yetişkin hayatımıza geldiğimizde ise büyürken edindiğimiz tecrübelerin etkisi altında kendimize belirli rolleri uygun görüyoruz. Peki ya bu roller bize dezavantaj sağlıyorsa? İşte o zaman değişime kapı açmanın zamanıdır. Ve bunun için de insanların kurduğu ilişkilerin tiplerini öğrenmek ve ona göre değerlendirme yapmak gerekir...

ÇİFT TİPLEMELERİ



İKİZLER: Bu tip çiftler her şeylerini ortak yapıp paylaşıyorlar. Fikirlerden günlük kıyafetlere kadar. Genellikle kendine güveni olmayan veya özgüveni az olan kişilerin yarattığı bir ilişki biçimi. Bu tip ilişkilerde bireyler birbirleri üzerinde aşırı yoğunlaşıyorlar, hatta bu yoğunlaşma başkalarının tamamen izole edilmesine varacak derecede olabiliyor. Üzücü olarak bazen bu başkaları listesine bireylerin kendi çocukları bile dahil olabiliyor. Bu tip ilişkilerde cinsel hayat da bu aşırı yoğunluktan zarar görebiliyor. Çünkü her şeyin birebir aynı olduğu bir ilişkide yaratıcılık ve dolayısıyla da tutku ya olmayacaktır ya da çok az miktarda olacaktır.

KEDİ VE KÖPEK: Adlandırılışından da anlaşıldığı gibi, kavga etmek bu tiplemedeki çiftlerin özel ve sosyal hayatlarında en başarıyla gerçekleştirdikleri eylem! Genellikle bu tip ilişkilerde cinsel yaşantı bütün geçimsizliğe rağmen devam ediyor ve hatta son derece tutkulu olabiliyor. Kavga sonrası tutkulu seks sonra tekrar kavga sonra tekrar seks olarak kısır döngü halinde devam edip gidiyor. Böyle düşe kalka devam eden ‘kedi köpek’ ilişkisi partnerlerden biri başka biriyle birlikte olduğu anda cehennem azabına dönüşüyor. Bu tip ilişkilerde aniden çıkan ve diş kovuğunu doldurmayacak türden kavgalar tarafların özgüven eksikliğini gösteriyor.

KAÇAN VE KOVALAYAN: Bu ilişki tipinde taraflardan biri her an diğerini terk edebilecekmiş gibi davranıyor. Öteki ise terk edileceği korkusuyla ona bağlanıyor. Genellikle zaman içinde bu korku yerini katlanmaya bırakıyor. Aslında bütün kadın erkek ilişkilerinin içinde bu kokteylden bir miktar var ama bu çiftlerin beraberliği tümüyle bu duygu üzerine kurulu.

İDOL VE HAYRANI: Bu tip çiftler için her şey siyah veya beyazdır. Çiftlerden bir tanesi ‘olağanüstü’ muamelesi görürken, diğeri de ona tapınan konumundadır. Bu tip ilişkiler normal koşullar altında genellikle kısa sürer. Ama bazen bu şekilde yaşlanmış çiftlere de rastlayabilirsiniz. ANNE VE BABA: “Evli olduğum büyük bebeği de katarsak üç tane çocuğum var!” tarzı konuşmaları çok duymuşsunuzdur. Çiftlerden biri partnerini yardıma muhtaç olarak benimsemiş ve ona bakmayı görev edinmiş kendine. Genellikle bu tip düşkünlükler çocuklar olduktan sonra veya ‘çocuk’ muamelesi gören taraf büyük bir ameliyat v.s. geçirdikten sonra gelişiyor.

YETİŞKİNLER GRUBU: Bu grupta olgunlaşma sürecini doğru şekilde tamamlamış insanlar bulunuyor. Bu tip bireyler kavga ve anlaşmazlıktan köşe bucak kaçıyorlar. Bu tipteki tehlike çiftin zaman içinde yeknesak ve sıkıcı bir hayatının olabilmesi. Sizin beraberliğiniz hangi türde?

( 12.06.2011 tarihli Pazar Postası'ndan alınmıştır. )

2

Sıradaki haber yükleniyor...
holder