Tamer Heper Sizinki gizli ayıp
HABERİ PAYLAŞ

Sizinki gizli ayıp

2005 yılında bir müteahhitten daire satın aldım. Ancak mutfakta problem var. Yer karolarının üzerine bastığımızda altta boşluk olduğunu gösteren ses geliyor ve yer karoları o noktalarda kırılıyor. Dolayısı ile banyoda olmayan bu durum mutfakta yaygın ve bütün karoların değişip altının doldurulması gerekiyor. Bu hususta müteahhidin sorumluluğu nedir? Z.F.

Müteahhidin yaptığı işten dolayı elbette sorumluluğu var. Bu sorumluluk iki grupta incelenebilir. Birincisi aleni ayıptan dolayı sorumluluktur ki, aleni ayıp gözle ve basit kontrolla fark edilen sorumluluktur. Bu aksaklığı tespit ettikten sonra müteahhide başvurma süresi otuz gündür. Ancak gizli ayıp dediğimiz ayıp, kullanma ile sonradan ortaya çıkan ayıptır ki sizinki gizli ayıptır. Dolayısı ile gizli ayıpta müteahhide başvurma süresi beş yıldır. (Bazı hallerde tüketici hakları ile ilgili davada gayrimenkullerde beş yılı aşan başvurular olabileceği yolunda görüşler ver ise de bunu beş yıl olarak kabul etseniz iyi olur). Sizin teslim tarihiniz 2005 olduğuna göre son yıl içindesiniz hakkınızı kullanmanız için fazla zamanınız yok gibi. Bu ayıbın giderilmesini talep edin.

Haberin Devamı

İşiniz zor

Bankalara kredi kartı borcum var. Ben emekliyim, bir kooperatife girdim ve bir daire sahibi olmak üzereyken kooperatifin ruhsata aykırı inşaat yaptığı ortaya çıktı. Binayı teslim alamıyorum üstelik yeni para istiyorlar. Evin tapusunu alsam evi satıp kart borcunu ödeyeceğim ama evi de alamıyorum. Çaresiz kaldım. Banka borcumu taksitlendirir mi? V.O

Bankaya olan kredi kartı borcunuzun gecikmesi halinde ilan edilen yasal faiz ve ihtarname geldikten sonra ilan edilen temerrüt faizi oranında faiz borcunuzun üzerine eklenecek. Dolayısı ile asıl borcu ödeyemeyen, faizi ile birlikte nasıl öder? Üstelik kooperatif ortaklığından söz ediyorsunuz. Kooperatif ortaklığı demek henüz dairenin sahibi anlamına da gelmiyor yani bu borcu karşılayacak malvarlığınız da yok. Ancak zaman zaman çıkan kredi kartı borçlarının yapılandırılması ile ilgili kanun, süreleri dışında bankaların taksitlendirme yapıp yapmamaları kendi insiyatiflerinde. Fakat öyle her başvurana da taksit yaptıklarına pek tanık olmadım. Bu hususta istemeyerek size yardımcı olamıyorum, bankaya bir başvurun bakalım karşınıza ne çıkacak? Galiba işiniz biraz zor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder