Tamer Heper Sizin hakkınız olmayacak
HABERİ PAYLAŞ

Sizin hakkınız olmayacak

Annemizin ölümü ile bize bir ev kaldı. Biz dört kardeşiz ve kardeşlerden biri ortaklığın giderilmesi (izale-i şuyu) davası açtı. Sana bir miktar para verelim vazgeç dedik vazgeçmedi. Şimdi ev satılacak. Peki bizim ortak olarak şüfa davası açma hakkımız olmayacak mı? E.E.

Şüfa davası açma hakkınız olmayacak. Önce sizin işinizi hallettik, şimdi bu ne demek diğer okuyucularım için açıklayayım. Ortam olarak kullanılan bir gayrimenkulde ortaklardan biri payını üçüncü bir şahsa satarsa diğer ortaklar bu payın kendi adlarına tescilini talep etme hakkına sahiptir. Buna 2002 yılı başına kadar şüfa hakkı denilirken 2002’den itibaren önalım hakkı denildi.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Öyle denildi ama yanlış yapıldı. Çünkü bu hakkın karşılığı bir ‘önalım’ değil, bir ‘öncelikli alım hakkı’dır. Son yıllarda yapılan yasalar böyle yanlışlıklarla doludur. Neyse gelelim olayımıza. Bir hissedar payını üçüncü kişiye satarsa diğer ortaklardan herhangi biri bu hakkını üç ay içinde kullanarak hissenin kendi adına tescilini sağlar. Ancak bunun istisnaları vardır. Hisse satışı hissedarlar arasında olmuşsa veya cebri artırma ile satılan gayrimenkullerde öncelikle alım hakkı kullanılamaz. Sizin ki de mahkeme kararı sonucu açık artırma ile satılacağı için sizin şüfa hakkını yani öncelikli alım hakkını kullanma imkanınız olmayacak.

Tahsis yapılmış

Henüz kooperatif adına görülen bir dairem var. Bunu kiraya verdim, kira bedelleri adıma bankaya yatıyor. Ben bu kira bedelleri için kira vergisi verecek miyim? L.G.

Efendim, daha önce de söyledim. Ben başkalarının işine karışmaktan hoşlanmam. Mesela bana “Başım ağrıyor ne yapayım” deseniz. Ben size “Başım ağrıdığımda ben …. hapını alıyorum, iyi geliyor, siz de kullanın” diyemem. Dolayısı ile mali sorulara da yanıt vermek istemiyorum, onun uzmanları var. Keza birilerinin de hukuki bilgiçlik yapmalarına gönlüm razı olmuyor. Herkes kendi işini yapsın. Peki bunları niye sıraladım. Çünkü sorunuz maliyecileri ilgilendiriyor. Ancak mademki sordunuz yine de detaya girmeden, maliyecileri kızdırmadan hukuki bölümden bir-iki cümle söyleyeyim. Kooperatif dairesi dediğiniz daireyi kiraya verebildiğinize göre demekki bu yer kurada size düşmüş. Yani size tahsis edilmiş. Size tahsis edilen bu yerden tasarruf mümkün. Mesela siz girip oturursunuz, veya kiraya verirsiniz. Kiraya verdiğinizde de bir gelir elde ettiğinize göre, sizin kira vergisi dediğiniz bir gelir vergisi olduğuna göre vergisini vereceksiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder